MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 1987
Format Albumi
Vrsta Alternative dance / Dance-Pop / Dance-Rock
Dodano Utorak, 11 Listopad 2011
Žanr Rock
Length 48:14
Broj diskova 1
Edition date Rujan 1987
Država Europe
Etiketa Parlophone
Catalog Number CDPCSD 104
Edition details Datum objave: 7.9.1987. Produkcija: Pet Shop Boys, Stephen Hague, Julian Mendelesohn, Andy Richards, Shep Pettibone i David Jacob. Snimano: 1986. - 1987.
Tags

Review

Osnaženi uspjehom privijenca Please, Pet Shop Boysi nisu dugo čekali na novi ulazak u studio i tako je već 1987-e, nakon pseudoalbuma Disco svjetlo dana ugledao njihov drugi pravi studijski album, Actually.

Već pri prvom slušanju očita je kvalitetnija produkcija nego na prijašnjem albumu (dvojac je imao daleko bolja sredstva na raspolaganju) kao i nekolicina hitova koji su „nosili“ album kao moderno yuppijevsko utočište pri kraju 80-tih. Pritom posebno mislim na It' s A Sin, pjesmu koja je nastala iz osobnih emocija prijezira Neila Tennanta prema katoličkoj školi koju je pohađao i What Have I Done To Deserve This?, duet sa Dusty Springfield koji vješto djeluje kao prepirka zaljubljenog para.

Međutim, iako je album nudio kvalitetniji materijal i bolju kombinaciju elektronike od prethodnika, nekim pjesmama još uvijek nije bilo posvećeno dosta pažnje. It Couldn't Happen Here djeluje kao izgubljena u vremenu i prostoru, I Want To Wake Up djeluje kao sofisticirana egzistencijalna laganica, no nerazrađen tekst ipak otkriva da se slušatelj treba zadovoljiti tek malo boljom melodijom, dok primjerice završna King's Cross uz svo ambiciozno naprezanje dvojca ne dostiže dojam maestralne balade čemu se očito težilo.

No, tu i prestaju sve zamjerke albumu jer je ostatak zanimljiv niz od kojih se svaka pjesma nudi nešto posebno – namjerno razvučena i klavijaturno obogaćena uvodna One More Chance još je jedna prilika da Tennant iskaže svu jačinu svog tenora, Shopping daje poletan osvrt na tada sve rastuću potrošačku sklonost nove populacije, dok je Hit Music jedino stvorena kao neobavezna disco razbibriga kao stvorena za višestruko radio emitiranje.

Emocionalniji naboj albuma ostvarile su Rent i Heart, hitovi koji se na svoj način osvrću na zaljubljenost ističući ju kroz materijalni (Rent) ili čisto kao emotivno-impulzivni naboj (Heart).

U jeku new wavea i disca 80-tih, Actually je ostao zapamćen kao poletan, optimističan i vrlo dobar album koji je pokazao da Please nije bio puka slučajnost – karizmatični dvojac autorskim je angažmanom dao naslutiti da im je od hitova na vrhu top ljestvica važnija stabilna i uspješna glazbena karijera, iako nitko tada nije niti nagađao da će ona portajati preko 20 godina.

Goran Hatala

Hits 647
Please « Please Pet Shop Boys Albumi Kronologija Introspective » Introspective

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42