MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 1996
Format Albumi
Vrsta Alternative dance / Dance-Pop / Dance-Rock
Dodano Subota, 15 Listopad 2011
Žanr Pop
Length 53:56
Broj diskova 1
Edition date Rujan 1996
Država UK & Europe
Etiketa Parlophone
Catalog Number 7243 8 53102 2 5
Edition details Datum objave: 2. 9. 1996. (UK) 3. 9. 1996. (SAD).Produkcija: PSB, Chris Porter,Danny Tenaglia i i K-Klass. Snimano: Bunk Junk & Genius, Sarm West and Sarm Hook End, Axis, Bass Hit (NY) i The State House Of Broadcasting And Sound Recording (Moskva).
Tags

Review

Već sredinom 80-tih Pet Shop Boysi su u hitu Domino Dancing promovirali utjecaj latino glazbe koji je vidno došao do izražaja tek na njihovom albumu Bilingual, vrsnoj mješavini utjecaja svjetske glazbe i disco ritmova koji su dominirali njihovom ranijom uspješnicom Very.

Bilingual, za razliku od albuma Very, nudi visok stupanj profinjenosti materijala koji proizlazi iz opuštenosti i zavidne razine samopouzdanja koje su Neil Tennant i Chris Lowe stekli tijekom karijere. Nadalje, tekstovi pjesama su daleko razrađeniji, a da disco tematika nije zapostavljena dokazale su uvodna Discoteca i završna Saturday Night Forever, od kojih prva osjetno ističe dominaciju prvenstveno španjolskog i portugalskog utjecaja, dok je druga pomalo standardni repertoar dvojca koji na brz način zatvara album.

Vrhuncem albuma neminovno se nametnula poletna i optimistična Se A Vida E (That's The Way Life Is), oda životu koja se svrstala u repertoar klasika Pet Shop Boysa. Sa žestokom Metamorphosis dvojac se smjelo okušao na koketiranje sa rapom, iako su poigravanje sa ostalim glazbenim pravcima uglavnom ostavljali za B-sideove. Single plijeni odličnom melodijom i još jednim naglaskom na višejezičnost albuma, iako se u tekstu pjesme krije poprilično kritičan osvrt na poslovnu populaciju koja je polako nicala krajem 90-tih.

Bombastična Electricity posljednji je izdanak žešćih electro riffova na albumu, čime započinje emotivniji i laganiji dio u kojemu prednjače hitovi A Red Letter Day (još jedna pjesma u kojoj je ljubav suprotstavljena surovoj realnosti) i Before, čija lakoća kombinacije refrena i prepoznatljive melodije promiče pjesmu u jedan od neizostavnih hitova na albumu.

Up Against It i It Always Comes As A Surprise stilski se ne odvajaju previše od cjeline, iako je premalo pažnje na albumu dobila odlična balada To Step Aside, koju je band izveo na koncertu u Savoy Theatreu naredne godine.

Bilingual ujedno označava i kraj kreativnog i komercijalnog uzleta Pet Shop Boysa te početak dublje eksperimentalne faze koja je završila povratkom u punu formu sa ovogodišnjim albumom Yes.

Goran Hatala

Hits 815
Very « Very Pet Shop Boys Albumi Kronologija Nightlife » Nightlife

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42