MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 1988
Format Albumi
Vrsta Alternative dance / Club/Dance / Dance-Pop
Dodano Subota, 15 Listopad 2011
Žanr Pop
Length 48:03
Broj diskova 1
Edition date Listopad 1988
Država Europe
Etiketa Parlophone
Catalog Number CDPCS 7325
Edition details objavljeno: 11. 10. 1988.; produkcija: Pet Shop Boys, Trevor Horn, Stephen Lipson, Lewis A. Martineé, David Jacob i Julian Mendelsohn; snimano: 1987. - 1988.
Tags Parlophone Pet Shop Boys Trevor Horn Julian Mendelsohn David Jacob Lewis A. Martineé Stephen Lipson

Review

Nakon uspjeha drugog albuma Actually, popularni britanski dvojac Pet Shop Boys nije dugo čekao da ponovno pohita u studio pa je u samo nekoliko mjeseci nastao ambiciozan i podosta pretenciozan projekt nazvan Introspective. Naglasak je na riječi projekt, jer na Introspective nikada nisam gledao kao na pravi studijski album, budući da svojom strukturom od samo 6 pjesama (od kojih su čak 4 završile kao singlice) ipak više podsjeća na EP nego na LP. Ipak, ukoliko poslušate single verzije pjesama i one na "albumu", vidjet ćete da postoji ogromna razlika koja se prvenstveno očituje u trajanju pjesama.

Pjesme na Introspectiveu daleko su razrađenije i bolesno perfekcionistički producirane čime se ističe uvodna Left To My Own Devices, koja dojmljivo otvara album u istom stilu u kojem je One More Chance otvarao njihov prijašnji album Actually. Novina koja je očita u razrađenoj integralnoj verziji pjesme je da su se Pet Shop Boysi uvelike oslonili na pomoć simfonijskog orkestra, što je zasluga višemjesečne produkcije njihovog vjernog suradnika Trevora Horna, koji je ovim albumom po prvi puta surađivao sa popularnim dvojcem.

I Want A Dog je pjesma koja je na albumu evoluirala od nezapaženog B-sidea o usamljenosti koju liječi prisustvo najboljeg čovjekova prijatelja do odličnog dodatka albumu što je rezultat izbacivanja inicijalnih samplova i dodavanja nenapadnog disko ritma čime je pjesma dobila prijeko potreban dojam ozbiljnosti. Domino Dancing odiše opsjednutošću španjolskom muzikom, koja će do punog izražaja doći tek na albumu Bilingual, a prepoznatljiv refren i nezaboravan ritam učinili su ju jednom od najprepoznatljivijih hit pjesama Pet Shop Boysa.

I'm Not Scared samo pojačava dojam orkestralne dominacije na cijelome albumu, dok Always On My Mind/In My House djeluje kao da je zaostala sa njihova ranijeg eksperimentalnog albuma Disco.

It's Alright realističan je osvrt Pet Shop Boysa na svijet oko sebe koji nudi maestralnu završnicu cijelog izdanja koje je preraslo u jedan od njihovih najdojmljivijih albuma. Introspective je album koji se lako i neobavezno sluša, iako se iza te namjerne nonšalantnosti dvojca krije ozbiljan glazbeni rad koji niti nakon dugog niza godina ne gubi sjaj.

Goran Hatala

Hits 700
Actually « Actually Pet Shop Boys Albumi Kronologija Behaviour » Behaviour

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42