MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2012
Format Albumi
Vrsta Synthpop / House / Alternative dance / Dance-Pop / Dance-Rock
Dodano Srijeda, 27 Travanj 2016
Žanr Pop
Length 51:00
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2012
Država Europa
Etiketa Parlophone
Catalog Number P304 3912
Edition details objavljeno: 7.9.2012.; produkcija: Andrew Dawson i Pet Shop Boys; snimano: 2012. California - Capitol Studios i SoundEQ Studios (Hollywood), Live Drum Tracks Studios (Los Angeles) i Record One (Sherman Oaks)
Tags Parlophone Pet Shop Boys Andrew Dawson

Review

Glazbenici nisu bolji što su stariji. Legitimno je da spavaju na lovorikama i pune dvorane na temelju starih hitova, ali nema nikakvog opravdanja da stvaraju novu, lošu glazbu. To nitko neće kupiti, to nitko neće slušati i to neće izazvati ovacije na koncertima. Još je i nekakvo opravdavanje deluzija da su stvari onakve kakve su bile ranije, ali kad je i sam bend svjestan da je njihovo vrijeme prošlo nastaje potpuni debakl. U slobodnom prijevodu - Elysium, jedanaesti studijski album Pet Shop Boysa.

Elysium je zapravo konceptualni album u kojem Pet Shop Boysi opisuju životni vijek glazbene zvijezde, dakle nešto što im je dobro poznato. Dva su ishodišna problema tog opisa života – sklonost klišejima i zastarjela produkcija.

I dok je nevidljivost starijih izvođača neloš motiv (Invisible), gotovo svi drugi koje su PSB odlučili razraditi su šokantno banalni za glazbenike takvog statusa i iskustva. Ego Music o egomaniji superzvijezda govori kroz kontrast Me-Yes-You-No. A Face Like That govori o dvoličnoj osobi u koju nitko ne bi posumnjao jer je, eto, imala lice koje ulijeva povjerenje. Breathing Space o, pogađate, potrebi za prostorom za slobodno disanje. Memory of the Future se referencira na naviranje memorija kakvo je imao Proust nakon što je zagrizao madeleine. Ako kao i slučaju slavnog književnika to označava cijeli ciklus djela posvećenih sjećanjima, nadajmo se da će se Parlophone smilovati i jednostavno raskinuti taj mučan ugovor.

Ti klišeji možda i ne bi bili tolik problem (jer bar pop glazba ne počiva na intelektualnim dobrima) da nije melankolične synthpop produkcije zapele u derutnim diskotekama osamdesetih. Osamdesete će uvijek biti rado pozivane u modernim produkcijama, no potrebno je pokazati da se glazba ipak nekud pomakla proteklih trideset godina. Pet Shop Boys su svoju jednostavno vratili tamo gdje je počela.

Ako je ovo trebala biti zabavna ironija, nitko nije skužio šalu. Ako je ovo trebala biti nostalgija, kriza starijih godina je zaslužena. U svakom slučaju Elysium je vapaj za mirovinom. U Pet Shop Boysima nema više ni glazbene ni produkcijske snage. Sramotiti se pod stare dane nema smisla. Jednostavno mogu stati.

Ivan Glazer

Hits 727
The Most Incredible Thing « The Most Incredible Thing Pet Shop Boys Albumi Kronologija Electric » Electric

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42