MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Scarsick


Bookmark

Data

Released Siječanj 2007
Format Albumi
Vrsta Progressive metal
Dodano Utorak, 26 Travanj 2011
Žanr Metal
Length 1:07:52
Edition date Siječanj 2007
Država Švedska
Etiketa InsideOut Music
Tags

Review

Pain of Salvation je švedski progresivni metal bend, a, nedavno izdan, album Scarsick njihov je 6. studijski album.
Prvotnog imena Reality, bend je nastao još 1984. godine, kad je frontmen, pisac tekstova i glazbe, gitarist i pjevač, Daniel Gildenlöw imao samo 11 godina.

3 godine kasnije, Reality se kvalificirao na godišnje švedsko glazbeno natjecanje ""Rock-SM"" kao najmlađi bend ikad, a Daniel je osvojio nagradu za najboljeg vokalista.

1991. su promijenili ime benda u Pain of Salvation, a 1999. izašao je njihov prvi album Entropia.

Ovom se bendu sigurno ne može zamjeriti monotonija jer je poznat po sinkopiranju i poigravanju ritmom. Vrlo vješte smjene zvuka i zavidne pjevačke sposobnosti dodatni su razlozi koji "Pain of Salvation" čine iznimnim metal bendom, ali i bendom općenito.

Uglavnom globalno orijentirani, predvidljivo i trendovski angažirani tekstovi i ne predstavljaju neku originalnost, ali parataktički gledano, Pain of Salvation uvijek rade konceptualne albume zadirući u ratnu tematiku, ekologiju, Boga, čovječanstvo i druge neiscrpne teme. "Scarsick" tako širi antikapitalističke poruke koje aludiraju na Ameriku i gubitak individualnosti, a koje ujedno, s obzirom na uloge koje pjevač igra u svakom albumu, često mogu biti i ironično protumačene (...Sick of America / Sick of America /... If I say I love you / can you love me too?).

Naslovna pjesma Scarsick nepogrešiv je epigon alternativnih rock bendova iz ranih devedesetih koji su spajali hard rock i rap, poput Rage Against The Machine, P.O.D. i mnogih drugih.

Vrlo plesna i ritmički zaigrana antiamerička pjesma America, kao i zabavna Disco Queen uvelike proširuju prvotni doživljaj ovog albuma. Disco Queen je zapravo pjesma koje se ni jedan srednjostrujaški bend ne bi morao libiti imati na svojem albumu (bilo bi vrlo zanimljivo čuti domaće, ne baš srednjostrujaške, bendove poput Stampeda, koji čak ima jednu pjesmu koja joj dosta sliči, a pogotovo Leta 3 u obradi ove iznimno zanimljive pjesme koja u sebi spaja rock-metal sa komercijalnim poskočnim ritmom i nenametljivo introjicira electrozvuk). Na momente grme vrlo snažni riffovi i death metal glas, a već sljedeći tren momci u falsettu zvuče kao back vokalistice iz disco ere.

Metalci su uvijek bili poznati po najboljim baladama, ali fascinantno je čuti vokalnu i glazbenu metamorfozu Daniela Gildenlöwa i njegovog benda koja definitivno kulminira u polaganoj pjesmi punoj gorčine Kingdom of Loss i mračnoj, namćorski nastrojenoj Cribcaged.
Prema kraju albuma pjesme postaju sve mračnije i pomalo psihodelične, a album logički zatvara tjeskobna, apokaliptična i epska Enter Rain.

Pain Of Salvation su pravi izazov za ljubitelje metal glazbe, a još veći za one koji to nisu.
Velika petica za kreativnost, suprise element i raznolikost, koja ih ipak uvijek vraća njihovom matičnom zvuku.

Ako "Scarsick" dopre izvan svojeg uobičajenog slušateljskog kruga, možda se uskoro, ni ne znajući što slušate, nekontrolirano razbacate na Disco Queen (ili neku njenu less-hard verziju) u omiljenoj vam diskoteci ili klubu.

Wouldn't that be something?!
 

Sonja Mrnjavčić

Hits 1437

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma