MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2019
Format Kompilacije
Vrsta Pop rock / Classic Rock / Heartland Rock
Dodano Utorak, 02 Srpanj 2019
Žanr Rock
Length 2:26:04
Broj diskova 2
Edition date Ožujak 2019
Država SAD
Etiketa Geffen / Universal
Tags Tom Petty and the Heartbreakers

Review

Rijetki su poznavatelji glazbe koji nisu čuli za Toma Pettyja (1950.-2017.). Ovaj istaknuti kantautor, pjevač i gitarist, osim samostalno, glazbeno je djelovao i u grupama „The Heartbreakers“, „Mudcrutch“ i  nezaboravne supergrupe „Traveling Wilburies“, koja je krajem osamdesetih uz njega okupila i poznata imena poput Boba Dylana, Georgea Harrisona i Roya Orbisona. S obzirom da je tijekom svoje bogate karijere prodao preko 80 milijuna nosača zvuka diljem svijeta, proglašen je jednim od najbolje prodavanih autora svih vremena.

Za rock-glazbu se Tom Petty zainteresirao još kao desetgodišnji klinac, kad je upoznao Elvisa Presleya tijekom snimanja filma „Follow That Dream“ (1962.), zahvaljujući ujaku koji je radio kao tehničar. Kasnije se više pronašao u glazbi The Beatlesa, Byrdsa, Stonesa i Boba Dylana. S već sedamnaest godina napustio je školu kako bi svirao bas gitaru u bendu. Za neki kasniji intervju istaknuo je da mu je jedan od prvih učitelja gitare bio Don Felder, poznat kao jedan od gitarista grupe The Eagles. Bez škole, kao mladić radio je kao vrtlar na Sveučilištu u Floridi, a neko vrijeme je i kao grobar. Odrastao je u stalnom sukobu s ocem, koji nikako nije mogao prihvatiti sinovljevu sklonost umjetnosti, ali je ostao blizak s majkom i s bratom.

Prva grupa koju je osnovao zvala se „The Epics“, a kasnije je promijenila naziv u „Mudcrutch“. S obzirom da je njihov jedini singl „Depot Street" (1975.) doživio pravi debakl, bend se uskoro raspao. S dijelom članova te grupe osnovao je novu grupu The Heartbreakers, koja se postupno počela uspinjati na ljestvicama hitovima poput „Anything That Rocks and Roll“, „Breakdown“ i „American Girl“. Posljednje dvije od navedenih možemo naći i na ovoj kompilaciji. Veći uspjeh postigli su drugim albumom „You're Gonna Get It!“ (1978.), koji se prodao u zlatnoj tiraži, a sadržavao je hit-singlove „I Need to Know" i "Listen To Her Heart" (ovu drugu možemo poslušati na ovoj kompilaciji). S obzirom da je Petty odbio prebacivanje iz ABC Records u MCA Records koji je preuzeo vlasništvo nad ABC-jem, Petty je optužen za „miniranje uspjeha nove kuće“, morao platiti dugove izdavačkoj kući i doživio bankrot.  Nakon što su izgladili pravne probleme, izdali su novi album „Damn the Torpedoes“ (1979.), koji se prodao čak u platinastoj nakladi.  Ovaj album uključivao je hitove poput „Don't Do Me Like That" i "Refugee" (prvog imamo i na ovoj kompilaciji). Ali uskoro se Tom Petty ponovno zavadio s izdavačem jer je pri izdavanju četvrtog albuma „Hard Promises“ (1981.), izdavač tražio povećanje cijene albuma na za 1 USD (na gotovo 10 USD), što je Petty protumačio kao izravni napad na buduću prodaju albuma. Album je sadržavao pjesme "The Waiting" i „Insider“, duet sa Stevie Nicks, poznatom pjevačicom grupe „Fleetwood Mac“ (na ovoj kompilaciji možemo naći drugi duet sa Stevie „Stop Dragging My Heart Around“).

Na idućem albumu „Long After Dark“ (1982.), najpoznatije pjesme su postale "You Got Lucky" i „Change of Heart" (ove druge nema na kompilaciji).

Pri snimanju šestog albuma „Southern Accents“ (1985.), Petty nije bio zadovoljan miksanjem i produkcijom Davea Stuarta (iz grupe „Eurythmics“) pa je u bijesu udario šakom u zid i ozlijedio se. Ali ovaj je album donio hit  „Don't Come Around Here No More". Spot snimljen za tu pjesmu osporavale su feministkinje, jer je Tom Petty  prikazan sa šeširom kao Mad Hatter, lik koji progoni „Aliceu u zemlji čuda“. Na slijedećem albumu „Let Me Up (I've Had Enough)“ (1987.), kojega je snimio nakon kratke turneje s Bobom Dylanom bila je pjesma „Jammin' Me“, koju također imamo na ovoj kompilaciji.

Tom Petty se u tom trenutku odlučio za solo-karijeru. U tom razdoblju stvarao je pod jakim utjecajem Jeffa Lynna, koji je na njega prenio sklonost bogatim vokalnim harmonijama i sladunjavima aranžmanima. Godine 1989. snimio je prvi samostalni album „Full Moon Fever“. On je sadržavao poznate pjesme "I Won't Back Down" (kasnije još popularnija u izvedbi Johnnyja Casha), "Runnin' Down a Dream", "Free Fallin'", "A Face in the Crowd" i "Yer So Bad". Od navedenih, tek ove zadnje dvije nisu zastupljene na ovoj kompilaciji. Tijekom razdvajanja od „The Heartbreakersa“, koji su snimili i album bez njega, Tom je napravio turneju s pratećim bendom The Replacements.

Par godina poslije, Tom Petty je nakratko s Heartbreakersima ponovno snimio hit „Learning To Fly“. Zatim je uslijedio jedan intermezzo, tijekom kojega je snimio drugi samostalni album „Wildflowers“ (1994.), izdano je niz kompilacija („Greatest hits“ i 6CD box s nekim ranije neobjavljenim B stranama singlova), od kojih ponešto možemo čuti i na ovoj kompilaciji. Suradnju s „Heartbreakersima“, Petty je ponovno nastavio 1996. snimivši soundtrack za film „She's the One“, a iste godine i novi album "Room at the Top". Uskoro su „dobili“ zvijezdu u Hollywoodu na stazi slavnih, a zatim su ušli u zadnje desetljeće svoje (zajedničke) karijere, tijekom kojega su izdali tri studijska albuma: „The Last DJ“, „Mojo“ i „Hypnotic Eye“, među kojima je najbolje prihvaćen upravo ovaj posljednji. Sva tri albuma zastupljena su na ovoj kompilaciji svojim najboljim pjesmama.

Početkom listopada 2017. godine Tom Petty iznenada je preminuo uslijed srčanog zastoja prouzročenog prekomjernim opijatima. Nedugo prije toga, u jednom intervjuu rekao je kako će „The Heartbreakers“ prestati postojati kada netko od članova premine ili bude toliko bolestan da neće moći nastaviti s radom.

Premda kompilacija ne sadrži sve najveće hitove (što ruku na srce, nije bila ni njezina zadaća, jer „najbolje“ ne znači i „najveći hit“), ona je uistinu „The Best Of Everything“, jer nam daje kvalitetan presjek kompletne karijere (1976.-2016.) ovoga velikog umjetnika i uglavnom njegovog pratećeg benda „The Heartbreakersa“, koji je uz Sprinsteenov „E-street band“ jedan od najvećih pratećih bendova u povijesti rock glazbe. Odabir uključuje samostalne albume, „The Heartbreakers“ i „Mudcrutch“ razdoblje, neke slabije poznate B-strane singlova i prvi put objavljenu pjesmu „For Real“. Jedino što možda nedostaje, jest još poneka pjesma Charlie T. JR, kako su ga zvali tijekom rada „Travelling Wilburiesa“ (osim ako ne računamo Pettyjev prvi samostalni album „Full Moon Fever“ kao onaj nikad realiziran „Travelling Wilburies 2.“ album). I, nakraju, treba reći da je „The Best Of Everything“ vrlo vrijedna zbirka koju svaki ljubitelj laganijeg, tzv. „soft-rocka“ s osloncem na korijene kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih treba imati na svojoj polici.

 Ivan Dukić

Hits 674

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42