MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Wall - Experience Edition


Bookmark

Data

Released Listopad 1979
Format Albumi
Vrsta / Alternative rock / Progressive Rock
Dodano Petak, 18 Srpanj 2014
Žanr Rock
Broj diskova 2
Edition date Veljača 2012
Država UK & Europe
Etiketa EMI
Catalog Number 5099902944623
Edition details Datum objave: 24.2.2012., produkcija: Bob Ezrin, David Gilmour, James Guthrie i Roger Waters, snimano: siječanj - studeni 1979. na raznim lokacijama
Tags David Gilmour Roger Waters EMI Bob Ezrin James Guthrie

Review

Sjećam se da sam prije otprilike 8 godina uvjereno objašnjavao svom ujaku kako Linkin Park najbolji bend na svijetu. Čovjek nije ništa rekao, samo me odvukao u dnevnu sobu, uzeo jednu od preko 50 ploča koje su stajale na polici, otpuhnuo prašinu s nje, stavio ju da svira na prastarom gramofonu, sjeo na pod kraj mene i rekao: "Ovo je prava muzika.". Ja sam samo sjedio, slušao i bio impresioniran. Riječ je bila, kao što možete pretpostaviti, o Pink Floydu, iako je ploča u pitanju bila Wish You Were Here.

Na uštrb mog glazbenog razvoja, ta fascinacija je potrajala poprilično kratko pa sam se ja vratio svojim uzorima, ali nedugo nakon toga naletio sam među prijateljevim miksovima i na Pink Floydov Echoes: Best Of. Sjetio sam se ploče i otišao do ujaka, upitao ga šta mi preporuča od njih i ovog puta mi je dao Dark Side of the Moon u kojeg sam se zaljubio na prvo slušanje. Ta ljubav traje još i danas, a nakon tog sudbinskog susreta s Floydima, počeo sam preslušavati i ostale albume. Jedan od njih je bio i The Wall.

Dvostruki album, zadnji od "velike četvorke" (Dark Side of the Moon, Wish You Were Here i Animals su ostala tri), koncipiran na jedan jedinstven način i sastavljen od niza kraćih pjesama koje se spajaju u jednu epsku priču, The Wall je vjerojatno najambiciozniji projekt kojeg su Floydi ikada napravili. Neki hrvatski glazbeni kritičari ga uporno pokušavaju okarakterizirati pretencioznim do te mjere da ga spominju u tom kontekstu i kada u članku pišu o nečemu sasvim desetome, no opisivanje The Walla kao pretencioznog može zvučati smisleno samo ljudima koji  svoje neshvaćanje pokušavaju sakriti iza velikih riječi čije značenje očito ni sami ne razumiju. Priča je to o užasima rata, o odrastanju, problemima djeteta, mladića i odraslog čovjeka, ali primarno o procesu otuđenja od okoline, a ispričana je uglavnom od strane Rogera Watersa. Ostatak benda je sudjelovao gotovo samo kao potpora tom ludom geniju.


Sama kompozicija albuma je skup kratkih (za standarde Pink Floyda) pjesama koje se međusobno nastavljaju jedna na drugu, gradeći tako koncept, a koje su odsvirane bez nekih pretjeranih eksperimentiranja i ulaženja u dugačke solaže i ambijentalne djelove koji su toliko karakteristični za ovaj bend. I tu dolazi moj jedini prigovor koji je ionako poprilično subjektivne prirode: ja baš volim te ambijentalne dijelove i svakojake eksperimente, tako da bih ostale njegove drugove iz "velike četvorke" stavio ispred njega, no to nipošto ne znači da sam The Wall ne valja.

No da ne duljim o samom konceptu albuma, takve stvari možete pronaći na tisućama mjesta na internetu. Ovo konkretno izdanje, "Experience Edition" je reizdanje originalnog albuma koje se sačinjava od 3 CD-a. Na 2 CD-a se nalazi sam album, remasteriran 2011. godine, a na 3. CD-u se nalaze demo snimke benda i demo snimke koje je snimao Roger Waters.

Remasterirane snimke ne donose nešto pretjerano revolucionarno, ali pretpostavljam da je glavna poanta ovog izdanja ionako dodatni CD s demo snimkama. Meni je uvijek bio gušt proučavati glazbu i priču o nekoj snimci i izvan granice samog preslušavanja albuma pa mi ovakve stvari dođu kao zanimljiv dodatak. Prolazak kroz pjesme s dodatnog CD-a je kao prolazak kroz povijest albuma, sa svim promjenama i inicijalnim idejama koje su se kroz vrijeme pretvorile u nešto više. Prvo što se da primjetiti je da je kvaliteta snimke izuzetno dobra s obzirom da se radi o demo snimkama. Drugo što se da primjetiti da su demo verzije osjetno lošije od verzija pjesama koje su završile na albumu. Nerijetko mi se dogodi da slušam demo verzije nekih pjesama koje su mi čak i bolje od finalnih verzija, ali na cijelom tom CD-u nisam naišao niti na jednu pjesmu kojom bih bio oduševljen u usporedbi sa samim albumom. No to nije ni čudo s obzirom da se te stvari moraju nužno usporediti s finalnim produktom.

Ono što bi možda trebalo napomenuti za kraj je to da nije zapravo ni bitno jesu li demo verzije dobre, loše, osrednje ili izvrsne. Poanta je u dokumentarnoj vrijednosti ovog izdanja koje nam daje osjećaj razvoja albuma od Watersovim demo verzija, preko demo pjesama benda, do finalnog albuma. Poslušati Experience Edition u redoslijedu: demo verzije, remaster albuma je posebno iskustvo koje vas vodi kroz povijest The Walla i daje još jednu dimenziju ovom glazbenom remek djelu.

 

Demian Vokši

Hits 960
The Dark Side Of The Moon « The Dark Side Of The Moon Pink Floyd Albumi Kronologija The Wall » The Wall

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42