MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Prosinac 2007
Format Box set
Vrsta / Art Rock / Hard rock / Prog-rock / Classic Rock / Album Rock / British Invasion / British Psychedelia / Psychedelic/Garage
Dodano Srijeda, 11 Siječanj 2017
Žanr Rock
Length 12:04:57
Broj diskova 16
Edition date Prosinac 2007
Država Europa
Etiketa EMI / Dallas Records
Catalog Number 50999 511267 2 8 / 511 2672
Edition details objavljeno: 10.12.2007.; producenti: Bob Ezrin, David Gilmour, James Guthrie, Michael Kamen, Norman Smith, Pink Floyd i Roger Waters; snimano: 1967. - 1994.
Tags Dallas Records Pink Floyd David Gilmour Roger Waters EMI Bob Ezrin Norman Smith James Guthrie Michael Kamen

Review

Ovaj bend dobio je ime po dvojici legendarnih bluzera, Pink Andersonu i Floyd Councilu, naravno i vrapci već znaju da se radi o planetarno poznatom bandu Pink Floyd.

Njihov 40-to godišnji jubilej obilježila je diskografska kuća EMI izdajući 11. prosinca prošle godine raskošnu ediciju Oh By The Way, kolekciju svih četrnaest studijskih albuma legendarnih Pink Floyda.

Izdanje edicije Oh By The Way pravi je praznik za fanove Pink Floyda, ali i za sve one druge poklonike moderne glazbe. Moram priznati da sam doslovno osupnut raskošnom opremom, ali i onim dragocjenim glazbenim sadržajem što edicija Oh By The Way sadržava.

Već dugo vremena ne slušam previše stare brazdaste vinilske ploče, upravo iz razloga da ih sačuvam za neka druga vremena, kada će se možda njihova vrijednost bolje cijeniti. Nosači zvuka, DVD diskovi i razni drugi audio i video prezentacijski formati zamijenili su škriputanje starih gramofonskih ploča (a da o preskakanju niti ne govorim). Danas je sve podređeno perfekcionizmu, a on sam po sebi nudi zaista odlične glazbene trenutke (možda bolje napisati... sate ). Ako poznajete glazbeni opus Pinkača onda recimo probajte preslušati samo prvih 6 minuta albuma Atom Heart Mother, to jednostavno nije preporučljivo i totalno je neozbiljno. A kako i ne bi kada se radi o bandu o čijem značaju dovoljno govore slijedeći podaci: Pink Floyd su u svijetu prodali oko 200 milijuna ploča od toga samo 73 milijuna prodali su u SAD-u. Njihov album The Wall iz 1979. prodan je u 35 milijuna primjeraka, a legendarni The Dark Side Of The Moon postao je petnaesterostruko platinast. Njihov Live at Pompeii iz 1972. smatra se najboljim živim albumom u povijesti rocka itd.

Zadrti poklonici Pink Floyda fanatici priznaju samo prvi i jedini album Pinkača sa legendarnim i nažalost pokojnim Syd Barettom, The Piper At The Gates Of Dawn, sve ostalo je nešto drugo. Osobno, priznajem da su ti zadrti fanovi donekle u pravu; jer Pink Floyd svojim su imenom odali su počast bluzu, prošli su kroz art rock i progresivu, koji su bili na vrhuncu u vrijeme psihodelije, da bi na kraju završili u tzv. space rocku. Ipak i bez obzira na sve Pinkači su imali više uspona nego padova; od prvog pa do zadnjeg studijskog albuma, teško je bilo kome odrediti koji su oni slabi glazbeni radovi.

S druge pak strane njihova personalna postojanost fascinira jer osim prvog gitariste Bob Closea, članovi se nisu mijenjali, dapače David Gilmour, Nick Mason, Rick Wright i Roger Waters stalna su okosnica banda, a oko njih je fluktuirao, zaista veliki broj glazbenika. I opet oni zadrti fanovi Pink Floyda će reći da je grupa bila prva jedino u vrijeme Syda Baretta. OK. No, držim da su Pinkači bez obzira na sve i dalje bili jedinstveni ne samo u prezentacijskom smislu, već i po svom poznatom i velikom zanimanju za tehničke inovacije te nadasve po svojim istraživačkim i eksperimentalnim zahvatima, kako sa samim zvukom tako i sa svjetlosnim efektima, a da se o scenskom dijelu priče uopće ne govori.

Mada su mnogi Floyde prihvatili tek nakon 1973., osobno sam ih zavolio slušajući albume Atom Heart Mother i Meddle, kada sam konačno, 1977. nabavio albume More, Obscured By Clouds i The Dark Side Of The Moon, mislio sam da sam glavni frajer u gradu. Eto, punih 40-set godina kasnije dobio sam svih 14 albuma i moram priznati moje srce je konačno na mjestu. Pinkači su uspjeli sve prevladati i nisu nestali, što više dostojno su se odupirali još punih 10 godina i objavili su još tri vrlo dobra i značajna albuma. A eto sada, kada kompletnu diskografiju imam u jednom CD – boxu, moram napisati da mi ta čudna kutijica predstavlja neprocjenjivo blago. Eto, nekako sam opet poprimio dojam da je cjela ta moja furka, dobila na težini i značaju uvrštavanjem ove edicije Oh By The Way u moju fonoteku.

Premda su članovi benda odbili 250 milijuna dolara za svjetsku turneju, dečki su se "lagano" okupili 2005. za potrebe humanitarnog koncerta Live 8, a potom i 2007. na koncertu u čast Syd Baretta. Pa tako i edicija Oh By The Way poklon je svima koji vole modernu glazbu, svima koji vole rock. S druge pak strane ova edicija predstavlja fantastični povijesni testament 40-to godišnje karijere velikih i legendarnih Pink Floyd. Treba li što još dodati?!

Mladen Lončar - Mike

Hits 638
The Division Bell « The Division Bell Pink Floyd Box set Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42