MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Dark Side of the Moon: Live at Wembley 1974


Bookmark

Data

Released Ožujak 2023
Format Albumi
Vrsta Art Rock / Hard rock / Prog-rock / Album Rock / British Psychedelia / Psychedelic/Garage / Mixed Media
Dodano Četvrtak, 06 Srpanj 2023
Žanr Pop-Rock
Length 55:05
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2023
Država Europa
Etiketa Pink Floyd Records / Dancing Bear
Catalog Number PFR50CD2
Edition details objavljeno: 24.3.2023.; producent: Pink Floyd; snimano: Wembley, 1974.
Tags Pink Floyd Pink Floyd Records

Review

Osmi studijski album grupe "Pink Floyd", "The Dark Side of the Moon", objavljen je 1. ožujka 1973. godine, pa je ove godine navršio pedeset godina. Tim povodom objavljen je box set koji sadrži ovogodišnju, remasteriranu verziju albuma "The Dark Side of the Moon" i remasteriranu verziju uživo odsviranog albuma na Wembleyu 1974., oboje i na vinilu i CD-u, dva blue-ray diska i DVD, knjigu od 160 stranica s fotografijama s turneja 1973. i 1974. godine, pjesmaricu od 76 stranica koja sadrži note s originalnog albuma, dva singla i još ponešto. Ovaj članak daje osvrt samo na live snimku albuma "The Dark Side of the Moon uživo na Wembleyu 1974.", nakon preslušavanja CD verzije, koja je pored vinilne verzije po prvi put dostupna i kao samostalno izdanje. Do sada je bila dostupna samo kao dio "Immersion" i "Experience" izdanja albuma 2011. godine.

Koncert s kojega je uzeta snimka za ovu live verziju albuma "The Dark Side of the Moon" održan je u okviru jedne od dviju turneja koje su "Pink Floyd" poduzeli 1974. godine. Nakon završetka turneje "Dark Side of the Moon" na kojoj je održano 128 koncerata, a između snimanja albuma "The Dark Side od the Moon" i "Wish You Were Here", tog su ljeta imali kratku turneju po Francuskoj i nakon toga zimsku četrdesetdnevnu turneju po Velikoj Britaniji. Koncepcija tih koncerata bila je: u prvom dijelu izvode se nove skladbe koje će tek biti snimljene na budućim albumima, pa je publika imala sreće slušati čak dva albuma unaprijed, u verzijama koje će na konačnim studijskim snimkama biti prilično drugačije, a u drugom dijelu koncerta koji ukupno traje preko dva sata, "Pink Floyd" izvode čitav album "The Dark Side of the Moon" s poretkom skladbi koji poštuje poredak na albumu, jer se radi o cjelovitom konceptualnom albumu a ne o zbirci samostalnih i neovisnih pjesama. Na bisu se izvode dvije starije pjesme u Francuskoj, a samo "Echoes" u Velikoj Britaniji, jer je u Francuskoj ta skladba izvedena već u prvom dijelu koncerta, uz pjesme s budućih albuma.

Nažalost, nije čitav koncert objavljen na ovom izdanju posvećenom obilježavanju 50 godina albuma "The Dark Side of the Moon", već samo drugi dio koji se i odnosi na taj album. Naslov snimke je "The Dark Side of the Moon Live at Wembley, London, 1974" i potječe s koncerata održanih 15. i 16. studenoga u dvorani koju su tada zvali "Empire Pool", a sagrađena je 1934. godine pored stadiona, za potrebe plivališta. Sada se zove OVO Arena Wembley i prima nešto više od 12 tisuća posjetitelja. Koncert je snimio BBC za potrebe svoga emitiranja i emitiran je samo Dark Side Set 11. siječnja 1975. godine.

Svi su koncerti bili rasprodani, ali kritika ih svejedno nije štedjela. Kritičari su govorili i pisali da su nove pjesme preduge i nedojmljive, a izvedba "The Dark Side of the Moon" identična je studijskoj verziji, "što je nešto zbog čega se ne ide na koncerte".

No, vjerujem da će svatko tko bude poslušao snimku ovog koncerta ipak primijetiti dovoljnu razliku u odnosu na izvornu verziju i da će zaključiti kako se i ovdje dogodilo isto ono što se redovito događa u nastupima bilo "Pink Floyda" bilo kasnije Rogera Watersa i Davida Gilmoura: da oni svakim novim nastupom, svakom novom turnejom, unose dovoljno promjena i svježine u svoje stare materijale, pa je nove verzije starih pjesama uvijek zanimljivo slušati. Mnoge pjesme su, kako su verzije novije, sve bolje i aranžerski raskošnije, a nakon što se "razrade" po koncertima, u usporedbi s njima studijske verzije djeluju "siromašnije" i "sterilnije".

Već samo po trajanju, koncertna verzija "razrađenija" je za dvanaest minuta od studijske. Ako su na početku razlike male, one se sve više povećavaju kako se redaju pjesme. U temi "Time" gitaristička dionica je malo izvarirana. Prvo značajnije "proširenje" studijske verzije možemo čuti u pjesmi "The Great Gig in the Sky" koja je dulja za dvije minute i u kojoj dvije pjevačice, Vanetta Fields i Carlena Williams, varijacijama u obliku dijaloga, i dalje bez ijedne riječi, obogaćuju onu čuvenu vokalnu dionicu Clare Torry, za koju je tek mnogo kasnije naknadno izborila autorsko pravo. U toj skladbi slušamo Davida Gilmoura na Hammondovim orguljama.

Pjesme s druge strane izvornog studijskog albuma još više odskaču od svojih studijskih verzija. "Money" je dulja za dvije minute, jer omogućava improvizaciju u svom središnjem dijelu u kojoj će se malo s gitarom "igrati" David Gilmour, a posebno je raspoložen saksofonist Dick Parry koji će osvježiti i pjesmu "Us and Them". Najviše je "profitirala" instrumentalna kompozicija "Any Colour You Like" koja se s tri i po studijske minute "podebljala" na preko osam minuta žive svirke u kojoj se svi ležerno dobro zabavljaju i razigravaju prije završnog "dramatičnog" finala u kojem će glavnog pjevača Davida Gilmoura u toj ulozi zamijeniti Roger Waters.

Što se tiče tehničke obrade snimke, najbolje je prošao Roger Waters. Njegov se bas čuje uvijek i vrlo sigurno, dominantno. Pored njega dobro se čuju bubnjevi Nicka Masona. David Gilmour pjeva i svira gitaru pa ga čujemo dobro bar u solažama. Najlošije je prošao Richard Wright kojega kao da montažeri zvuka ponekad zaborave, pa ga se opet sjete, bar u skladbama u kojima je neizostavan.

Službeno objavljene snimke koncertnih nastupa "Pink Floyda" uvijek su toliko dobre da je zanimljivije slušati koncertne verzije nego studijske iako su studijske verzije uvijek produkcijski savršene, bar za vrijeme u kojem su nastale. Jednako tako, njihove koncertne snimke trebalo bi i gledati, jer je zvuk samo dio predstave koju izvode. Njihovi su koncertni nastupi performans u kojem slika i scena imaju važnu ulogu, pa slušanje koncerta preko CD-a ne stvara kompletnu sliku o njihovom uratku. Pored toga, kako snimka traje 55 minuta, nije u tom obliku stala na vinilnu verziju, na kojoj su skraćene pjesme "Money", "Any Colour You Like" i "Eclipse".

Na tom je koncertu na bisu izvedena posebna verzija "epa" "Echoes" sa Dickom Parryjem koji solira na saksofonu ali to izlazi iz okvira ove priče u kojoj je tema bila "The Dark Side of the Moon" dio koncerta u dvorani "Empire Pool" na Wembleyu 1974. godine, povodom ovogodišnje pedesete obljetnice objavljivanja albuma "The Dark Side of the Moon".

Ratko Matić

Hits 1374
Live At Knebworth 1990 « Live At Knebworth 1990 Pink Floyd Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiThe Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski


Rock propovijed: Goran Bare i Majke u Vintage Industrial Baru


Matijine vile igrom osvojile Tvornicu


Flaner i Colostrum razbudili Klub kulture


Hali Gali tulum u AKC Attack!


Održan je 3. Superval u Vintage Industrial Baru


Avalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu