MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Anti


Bookmark

Data

Released Siječanj 2016
Format Albumi
Vrsta Pop / Dance-Pop / Contemporary R&B
Dodano Srijeda, 23 Studeni 2016
Žanr Pop
Length 43:36
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2016
Država Europa
Etiketa Universal
Catalog Number 0851365006462
Edition details objavljeno: 28.1.2016.; izvršni producent: Robyn Fenty; snimano: New York, Los Angeles, Toronto, Paris i Santa Monica
Tags Universal Rihanna Robyn Fenty

Review

Na Rihannino osmo studijsko izdanje poprilično se dugo čekalo, točnije od 2014., kada je počela raditi na njemu. Svojim nazivom ANTI album daje naslutiti preokret (ili barem pokušaj istog) u glazbenom izražaju. Ovo je naime prvi album na kojem je inzistirala sudjelovati kao producent u nastojanju da izađe iz okvira svog dosadašnjeg stvaralaštva kada su joj pjesme pisali drugi.

Navikli smo od Rihanne dobivati izdanja 'krcata' zaraznim hitovima poput albuma Talk That Talk ili Loud čiji veseli ritmovi još dugo ostaju u glavi, ali ovoga puta to nije slučaj. ANTI nam, doduše, donosi tematiku i motive koji su nam poznati otprije: seksualnost, drskost, swag, novac, neizbježna marihuana i zabava, uz dodatak mračnih motiva poput osjećaja izdaje, napuštenosti i unutarnje borbe koja dolazi uz njih.

Album u originalnom obliku sadrži 13 pjesama koje tvore sanjivo, neobično i na momente psihodelično izdanje. Prva je od njih neobična ritmična stvar Consideration koja zvuči kao disclaimer kojim Rihanna daje do znanja da želi raditi stvari na svoj način („I've got to do things my own way, baby“) i odiše zvukom starog hip-hopa. James Joint u nastavku pruža više melodičnosti, a na trenutke je sanjiva i podsjeća nas na zaigranu stranu Rihannine osobnosti koja se više voli zabavljati negoli biti ozbiljna. Zanimljiv trenutak donosi balada Kiss It Better koja je fuzija tipične pop pjesmice i nešto jačih gitarskih rifova u pozadini, dok se i dalje kroz nju proteže motiv seksualnosti i odvažnosti mlade pjevačice, a podsjeća na nekadašnje ljubavne pjesme osamdesetih. Jedini je pravi hit na ovom albumu neizbježna i prilično zarazna pjesma Work u suradnji s Drakeom uz reggae i dub zvukove.

Ostatak albuma je mješavina različitih pokušaja Rihanne da eksperimentira svojim zvukom i izražajem. Pjesme se na trenutke prelijevaju jedna u drugu, a na trenutke se primjećuje jasan rez između stilova. Treba tako spomenuti stvar Woo koja se sastoji od, recimo to tako, neugodnog i prigušenog vokala koji veći dio pjesme samo ponavlja upravo woo u pratnji pozadinskih distorzija u neskladu i bez ikakve melodijske linije. Needed me je posebna stvar, ne uklapa se u eklektični ostatak pjesama i nudi nam spoj „gangsterskog“ hip-hop ritma (kao i teksta) te dubstepa sporog tempa, a slično se ponavlja i u Yeah, I Said It koja je čak i za nijansu bolja i nešto što bismo pripisali Rihanninom opusu. Na albumu se nalazi i prepjev pjesme Same Ol' Mistakes (u originalu Tame Impala) koja odiše mračnom energijom, ljepšim i ugodnijim vokalom i ponovno stvara sanjivi ugođaj. Koristim riječ prepjev jer je pjesma doista vjerna originalu s jedinom razlikom da ju pjeva Rihanna. Iznenađenje je Love on the Brain na kojoj se u neobično kvalitetnom i obojanom vokalu 'čuju osjećaji'. Ova je balada iskreni izraz ljubavne boli i patnje koju ne možete ne osjetiti dok ju slušate.

Album u cjelini ostavlja mlaki dojam neuspjelog pokušaja bijega u neke drugačije vode i eksperimentiranja s vlastitim glazbenim mogućnostima. Pjesme nisu niti 'catchy', niti ćete ostati oduševljeni zvukom ovog albuma, a najvjerojatnije će vam ispariti iz memorije do idućeg preslušavanja. Ovako zvuči Rihanna razapeta između eksperimentiranja i zrelosti, a na nama je da pričekamo sljedeću epohu i saznamo hoće li sazrijeti.   

Karla Dobranić

Hits 962
Unapologetic « Unapologetic Rihanna Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42