MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2022
Format Kompilacije
Vrsta
Dodano Srijeda, 06 Srpanj 2022
Žanr Pop-Rock
Length 57:22
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2022
Država Hrvatska
Etiketa Spona / Wolfman
Edition details objavljeno: 27.6.2022.
Tags Evo ruke Spona Wolfman

Review

Već od svog početka, od davne 2014-te godine ova glazbena manifestacija zauzela je ekskuzivni primat u splitskoj ljetnoj koncertnoj aktivnosti, što zbog svog rekao bih, edukativnog sadržaja, ali i konstantne potrebe za slušanjem dobre glazbe. Naime kroz brojne koncerte (oko 380 i oko 240 učesnika) zaslugom i vizijom organizatora (Stivi Vučković) tu su se po prvi put predstavila i neka imena koja su kasnije izbrusila svoju uspješnu karijeru (The Spitters, Rolin Humes, Noa & Funkblasters); čula su se po prvi put i mnogima nepoznata ili manje poznata imena (Sreja & the Kittens, Fogsellers, Ante Jeličić trio & Elena Stella, Spectrum, Čuvari svirala, Mind Zoo ); a prisustvovali smo i velikom povratku Osmog putnika (Guiliano umjesto Gibe) kao i nastupima renomiranih bendova i provjerenih glazbenika: Atomsko sklonište, Trabacool (Zlatko Brodarić iz Metka na gitari, Vlado Kragić-Patak iz Otprilike Ovako na bubnjevima); Aerodrom.

Nikako se ne smije preskočiti u okviru iste manifestacije i Split open jazz fair, te Split Blues festival sa mnoštvom odličnih koncerata (Borna Šercar's Jazziana Croatica, Black Coffee & Martine Thomas, Jasna Bilušić & New Deal, te sila bluesera: Foxy head, Raphael Wressing, Harpoon blues band, Tony Lee King, Norman Beaker, Charlie & Bell Experience, Francesco & Southern Cooking, Jeremiah's.

Siguran sam da ću nekoga izostaviti, no bez zlobne namjere.

Dakle pred nama je Best of Evo Ruke (nadam se samo prvi iz serije) pod nazivom Dalmatinski paket aranžman iz jednostavnog razloga što su na njemu zastupljeni nastupi bendova iz Splita, Solina, Sinja, Šibenika, svetog Filipa i Jakova.

Odabir je koliko neočekivan, toliko je i pametan iz jednostavnog razloga (makar po meni) što je većina odabira usmjerena na manje poznata imena koji su svojim primarno otkačenim i duhovitim tekstovima otvorili neke dalmatinske stereotipe - Buza i njihov „Dalmatinac“ s kojom su se ironično i uspješno naslonili na gotovo uvijek provokativne stihove hip-hop uradaka.

„Ribu ne jedem zbog drače,ne igram picigin na Baće.“

„Sina ne bi nikad nazva Duje, smrdi mi maslinovo ulje“

„Draže mi je u parku ispijat, nego s klapom u konobi zavijat“ pjevaju se i sprdaju Buza s finalnom konstatacijom „Ja sam Dalmatinac od k...a“.

No, tu ima i ozbiljne svirke: Trio Trabacool sa funkoidnom „Kožom“ pod dubokim utjecajem Vlatka Stefanovskog/Leb i Sol i poslovično odličnom gitarom Zlatka Brodarića; Jeremiah's sa nabrijanom „Black Ponny Rising“ i bluesovskom „I Don't Know“; Reah sa žestokim rock/garage/grunge „Only 19“ i „ Snake“. Splitski 058 su ubacili malo country/blues atmosfere u „Tu“, što i nije tako čudno uzme li se u obzir da su članovi benda „notorni“ bluesmani Lovre Lovrinčević i Nenad Zaninović.

Album je začinjen uvršavanjem dvaju pjesama („Ćiribimbaš“ i „Mate“) Stivijevog benda Stivideni, poznatijim po legendarnim „Idemo na Bačvice“ i „Ići, mići“.

Ukratko, interesantan odabir, sigurno nije best off „Evo Ruke“, ali je možda dobar sažetak raznovrsnosti i originalnosti bendova sa ovog područja, ili kako sam podnaslov kaže - Dalmatinski paket aranžman.

Đorđe Škarica

Hits 1651
Femme Nouvelle « Femme Nouvelle Razni izvođači Kompilacije Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiMariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici