MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 2009
Format Albumi
Vrsta Pop / Rock
Dodano Nedjelja, 02 Listopad 2011
Žanr Pop
Length 42:34
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država Italija
Etiketa Sony / Menart
Tags

Review

 

28. listopada godine 1963. obitelj Ramazzotti iz rimskog predgrađa Cinecittà povećana je za jednog člana. Raffaella i Rodolfo Ramazzotti odlučili su svog sina nazvati Eros Luciano Walter. Tada zasigurno i nisu bili svjesni točnosti i doslovnosti izreke svojih slavnih predaka koja kaže: „Nomen est omen“. Poznato je da su stari Rimljani imali i štovali svog Amora. Ipak, Eros je prije točno 46 godina ponio ime grčkog boga ljubavi. Riječ “amore” nebrojeno će puta, međutim, ponoviti u svom nemalom pjesničkom opusu. Obilježen latinskom izrekom, Eros je počeo graditi svoj svijet na istodobno krhkoj i odvažnoj tezi: la vita e l’amore e la musica. Život je ljubav je glazba. A što je glazba, prisjetimo se, rastumačio je skupa s Andreom Bocellijem u simfonijskoj pjesmi “Musica è" ...
 
Otkako je godine 1984. na glasovitom festivalu San Remo odjeknula pjesma Terra promessa, Eros Ramazzotti je ocrtao, tada tek ovlaš, granice jednog utopijskog svijeta, neke obećane zemlje, otkrivajući već tada svoj izniman ljudski senzibilitet i nepresušni glazbeni talent. Pjesmom Terra promessa stavio se u ulogu glasnogovornika svog naraštaja: o mladima pogleda uperenih u Ameriku, o mladima koje je obuzela strast prema putovanjima, novim prijateljstvima i novima doživljajima ali i strah od budućnosti, o mladima koji zapravo iščekuju da se nešto dogodi i promijeni. Njegovoj uvjerljivoj interpretaciji išao je u prilog svakako i udarni stih iz refrena: “nećemo se zaustaviti niti umoriti u potrazi za vlastitim putem”. (“...noi non ci fermeremo non ci stancheremo di cercare il nostro cammino.“)
 
A otkako se 22. svibnja dogodio na globalnoj razini sinkronizirani izlazak Ramazzottijevog jedanaestog studijskog albuma Ali e radici (Krila i korijeni), brojni i dugogodišnji štovatelji i poznavatelji Erosova opusa vjerojatno su se prisjetili upravo pjesme Terra promessa i njegova sramežljivo-ponosnog nastupa na najvažnijem talijanskom festivalu. Ali također i Hesseom nadahnute grandiozne balade Favola koja doslovno uspostavlja simboliku čovjeka kao drveta koji, premda ukorijenjen u zemlju, svojim granama stremi nebu, višem, duhovnijem. U tim su pjesmama ukodirane sve bitne značajke koje će ovaj glazbenik razrađivati tematski i glazbeno tijekom svoje, sada već 25 godina duge karijere.
 
Ovim nedvojbeno najzrelijim i “najklasičnijim” albumom Eros je ponovno dokazao iluzornost naših tvrdnji ”da je upravo posljednji album bio najbolji.” To je nakon albuma 9 prestala činiti i potpisnica ovih redaka, inače radoznala i, ispostavilo se, vjerna čitateljica Ramazzottijeve poezije i slušateljica njegove glazbe, ukratko: nepretenciozna konzumentica koja je istinski zahvalna na takvoj glazbenoj ponudi u moru suvremene pop kulture. Ona tvrdi da je upravo Eros Ramazzottti suvremeno utjelovljenje umjetnika-humanista kakve je njegovala talijanska Renesansa, a koji su u svojim djelima promovirali ljubav prema životu, životu koji je uvije bio prožet ljubavlju prema Ženi (Stella gemella), koji su emotivnost doveli do najvišeg stupnja, a da pritom nikada nisu upadali u jeftini i frivolni sentimentalizam. Naime, Ramazzottijev umjetnički impuls bitno određuje težnja da se kroz poetski sažet izraz dotakne i spozna život, kako vlastiti, tako i život stvarnih ili izmišljenih likova. Njegova nekoć mjestimična refleksivnost (Favola, L’Equilibrista, Musica è, Calma apparente, primjerice) dobila je upravo na najnovijem albumu Ali e radici svoj ozbiljniju, zreliju i odgovorniju dimenziju.
 
Njime se nedvojbeno obraća vrlo mladom naraštaju. Eros je uravnotežen i otriježnjen nakon svih onih emocionalnih diluvija kroz koje nas je godinama vodio, a glazbeno zacijelo obilježio mnoga naša ljeta nekim zaraznim hitom kakvi su bili Dove c'è musica, Ancora un minuto di sole ili Emozione per sempre. Zapravo, nabrajati njegove uvijek svježe pjesme, te suvremene “evergreen”-e nezahvalan je posao... Za što su, uz Erosa, zasigurno “krivi”, u pogledu stihova, Adelio Cogliati, te Claudio Guidetti koji glazbeno i producentski još od 1996. godine - uz bogatu i uspješnu internacionalnu autorsku karijeru - supotpisuje najveći broj njegovih hitova i prema najvišim standardima i kriterijima osmišljava njegove opsežne turneje.
 
Uvodna pjesma Appunti e note možda je za neke nove slušatelje Erosov autobiografski sažetak: priča o vlastitom poimanju života čije trenutke spontano doživljava i vođen nekim neobjašnjivim instiktom pretače riječi i glazbu (“Metto lì da parte ogni straccio d’emozione, che finisco poi per buttare in una canzone. Sempre questa folla di pensieri nella mente . (...) Sempre questo giro di musica e parole.”). Pjesma Il cammino razrađuje misao o nužnosti pronalaženja vlastitog životnog puta koja je već otprije izrečena u pjesmama Terra promessa i Calma apparente. Tako su prve dvije pjesme tek uvod za Erosov “ubod u bit problema” i to upravo pjesmom Parla con me, hit singlom kojim se najavio najnoviji album Ali e radici, a koji će zasigurno obilježiti ljetne sheme mnogih radijskih postaja diljem svijeta. Najatraktivnija i najdojmljivija već nakon prvog slušanja, ova pjesma ima najjači oslonac u stihovima, odnosno u ambicioznoj poruci koju odašilje slušateljima “ozračenim”suvremenim načinom komuniciranja putem mobitela. Eros nam se obraća, da, ali je voljan i saslušati nas, jer kaže: “Parla con me, parlami di te, io ti ascolterò, vorrei capire di più, quel malessere dentro che hai tu.” (“Pričaj sa mnom, pričaj mi o sebi, jer želim bolje razumjeti što te muči iznutra.”). Ukoliko ova poruka bude iole ozbiljnije primljena na znanje, ljeto 2009. moglo bi biti upamćeno kao ljeto spontanog i neposrednog druženja. Možda čak i nezaboravnog, ali svakako bez mobitela.
 
Gorjana Ivoković
Hits 1668
Calma Apparente « Calma Apparente Eros Ramazzotti Albumi Kronologija 21.00: Eros Live World Tour 2009 - 2010 » 21.00: Eros Live World Tour 2009 - 2010

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42