MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Horizon


Bookmark

Data

Released Rujan 2017
Format Albumi
Vrsta
Dodano Srijeda, 20 Prosinac 2017
Žanr Pop-Rock
Length 37:32
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2017
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 15.9.2017.; produkcija: Tús Nua i Vedran Kovačić; snimano: snimano: lipanj - srpanj 2016. i ožujak-srpanj 2017. u Chicken Sound Studiu u Zagrebu
Tags Vedran Kovačić Tús Nua

Review

Kada je početkom ove jeseni njihov prvijenac „Horizons“ osvanuo na Bandcampu, i kada su krenuli kritički osvrti na njihovo glazbeno izdanje, mnogi se glazbeni kritičari nisu mogli suspregnuti od ushita i oduševljenja koje je gotovo jednoglasno izazivala ova trojka na svom prvom dugosvirajućem albumu. Danas, par mjesec kasnije, album se više ne doima tako izvanserijskim, ali još uvijek solidno drži svoje pozicije.

Premda je pod okriljem naziva Tús Nua, prije kojeg vremena izdan i jedan EP u nešto drugačijem sastavu, longplejka „Horizons“, snimljena je u tročlanom sastavu kojeg čine Jordi Ilić, Jelena Božić i Matea Milevoj. Pjesme su snimljene uz jaku podršku kolegica iz Žen, a pripomogli su još Ivana Picek, ###, i još neki. Kako cure izvode sličnu glazbu kao i Žen, paralele su se povlačile same po sebi, no istinu govoreći, starije cure to za sad rade bolje. Negdje u bespućima Interneta pojavio se i ciničan komentar u stilu da nitko oko Tús Nua ne bi dizao frku da se ne radi o isključivo ženskom bendu. Pretjerano? Možda. Ili ipak ne?

Žanrovski se „Horizons“ najlakše može strpati u shoegaze. Ima to nešto i post-rocka, pa čak i nekakvog synth popa u tragovima, ali najviše ima buke. I to guste magle debelih slojeva buke dok cure prangijaju po svojim gitarama. U pravoj shoegaze maniri, „Horizons“ sadrži par instrumentala, a u onim pjesmama koje imaju tekstove vokali se izražavaju na engleskom. Ponekad se čini da su ti stihovi najbolji dio pjesama s obzirom na svoj minimalizam i  refleksivnost, a ponekad se čini da su i stihovi tako beznadno prazni.

Ako niste dio priče teško je da će vas „Horizons“ na bilo koji način dirnuti. Jednako kao što bi vas dirnuo neki daleki i strani bend iz npr. Francuske, koji ima svoju kvalitetu i pozitivan stav, ali ono, jednostavno vas ne bude briga. No unatoč efektu turskog groblja, „Horizons“ tvori uspjelu kompaktnu cjelinu, pjesme lakoćom prelaze iz jedne u drugu, i ako ste ljubitelj shoegazea, možda načas i doživite onaj ushit oštrog kritičarskog nerva koji se rastopio pred širokim glazbenim horizontom punim bučne i guste magle.

Toni Plićanić

Hits 1117

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiDrago Diklić u Tvornici


Večer sjajnih basista


Davor Križić nastupio u Petom kupeu


Gibonni u Areni - 2. koncert


dram u KSET-u


4head nadmašio očekivanja u Hard Placeu


Partibrejkers nastupili na Riječkoj zvečki


Gibonni održao prvi od dva rođendanska koncerta


Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band - Live at Peti Kupe


Unplugged koncert T.B.F.-a u Tvornici


Gorgoroth napravili black metal spektakl u Boogalou


Užarena punk veselica u AKC Attack


Lisica u Lisinskom


AntiValentinovo #8


The Croatian Pink Floyd Show u Boogaloou


Krankšvester pokazali zašto ih i dalje volimo


Kekin Trio u Sax!-u


Žestoki tulumu u Boogaloo


Kandžijina večer u Vintage Industrialu


Lu Jakelić napunila Peti kupe