MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Das Univerzitas EP


Bookmark

Data

Released Svi 2016
Format EP
Vrsta Alternative rock / Synthpop / Alternativ pop / Disco / Post-rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Srijeda, 24 Kolovoz 2016
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 1
Edition date Svi 2016
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 14.5.2016.; produkcija: Univerzitas; snimanje: Josip Šuker i RFMN
Tags Univerzitas

Review

Za sebe kažu da izvode modernu glazbu, ali da žanr tek treba odrediti. I još kažu da je njihovo stvaralaštvo kunst-musik. A zapravo, glazba koju izvode zagrebački Univerzitas zvuči toliko zabavno, dopadljivo i zavodljivo da već na prvo slušanje prihvatite njihovu reklamnu krilaticu kao činjenicu; „Univerzitas je sastav kojeg ili volite ili za kojeg nikada niste čuli.“

I dok inače izvode svakojake munjene pjesmice, na svom EP prvijencu su se najviše zadržali na nekom disco punku, odnosno dance punku. Nešto kao domaći LCD Soundsystem ili !!!. Uz lude tekstove i šašavi vokal koji bojom svog glasa crpi nadahnuće od Iana Curtisa i Davida Bowiea. Sve skupa vrlo moćno, plesno, i povodljivo, a na momente potpuno iščašeno. Slušajući album možete pronaći široku lepezu pomaknutih zabavnjaka na koje bi vas ovi kunst-historičari mogli podsjetiti. Od Devo do Sparks, od Happy Mondays ili PIL pa sve do nekih retro synht kulisa kao što su Miami Nights 1984 ili ruski Tesla Boy. Koketan synth koji lebdi iznad potmulog basa i vibrantnog ritma stvara opušteni sintesajzer punk koji lakoćom razbija svakog mrguda.

Sam album je zapravo zanimljivo osmišljen koncept. U vrijeme kad tek rijetki slušaju albume od početka do kraja, ovaj je napravljen kroz predstavljanje studentskog DJ-a na radio stanici nekog američkog koledža.

Zvuči kao dobrodošlo osvježenje domaće underground scene. Ustvari, zvuči kao puno više od toga. Više od tek obećavajućeg i nadolazećeg potencijala. Količina zarazne pozitive i dobre vibre oslušljiva je kroz sve pjesme albuma. No, ne samo na ovom albumu. Postoji također i glas o njima da ih ne smijete propustiti ako naletite na njih uživo.

Blesavi i duhoviti stihovi otpjevani na engleskom ili njemačkom jeziku i jedan instrumental čine možda premali uzorak za neke daljnje procjene, no ovo što nam je sada predstavljeno čini se kao odličan projekt kojeg treba njegovati. Makar možda nikada ne izašli iz opskurnog undergrounda, ovaj je EP vrijedan svake pažnje.

Kunst or die.

Toni Plićanić

Hits 1545

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42