MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2017
Format Albumi
Vrsta / Indie rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Utorak, 12 Prosinac 2017
Žanr Pop-Rock
Length 44:01
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2017
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Catalog Number CD 604-17
Edition details objavljeno: 27.10.2017.; producent: Berko Muratović; Funhouse studiju u Zagrebu
Tags Aquarius Records Berko Muratović U pol' 9 kod Sabe

Review

Izdati drugi album u 8 godina i više je nego što bi netko mogao očekivati da će se izroditi iz hobija nekolicine djevojaka. “U pol 9 kod Sabe” bend je pamtljiv ne samo po nazivu i priči o imenu i kako Sabe već neko vrijeme nije dio benda, to je bend koji sam pri prvom susretu na koncertu u Ksetu prije nekoliko godina zapamtila kao izrazito pozitivan i zabavan i to na nenapadan način. Djevojke kao da kažu: “mi smo tu i radimo što nam se sviđa. ako se sviđa i vama, nama je drago i veseli nas.” I to je to, tulum je bio upečatljiv, zahvaljujući upravo njima.
Posvećen prerano preminulom Anti Perkoviću koji je u bendu svirao gitaru, vedrina albuma bez obzira na temu najbolje se nastavlja na njegov rad, ne dajući da nas smrt slomi već tražeći snagu za nastavak.

Obzirom da je djevojkama ovo hobi, tako je nekoliko godina pauze od prvog albuma kratko razdoblje, no neke pjesme objavljivane su u tom razdoblju, onako kako su se snimale. Tako su na primjer lako pamtljive “Starimo” i “Čudesna” poznate od ranije i najpoznatije su pjesme s albuma koje se i najčešće mogu čuti na radiju. Iako su i ostale pjesme vrijedne slušanja, nedostatak jačih, pamtljivih melodija gura ih u drugi plan. Istovremeno, švrljanje po ritmovima i stilovima zabavno je za slušati i preslušavanje albuma postaje pomalo napeto kada  nakon svake stvari pitate se u kojem stilu će biti iduća stvar. Ta igra ima i lošu stranu, a ta je da je bend teško prepoznatljiv, osim po vokalu.

Na albumu, od dura do dura, ritam i stil mijenjaju se iz pjesme u pjesmu, pričaju priče, govore o razmišljanjima i primjećenom. Tako i pomalo sarkastična uvodna i jazzerska “Pokaži mi” koja vrlo spretno spaja klavijature i bubnjeve stvarajući dojam plesa na kiši, nastavlja se na “Ljetnu pjesmu” o usporedbi odnosa između parova. Nabrajanje primjera nesavršenih parova koji su ostali zajedno kroz godine, zabavan je pogled na međuljudske ljubavne odnose, tjerajući nas da se pogledamo drugim očima i zapitamo kojem paru smo slični, a tekstovi koji tjeraju sive stanice na ples uvijek dobro kotiraju u mom dijelu svemira.

Naglašeni ritam karakteristika je albuma, bez obzira o kojem ritmu se radilo, a bubanj često prednjači i pred gitarom što je prilično neobično za pjesme pretežno ljubavne tematike, kod kojih smo navikli na mekše instrumente.  Intimnost je dodatno postignuta stavljanjem vokala u izdvojeni prvi plan, gotovo odvojen od instrumenata.

Dodatni bonus su tekstovi koje su pisale žene za žene, dajući uvid u pametan i iskren ženski pogled na vezu. Za primjer, evo crtica iz naslovne pjesme albuma:
“Ja bih za tebe napravila stoj na glavi, zvijezdu, iako ne znam kako se pravi i jako se bojim kada se svijet preokrene, kad ispod sebe vidim lustere”

Antonija Jelić

Hits 894

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42