MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 1980
Format Albumi
Vrsta Rock
Dodano Ponedjeljak, 21 Veljača 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Listopad 1980
Država Irska
Etiketa Island
Edition details Producent: Steve Lillywhite; Datum izdanja: 20. 10. 1980.
Tags Island Records U2

Review

Koliko god već tako dugo bili sveprisutni, teško je povjerovati da je od prvog albuma U2 prošlo već, evo, dvadeset i devet godina. A još je zanimljivija pomisao da su sve to vrijeme proveli kao bend u istom sastavu, kroz sve albume i sve turneje, bez deklarativnih stanki (pokoja godina odmora im uistinu može biti „oproštena“). U2 su danas uistinu rock-institucija koja zaslužuje poštovanje, usprkos svim negativnostima koje takve etikete donose.

„Boy“ je bio početak tog dugog puta, sjajna prva etapa blistavog uspona, iznjedrena gotovo odmah nakon što su ta četiri irska mladića na krilima punka i post-punka naučili svirati instrumente kojih su se prihvatili. Prvi, dakle, album, kojim su – koliko god to otrcano zvučalo – naznačili neka glavna obilježja svog rukopisa, poput grubog nacrta budućih glazbenih idejnih rješenja. Miješanje himničnosti i intimnosti na „Boy“ je ono što udara na prvo slušanje. Koliko god to bio mutant post-punka, u pitanju je album gotovo stadionskog rocka, upravo zbog naboja kojeg Bono, ali i cijela ekipa daju svakoj pjesmi. U retrospektivnom čitanju je tako gotovo isklučivo Edgeova  gitara (dodajmo i Bonov osebujni vokal, naravno) element koji album uporno otima zaboravu i održava ga vitalnim i danas.

Bilo je lijepo poslušati ga nakon toliko dugo vremena. Nisam to sigurno sebi priuštio možda pet godina, možda i više. Jednostavno, nije bilo potrebe, koliko god ga volio nekoć davno kad je i moj svijet bio zelen. Bio mi je od početka jedan od najdražih albuma U2, vremenom je blijedio, ali nikad toliko da padne u nemilost. Uvijek mi se vraćao tim svojim čudnim zvukom, energijom koja pršti ali se ne rasipa nego popunjava zrak, postaje glasna molitva. Onda je pod pritiskom toliko novih i otkrivenih starih glazbenih bogatstava morao ustupiti, tim lakše jer nikad, pa ni u vrijeme našeg najprisnijeg prijateljevanja, nije uspijevao imati moju punu pozornost kroz cijelo trajanje albuma. Nisam mu to nikada zamjerao, činilo mi se na neki uvrnut način, logičnim i ne toliko bitnim. Sad, isti se osjećaj ponavlja i ponovno se gubim već tamo negdje na sporijem dijelu „Out of Control“. I ovoga puta hladno prelazim preko toga i ostatak slušam kritičarski hladno, bar do iskričave „The Electric Co.“ koja me vraća i duhovno tu, da ispratim album s predivno raštimanom „Shadows and Tall Trees“.

Može se sad pametovati do iznemoglosti kako bi možda bolje bilo da je album manje himničan, a više u funkciji samih emocija i poruka pjesama (mahom adolescentski problemi, duhovne preokupacije i dvojbe), može se razglabati koliko je dostojanstveno ostario i kako stoji unutar diskografije benda koji je danas jedan od nekoliko najvećih. Svatko će, naravno, imati svoju istinu. Moja je da „Boy“ ostaje dovoljno upečatljiv album da ga se apsolutno ne treba sramiti ili ga odbacivati kao djelo trenutka. Koliko je dostojanstveno ostario, zapravo je teško reći, jer mi je percepcija njegove cjeline ostala u kosturu ista. Zatim, tu je nekoliko pravih bisera poput „Twilight“, „An Cat Dubh“ (u paketu s „Into the Heart“ u koju se pretače) ili „The Electric Co.“, pa čak i meditativne minijature „The Ocean“, a najbitnije je što glazbeno zvuči dovoljno svježe i prepoznatljivo da već prvi rif „I Will Follow“ ne ostavlja nikakvih sumnji tko stoji za gitarom (opet naglašavam – najbitniji element koji albumu osigurava jako sporo starenje).

U2 su se svojim prvijencem, dakle, razbacali na velikoj rock pozornici, prilično samouvjereno i gotovo bahato. Nije trebalo dugo čekati na nastavak priče, o čemu ćemo vrlo skoro.

 

Toni Matošin

Hits 1451
U2 Albumi Kronologija October » October

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42