MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 1984
Format Albumi
Vrsta Rock
Dodano Četvrtak, 10 Ožujak 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Rujan 1984
Država Irska
Etiketa Island
Edition details Producenti: Brian Eno i Daniel Lanois
Tags U2 Island Records Brian Eno Daniel Lanois

Review

Nakon izravnog, nabrijanog albuma „War“ i njegova uspjeha kod kritike, kao i kod publike, U2 su već letjeli sigurnom vezom prema samom rock-olimpu. Dodatno potpomognuti uspjehom sjajnog koncertnog albuma „Under a Blood Red Sky“, sami članovi benda već su vidjeli mogućnost da postanu novi Led Zeppelin, no njihove nakane ipak nisu bile tako pravocrtne, pa je upravo u toj novostečenoj financijskoj sigurnosti i proširenoj umjetničkoj slobodi mogao nastati novi, dotad najradikalniji zaokret u zvuku. „The Unforgettable Fire“ tako, na neki način, predstavlja sazrijevanje jednog benda s vizijom, izlet u nepoznato koliko i vrlo smišljen projekt, avangarda koliko i čisti pop.

Izvući još više iz Edgeove ionako inventivne i izazovne gitare, te sublimacija Mullenove i Claytonove ritam sekcije i stavljanje iste posve u funkciju skladne potpore glazbenim teksturama i duhu samih pjesama postali su osnovni zadaci producenata Briana Enoa i Daniela Lanoisa, čijim se radovima upravo Edge ponajviše divio. Eno, poznat po svojim ambijentalnim radovima nužno je donio i zvuku U2 atmosferičniji, mističniji zvuk koji se po četvrtom studijskom albumu zapuhanih Iraca prosuo poput sveprisutnog praha. Bend je imao okvirnu ideju o nečem ozbiljnijem, artističnijem, kako je Clayton jednom zgodom rekao, a u rukama su imali nešto što su bili tek grubi nacrti pjesama. Na tim nacrtima pjesme su uglavnom i ostale, namjerno i namjenski, dajući cijelom albumu dodatnu injekciju mističnosti i višeznačja, što se savršeno uklapalo u završnu sliku.

Sjećam se svoga prvog preslušavanja „The Unforgettable Fire“ i tog osjećaja da slušam nešto dovoljno čudesno da izostanak konkretnog hitoidnog, singl materijala ne samo ne umanji, već i podeblja doživljaj cjeline. Sada mi se čini da bi možda „October“ bio za klasu bolji, konkretniji album da su ga kroz svoje prste protresli Eno i Lanois. „The Unforgettable Fire“ danas se čini manje genijalnim nego tada, osamdesetih, pa i devedesetih, no ostaje poseban upravo zbog te specifične atmosfere koja je sve te nacrte i skice tematski raširene od posveta Martinu Lutheru Kingu („Pride“, „MLK“) i Elvisu („Elvis Presley and America“) do tema o ovisnosti („Bad“) i gradskom životu kao zatvoru u odnosu na silinu prirode („Indian Summer Sky“) ujedinila u skladnu i prepoznatljivu cjelinu. Jer, čini se kako sve ove pjesme, osim možda himnične koliko i duhovne, najhitoidnije „Pride“, ne mogu pripadati nijednom drugom albumu U2 nego ovom.

„A Sort of Homecoming“ je, u tom svjetlu, savršen uvod, razlivenim slojevima gitara nošena pjesma koja kao da lebdi nad krajolikom prikazanim na omotnici albuma (dvorac Moydrum), da bi „Pride (In the Name of Love)“ odmah potom zaštektala puno efektnije nego na ijednoj kompilaciji ili samostalno kad zna zazvučati čak poput stadionskog tandrkanja. U zvučnu se scenografiju vrlo efektno uklapaju i najmanje dovršeni, „grubi“ radovi poput prelijepe minijature „Promenade“ i kratkog instrumentala „4th of July“, nastalog čisto Enovom voljom i raspoloženjem, kad je čuo Claytonovo poigravanje bas gitarom na kraju jednog od sessiona. Predivno jednostavna „Bad“ možda je, pak, i vrhunac albuma (nije čudno što je ostala koncertni standard u repertoaru grupe), kao još jedna minijatura, završna elegična posveta Martinu Lutheru Kingu, „MLK“. Trzave „Wire“ i „Indian Summer Sky“ muskulativno su tkivo albuma, dok se ambiciozna naslovna pjesma i razlomljena posveta Elvisu nemaštovito nazvana „Elvis Presley and America“ čine poput neizostavnih poveznica gustog albumskog repertoara.

Dakle, podcrtamo li inventuru iz prijašnjeg pasusa, preostaje nam sugestivna zbirka (polu)pjesama, iskorak benda koji je mogao (ili trebao, po pravilima industrije) krenuti sigurnim putem prema isplativoj sterilnosti, ali je umjesto toga prethodno dobivene bodove investirao u daljnju razgradnju svojih kreativnih snaga. „The Unforgettable Fire“ tako (p)ostaje prvi uistinu, po svim mjerilima, veliki, konkretni, kompaktni, dorečeni album U2. S distance od, evo, već dvadeset i pet godina, konstatirao bih, na korak od remek-djela. Logički, taj se preostali korak dogodio već na idućem albumu, kad je priča o U2 doživjela svoj prvi krešendo.

 

Toni Matošin

Hits 1589
War « War U2 Albumi Kronologija The Joshua Tree » The Joshua Tree

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42