MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2011
Format Albumi
Vrsta Contemporary Pop/Rock / Adult Contemporary / Contemporary Reggae / Reggae-Pop
Dodano Četvrtak, 26 Svi 2011
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država SAD
Etiketa Virgin
Catalog Number CDV3072
Edition details Datum objave: 10. 2. 2011.; Snimano: 2009.; Produkcija: UB40
Tags

Review

Da, UB40 još uvijek postoje. Iako bi se slušatelju koji voli biti u toku s glazbenim novotarijama moglo učiniti da su ovi legendarni britanski glazbenici svoje otpjevali davnih dana i da nakon Red, Red Wine i Kingstown Towna ništa nisu izdali, to nije tako. Dapače, albume dosta izdaju gotovo svake dvije godine, no svi redom prolaze nezamijećeno i lako se da zaključiti da su onih svojih 70 milijuna albuma, koliko im iznose tiraže, većinom prodali u osamdesetima.

Ključan dio njihove diskografije su albumi obrada kojima su UB40 odavali počast glazbenim legendama koji su ih privukli reggae glazbi, pod nazivom Labour of Love. Prva dva djela tog glazbenog serijala su bila iznimno uspješna, trećim se baš i nisu proslavili dok o četvrtome čitate i njegovo vrijeme tek dolazi, no sudeći po prvim uspjesima na top listama, vrijeme UB40 sada je već u prapovijesti.

Četvrti Labour of Love (kojem rado skraćeno tepaju LOL) je pokušaj dokazivanja UB40-a kao veleposlanika reggaea. Lijepo je da su oni toliko samopouzdani, no kraj lika i djela Boba Marleya, to jednostavno nije istina. Istina, ovaj bend može poslužiti kao početnica za reggae, no ovdje su tek banalizirane osnove osnova koje se ubrzo nakon preslušavanja mogu odbaciti u potrazi za novim, kvalitetnijim stvarima.

Ideja uistinu jest lijepa i tako posvete dobivaju i mnogo poznatija imena reggaea (John Holt, The Melodians) i ona laiku manje poznata (Ken Parker, Hopeton Lewis). Isto tako, nova tumačenja dobivaju i solu klasici poput Sama Cookea i Smokey Robinsona. Sentimentalan koncept u izvedbi ipak propada jer klasici ne bivaju oživljeni novim duhom, dapače, ljuljaju slušatelja u monotonoj atmosferi koja će dobro sjesti tek kritičarima reaggea kao novi materijal za primjedbe. Album više izvlače originali (što god mu činili, Man Next Door ne može biti uništen), bend je tu tek da odsvira svoje.

Komercijalno iscijeđen serijal (postoje i kompilacije prva dva i prva tri Laboura of Love) u četvrtom dijelu nalazi svog najslabijeg predstavnika koji UB40 predstavlja dobrim bendom za jamajkanske svatove. Sva naglašavanja klasika i novog vokala Duncana Campbella tek su kozmetika i pokušaj ocvalog benda da dokaže svoju glazbenu relevantnost iako to nije već dvadeset godina.

Ivan Glazer

Hits 1385
Twentyfourseven « Twentyfourseven UB40 Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42