MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Akustik u Lisinskom


Bookmark

Data

Released 2017
Format Albumi
Vrsta Akustika / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Petak, 28 Srpanj 2017
Žanr Pop-Rock
Broj diskova 1
Edition date 2017
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Catalog Number CD DALLAS 857
Tags Dallas Records Vatra

Review

Snimajući svoj prvi akustični koncert u karijeri i to u Lisinskom, elitnom mjestu za kulturne izvedbe, Vatra je još jednom pokazala svoj izniman glazbeni talent, da uvijek može napraviti dobru svirku kao i mogućnost da se kvalitetno poigra svojim pjesmama, osvježavajući ih za svoje stare obožavatelje, a čineći ih privlačnima i zanimljivima za one novije. No, Akustik u Lisinskom, osim par zaista svijetlih točaka, zapravo je akustični live album koji uglavnom ne oduševljava, već jednostavno zadovoljava, i to ponajviše one okorjele obožavatelje koji će ga sigurno htjeti kao dio svoje privatne kolekcije.

Vatra je odlična i uigrana ekipa i svoj dio svirke je odradila besprijekorno, no ekipa glazbenika koja je sudjelovala na koncertu gudačkim i brass instrumentima, perkusijama kao i harmonikom (Quartet Prelude, Greenhouse brass, Mladen Ilić na perkusijama, te skladatelj Frano Đurović na harmonici) digli su svirku na novu razinu i pomogli da neke od pjesama s albuma zvuče stvarno vrhunski.  Gudački kvartet umjesto gitare u „Tremolo“ učinio je puno za već ionako odličnu pjesmu, dajući joj ekstra punoću zvuka i dozu emocije, dok su  „Gorim“ i „Mornarska majica“ uz pomoć perkusija i limene sekcije obučene u potpuno novo i sjajno ruho i čine dva dragulja ovog albuma.  „Mornarska majica“, rock pjesma izvedena u laganom bosa nova ritmu, genijalan je preobražaj koji pokazuje koliko daleko Vatra može ići od svog zvuka a da i dalje ostanu svježi i originalni. „Tango“, plesna pjesma koju su violinske i ostale žice dodatno podigle, još je jedan mali biser koji je uspješno natjerao dvoranu da se digne na noge i pjeva uz pjesmu, „dok osiguranje ne dođe po njih“, kako Dečak kroz smijeh kaže.  Slušajući ove pjesme, može se osjetiti kako se razina energije u dvorani, a i kod samih izvođača, drastično podigla i nije ni čudo što je dvorana tijekom tih pjesama zaista „gorila“.

Tu priča o sjajnom albumu prestaje, a ona o čisto dobrom počinje. Ostatak pjesama, osim što su neke možda imale male tonske poteškoće (na primjer, kod „Ranjeni“ i „Eskim“ činilo se kao da glazba nadjačava glas, koji se zbog nje nešto slabije čuje), izvedene su kvalitetno, kako i treba kod grupe s iskustvom od 18 godina , no na očigled bez nekog prevelikog entusijazma i ne nešto previše različito od kako su inače izvedene na albumima. Kao da je svrha koncerta zapravo da izvede tih par odličnih pjesama, da pokažu kako su preuredili neke stare hitove, a da ostale odsviraju jer, ipak su platili ulaznicu za cijeli koncert, a ne samo par pjesama.

Da li je Akustik u Lisinskom dobar album? Čini se da Vatra ne zna napraviti loš album, čak ni kad bi se za to potrudili, tako da je odgovor – apsolutno. Šteta je što je album sadrži samo 11 pjesama i traje 46 minuta, dok je koncert bio skoro dva sata. Da li je to odličan album? Ne, ali sigurno ga vrijedi poslušati, ako zbog ičega onda zato jer Vatra zvuči dobro uvijek, u svakom žanru, i akustično i električno.

Hana Ivković

Hits 2228
Zmajevi na vjetru « Zmajevi na vjetru Vatra Albumi Kronologija Nama se nikud ne žuri » Nama se nikud ne žuri

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima