MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Vještice
Žanr Pop-Rock
Grad Zagreb
Država Hrvatska
Aktivan od 1987.
Tags Vještice

Bookmark

Vještice su etno-rock supergrupa iz Zagreba, revolucionarnog stila - miješanje etno zvukova i napjeva na podlozi od kvalitetnog rocka (danas takav i slične izričaje objedinjuje termin "world music").

Godine 1987., nakon odlaska iz Haustora, basist i kreativna snaga sastava, Srđan Sacher odlučio je oformiti novi sastav. Pridužili su mu se Boris Leiner, član Azre i Mladen Juričić, član Filma. Bila je to sasvim neklasična supergrupa sastavljena od bivših članova i velikih kreativaca tri najvažnija, najbolja i najpopularnija zagrebačka sastava novog vala, koji su u to vrijeme ipak bili na kreativnom zalasku.

Nagomilanu energiju i inspiraciju tako na najbolji način usmjeravaju u sastav Vještice, koji počinje stvarati neke nove zvukove koji su bili njihova vizija miksa pop glazbe i world musica, gdje su obrađivali, na svoj osebujan način i hrvatske narodne pjesme. Odmah osvajaju srca publike svojim lepršavim, pozitivnim i prije svega izrazito emotivnim pjesmama. Već na početku profilirali su se kao izuzetan sastav za svirke uživo. Zbog originalnog izričaja, jedinstvenog etno-rock stila, skrenuli su pozornost na sebe u zemlji, a jos više u inozemstvu te uspjeli kao rijetko koji domaći sastav probiti lokalne barijere pa su često nastupali i van granica tadašnje Jugoslavije.

Sastav predvodi Samuel (Srđan) Sacher, jedan od najplodnijih hrvatskih autora uopće. Prava slikovitost njegovih lepršavih tekstova, kojih je bilo i prije u Haustoru, došla je do izražaja tek u Vješticama. "Totalno drukčiji od drugih", "Ljubav se ne trži", "Da li su to bili topovi ili lupa moga srca", "Nema mjesta suzama", "Neobičan dan" samo su neki od bezvremenskih hitova Vještica. Izrazita specifičnost grupe očituje se u karakterističnom zvuku koji nitko prije ni poslije nije imao. Jedan su od zaista rijetkih sastava koji se već po prvim taktovima bilo koje pjesme može prepoznati, bez obzira u kojoj postavi i s kojim instrumentima nastupali.

Brojne europske turneje, nastupi i nagrade na europskim etno-festivalima, te koncerti "Rock Against The War" u Pragu i Berlinu koje je prenosio MTV, razlog su što su prvi hrvatski sastav upisan u svjetsku glazbenu internet enciklopediju allmusic.com. Svirali su "world music" deset godina prije razbuktavanja tog žanra.

izvor: hr.wikipedia.org

Albumi (1)
Songs (23)
Albumi Albumi
Vještice uživo u Kulušiću
Vještice
Songs 23 Comments 0
5 out of 55 out of 55 out of 55 out of 55 out of 5 / 0 out of 50 out of 50 out of 50 out of 50 out of 5 Dodano 13 Siječanj 2023
Released 2022
Format Albumi
Vrsta / Etno / World / Folk-rock / Adult Alternative Pop/Rock
Length 1:17:17
Br. diskova 2
Etiketa Dallas Records
Žanr Pop-Rock
Price 0.00 €
Kat. br. 2LP DALLAS043

Hits 330

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu