MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2014
Format Albumi
Vrsta / Indie rock
Dodano Petak, 06 Veljača 2015
Žanr Rock
Length 1:00:27
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2014
Država US
Etiketa Secretly Canadian
Catalog Number SC310
Edition details Producent: Adam Granduciel
Tags War on Drugs Secretly Canadian Adam Granduciel

Review

Mjeseci prolaze, nova glazbena izdanja se gomilaju (kako u prodavaonicama, tako i u vašoj zbirci), a vi vrtite jedan te isti album čitavo to vrijeme. Poznato? Dok neki imaju albume koji su im obilježili ljeta, kod mene se (glazbene) opsesije rađaju u proljeće. Ovo proljeće to je zasigurno novi uradak filadelfijske grupe The War on Drugs, ‘Lost in the Dream’. Zanimljivo, prošle godine jednako se često, ako ne i češće, slušao ‘Wakin on a Pretty Daze’ Kurta Vilea, bivšeg člana The War on Drugs. Moram dodati da sam pogriješio što u recenziji na Soundguardianu nisam tom albumu dao desetku, jer se radi o zaista odličnom albumu koji je i najvećim skepticima pokazao da rock’n’roll još uvijek ‘diše’.

The War on Drugs su i bez Kurta Vilea dosegli prepoznatljivu kvalitetu i naklonost publike. Ipak, na ovaj bend treba gledati kao projekt ‘kapetana’ Adama Granduciela, samozatajnog momka koji svakim albumom WON-a diže razinu svoje kantautorske vještine. ‘Mornari’ su trenutno Dave Hartley (bas, gitara), Robbie Bennett (klavijature, piano, gitara) i Charlie Hall (bubnjevi, orgulje). ‘Lost in the Dream’ treći je LP album benda, uz još dva izdana EP-a, a ujedno i prvi koji se ozbiljnije probio na top ljestvice diljem svijeta (26. u SAD-u, 18. u UK). Da je to njihov najbolji album, uvjerit ćete se i sami već nakon slušanja prve ‘strane’ albuma.

Adamu Granducielu je kao inspiracija poslužila usamljenost i paranoja koju je osjećao nakon turneje za ‘Slave Ambient’, prethodni album WON-a. Nema sumnje kako se potvrđuje teorija kako su osjećaji poput tuge i depresije najbolje muze: deset pjesama unutar čak sat vremena glazbe prožeta su Adamovim ispovjedničkim mislima i prekrasnim dionicama ambijentalnih gitara, klavijatura i orgulja, uz čvrst, postojan ritam Hartleya i Halla. Čitav album naprosto odiše 80-ima, uz dubok naklon heartland-rocku Toma Pettya, ‘Trans’ fazi Neila Younga, Bruceu Springsteenu te još pokojem heroju te dekade s obje strane Atlantika.

Prvih pet pjesama koje su na album poredali The War on Drugs niz je kakav se već dugo ne pamti na nekom albumu. ‘Under the Pressure’ otvara album u 9-minutnom mid-tempu i ‘priprema teren’ za stvar koju možemo smatrati hitom albuma, ‘Red Eyes’. Gitarsko-klavijaturski riff koji ježi kožu te Adamovi uzvici i naglašena emotivnost u glasu stavljaju pjesmu na listu ponajboljih koji smo imali prilike čuti ove godine. ‘Suffering’ je balada čarobne atmosfere, a ‘An Ocean in Between the Waves’ ćete voljeti ako vam se ‘Red Eyes’ primila za uho. Granduciel ovdje pjeva ‘I’m in my finest hour/Can I be more than just a fool?’, što će nagnati svakog od nas da se zapita gdje mu je mjesto u svijetu i, kvragu, kuda leti ovo vrijeme?!

Prvu stranu zatvara ‘Disappearing’, inspirirana Britancima Kate Bush i Tears for Fears, a slijede ju saksofonom ukrašena ‘Eyes to the Wind’ te ambijentalni instrumental ‘The Haunting Idle’. Otprilike ovdje ona magija s početka albuma nestaje, što je zaista šteta, iako bi bilo pretjerano reći da su ostale pjesme prosječne ili samo popuna onim prethodnima. Na ‘Burning’ ćete, recimo, očekivati da svojim ‘croonom’ zaori sam Springsteen, no i Granducielovo pjevanje ovdje jako podsjeća na ‘Boss’-ovo. S ‘Boss’-ovog teritorija Granduciel potkraj albuma prelazi na Dylanov, gdje također vrlo dobro ‘pliva’.

U ‘Lost in the Dream’ smo, nema sumnje, dobili još jednog snažnog kandidata za vrh top-lista najboljih u 2014. godini. Možda je Kurt Vile ipak za ‘starku’ dalje od Adamovih The War on Drugs, no oni se nemaju čega sramiti jer su, kao i Kurt prošle godine, prvi puta u svojoj karijeri snimili onaj ‘it’ album koji će biti vrlo teško nadmašiti, pa čak i parirati mu idućim uratcima. Philadelphia, pak, može biti ponosna što je prijateljstvo Vilea i Granduciela izrodilo ovakve glazbene bisere i praktički samo izgradilo jednu sjajnu glazbenu scenu.

Filip Katić

Hits 1172
The War on Drugs Albumi Kronologija A Deeper Understanding » A Deeper Understanding

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42