MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2016
Format Albumi
Vrsta / Post-Bop
Dodano Ponedjeljak, 02 Siječanj 2017
Žanr Jazz
Length 59:07
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2016
Država SAD
Etiketa Flying Dolphin Records
Catalog Number FD1011
Edition details objavljeno: 1.4.2016.; producent: Ernie Watts
Tags Ernie Watts Ernie Watts Quartet Flying Dolphin Records

Review

Tenor saksofonist Ernie Watts snimio je novi album sa svojim europskim kvartetom, istim s kojim je 20. studenog 2013. nastupio u Zagrebu, u sklopu ciklusa Jazz.hr. Naime, već godinama njegovi su suradnici pijanist Christof Saenger, kontrabasist Rudi Engel i bubnjar Heinrich Koebberling koji su na ovom izdanju zastupljeni i kao autori, svaki s jednom skladbom. Zahvaljujući tome s njima je uspio ostvariti zajedništvo i sigurnost, temelje za upuštanje u spontane, rizične, nepredviđene situacije, kao što je to nekad činio svirajući s Frankom Zappom. “Nastojim učiniti nešto neočekivano kako bih ostao budan”, rekao je prigodom boravka u Zagrebu. “To razbuđuje glazbenike i publiku, vodi nas na drugu razinu. Kad smo spontani, ostajemo budni. Cijeloga života postupamo automatski, ponavljamo iste stvari, pretvaramo se u robote. Trudim se protresti kavez u kojem živimo. Katkad učinim nešto ludo samo zato što to nikad prije nisam. Takav sam i dok razgovaram s ljudima. Star sam, a izvodim ludorije. Služim se drukčijim riječima, dajem lude izjave ili se luckasto ponašam samo zato što se tako osjećam. Ljudi se zamisle i zapitaju zašto taj starkelja to izvodi. Održite li budnost, gledate li drukčije na stvari i drukčije na njih reagirate, ostat ćete mladi. Radit će vam mozak i srce, bit ćete živa duha i jednostavno ćete ići dalje. Nećete biti umorni od svakodnevnog ponavljanja istih stvari. Kad napravite nešto što nitko ne očekuje stvara se drukčija vrsta energije. Volimo stvarati različite vrste energije, zabavljati se. To je igra. To je dio života.”

Watts se igra improvizirajući, ali i pišući skladbe, a za ovaj ih je album napisao tri. “Većina mojih skladbi nastala je iz improvizacija jer teme zapisujem dok vježbam”, rekao je. “Čujem nešto dok vježbam i počnem pisati skladbu. Zapravo uvijek skladam. To je život.”

Album i naslovnu skladbu, liričnu baladu, posvetio je kontrabasistru Charlieu Hadenu u čijem je Quartetu West, koji je bio proglašavan najboljim jazz sastavom na svijetu, bio stalnim članom od njegova osnutka sve do prerane smrti njegova vođe. “Svirajući u tom sastavu imao sam priliku biti ono što jesam, izvoditi glazbu onako kako sam je doživljavao, a to mi je najvažnije”, rekao je. “Važna je okolina u kojoj imate priliku biti kreativni bez sustezanja. Ne bavite se glazbom vođeni mišlju da ćete biti slavni i da će se o vama pisati u časopisima. Ne motivira vas to, već želja da stvorite nešto lijepo što je odraz i dio vas.”

To je bila nit vodilja djelovanja Quarteta West, a osjeća se i u glazbi koju Watts ostvaruje kao vođa kvarteta. Njegova je nakana uvijek bila ista: “Najvažnije je stvarati iskreno, originalno, osobno, nešto što će pomoći da svijet učinimo ljepšim i mirnijim mjestom, upoznati ljude sa spoznajom da postoji drukčiji pogled na stvari, da razmišljaju o svijetu u kojem živimo. To je samo drugi način komunikacije. Ono što je istinito ne može se iskazati verbalno, to je nešto nevidljivo. Glazba je najbliža toj vrsti komunikacije, jer kad svirate ne koristeći riječi, oni koji slušaju smišljaju vlastite priče. Kad slušate nekoga tko vam nešto govori, čitate priču ili slušate pjesmu s tekstom, ta vam se osoba izravno obraća i govori što misli ili kako bi vi trebali misliti. No, svirate li instrumentalnu glazbu, bez riječi, potičete slušatelje da sami osmišljavaju vlastite priče.”

Glazba na albumu “Wheel of Time” donosi njegovu priču, priču koju će svaki slušatelj “pročitati” na svoj način, koja će biti malo drukčija prigodom svakog ponovnog “čitanja”.

Davor Hrvoj

Hits 1571
Ernie Watts Albumi Kronologija Home Light » Home Light

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma