MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 1989
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Hard rock / Arena Rock
Dodano Četvrtak, 06 Listopad 2011
Žanr Rock
Length 46:47
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2009
Država EU
Etiketa EMI
Catalog Number 698 1242
Edition details Datum objave: 18. 11. 1989. / 30. 6. 2009. (reizdanje); Produkcija: Mike Clink i Keith Olsen
Tags

Review

Ove godine Whitesnake imaju još jednu objavljenu jubilarnu ediciju Slip Of Tongue / 20th Anniversary Edition 1989. – 2009., koju je izdala izadavačka kuća EMI.

Moram na samom početku kazati da nisam baš previše bio oduševljen ovim izdanjem, jer mi se činilo kao puko odrađivanje ugovornih obveza. No, što je tu je. S druge pak strane budući da se radi o mom omiljenom pjevaču iz ere Deep Purple, nisam eto mogao ostati po strani. Nakon samo dva solo albuma pjevač David Coverdale osniva Whitesnake 1977. godine. Budući da je Burn prvi album gdje sam čuo kakve glasovne sposobnosti ima ovaj momak, priznajem ostao sam zapanjen, no kako su godine prolazile David kreće u solo karijeru a kako sam već napisao 1977. godine osniva Whitesnake, kojima značajno uzdrmava tadašnju rock i HM scenu.

Kako bi istaknuli svoj identitet hard-rock-metal benda od prvog albuma uzimaju zmiju (simbol muškog spolnog organa) za svoj zaštitni znak, pa tako na omotu albuma Slide It In, velika zmija izlazi iz ženskog dekoltea. Ubrzo bend postaje jedan od važnijih predvodnika ovog glazbenog stila uz brojnu publiku, koja je naprosto nosila brojne članove ovog benda.

Grupu su vremenom činili članovi: Jon Lord, Ian Paice, Cozy Powell, Neil Murray, Bernie Marsden, Micky Moody, John Sykes, Adrian Vandenberg, Vivian Campbell, Tommy Aldridge i Steve Vai. Odmah na početku karijere bili su vrlo popularni u Europi, sve dok albumom Whitesnake iz 1987. godine nisu postigli strahovito veliki uspjeh i preko Atlantika u SAD-u.

Za taj uspjeh najviše je zaslužna izuzetna i lijepa balada s odličnim solom, Is This Love te veliki svjetski hit Here I Go Again, koji se tjednima nalazio na glazbenim top listama i doslovno je žario i palio brojnim svjetskim radio postajama.

Budući da je stalno dolazilo do promjena postave benda David Coverdale prekida suradnju svim članovima benda, koji su radili i snimali pod imenom Whitesnake i okuplja novu postavu, tako da tada 1989. godine Whitesnake su tvorili: David Coverdale – vokal, Steve Vai – prva gitara, ritam gitara, akustična gitara, Rudy Sarzo – bas i Tommy Aldridge – bubnjevi. Upravo ta postava 1989. godine snima album Slip Of Tongue i usprkos činjenici što na njemu svira istinski gitaristički čarobnjak Steve Vai, album je tada komercijalno vrlo loše prošao. Razloge za to je vrlo teško pojasniti i razjasniti, no eto, prošlo je 20 godina i ovo jubilarno re-izdanje albuma uz bonus dodatke zapravo ocrtava svu težinu i značaj albuma, koji je u svoje vrijeme komercijalno propao. Teško se može kriviti glazbenike za svirku, više držim da je bila upitna tadašnja orijentacija i naviknutost konzumenata ovog glazbenog stila. No, danas to više uopće nije važno.

PREPORUKA:
Moja današnja preporuka na Slip Of Tongue 20th Anniversary Edition (1989. -2009.), otprilike bila bi sljedeća. David Coverdale još jednom je pokazao da su brojna previranja u bendu uspjela dokazati da je zapravo samo on jedna određena konstanta, koja na ovaj ili onaj način daje značajnu vrijednost kako samom bendu, tako i svim njihovim projektima. Whitesnake još uvijek imaju izraženo i točno određeno mjesto u modernoj glazbi. Sve dublje seciranje bilo bi zadiranje u ono što ja nazivam temeljne vrijednosti te i takve glazbe, stoga pustimo to za neko drugo vrijeme i raspravu.

Mladen Lončar - Mike

Hits 766
Live in the Heart of the City « Live in the Heart of the City Whitesnake Albumi Kronologija Good To Be Bad » Good To Be Bad

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma