MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2021
Format Kompilacije
Vrsta Heavy metal / Blues rock / Hard rock / Classic Rock
Dodano Četvrtak, 08 Travanj 2021
Žanr Blues rock
Length 1:18:35
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2021
Država Europa
Etiketa Rhino / Dancing Bear
Catalog Number 645676
Edition details objavljeno: 19.2.2021., producenti: David Coverdale i Michael McIntyre; miks: Christofer Collier
Tags Dancing Bear Rhino Records Whitesnake David Coverdale Michael McIntyre

Review

Ukoliko vam je već pomalo dosadila kompilacijska nizanka Whitesnakea pod nazivom „Red, White & Blues Trilogy“, nemojte odustajati, jer možda je upravo u veljači ove godine pod naslovom „The Blues Album“ u obliku jednoga cd-a ili dva vinila objavljen i njezin do sada najzanimljiviji dio.

Naime, nakon što je David Coverdale, frontmen i idejni vođa ove grupe drugu etapu rada Whitesnakea (1984.-2011.) raspodijelio u dva kompilacijska pretinca: „The Rock Album“ i „Love Songs“, sa svojim je suradnicima Michaelom McIntyreom kao koproducentom i Christopherom Collierom, majstoru gumbića na miks pultu, pridodao i ovaj treći, u kojemu se poigrao recikliranjem svojih blues pjesama. Kako je sam u popratnoj knjižici napisao, na taj način htio je pokazati koliko su na njega utjecali blues izvođači poput Muddyja Watersa, Alberta Kinga, Howlin’ Wolfa, B. B. Kinga i Freddieja Kinga. Jer, kako David kaže: “Teško je pronaći prave riječi koje će objasniti koliko je ovaj glazbeni izričaj povezan s mojom dušom. Ali ‘blues’ je za mene lijepa riječ koja opisuje izražavanje osjećaja, bili to tuga, usamljenost i praznina, ili istovremeno velika radost, slavlje, ples i ljubav."

I ovoga puta, odabir pjesama Coverdale je napravio sa šest albuma iz svoje kasnije etape rada („Slide It In“, „Whitesnake“, „Slip Of the Tongue“, „Restless Heart“, „Good To Be Bad“ i „Forevermore“) te im pridodao i svoj samostalni album „Into the Light“ (2000.). No, ovdje je i „If You Want Me“, pjesma koja se ranije pojavila kao dodatak albumu „Live…in the Shadows of the Blues“ (2006.).

Moglo bi se reći da album plijeni efektnim otvaranjem, s obzirom da se uz pjesmu „Steal Your Heart Away“ pojavljuje za blues neizbježna usna harmonika odlično uklopljena u žestoke riffove i prijelaze. Na nju se nadovezuju sami hitovi: izvrsna „Good To Be Bad“ i osjetno poboljšana verzija pjesme „Give Me All Your Love Tonight“. Laganija „Take Me Back Again“ ugodno podsjeća na blues kakvoga je nekada svirao Gary Moore, a „Slow And Easy“, inače uspješnica s odličnog albuma „Slide It In“, pjesma je razrađene strukture i gradacije, izvedena do u detalje precizno i perfektno. S obzirom da je „Too Many Tears“ pak sjetniji pjesmuljak, vjerojatno bi bolje 'legao' uz onu prethodnu kompilaciju „Love Songs“, ali je zato već iduća „Lay Down Your Love“ gitaristička i ritmička erupcija koja ljubitelje spoja metala i bluesa može ostaviti bez daha. Hendrixovski intro u „The River Song“ obećava, ali se pjesma u nastavku rastače. Neobičan kreket žaba (?) uvodi nas u dosta dobar i žestok „Whipping Boy Blues“, dok „If You Want Me“ zvuči kao komercijalnije glazbeno izdanje pjesme ZZ Topa, a „A Fool In Love“ s jednim retro gramofonskim uvodom na samom početku zvuči odlično. Osobni faovorit mi je „Woman Trouble Blues“, jer me podsjeća na zlatno vrijeme starog, dobrog Whitesnakea kakvog pamtim s albuma „Come And Get It“. Nažalost, sam kraj kompilacije ima dvije pjesme koje bi ponovno bolje mjesto pronašle na prethodnoj kompilaciji: „Looking For Love“ je sladunjavo dosadna, dok „Crying In The Rain“ unatoč nevjerojatno dobrom solu na gitari nudi opet neizbježnu Davidovu opsesiju scenom suza i kiše, čime opet skliže u patetiku.

Sve u svemu, kompiIacija ima blagih oscilacija, ali ipak pjesme su produkcijski i izvođački odlično napravljene: Davidov glas i dalje je uvjerljiv, gitare su žestoke, a ritmička sekcija čvrsta, pri čemu treba posebno naglasiti ulogu iskusnoga Tommy Aldridgea, bubnjara koji je ranije svirao s Thin Lizzyjem, Ozzyjem Osbourneom, Gary Mooreom i drugima.

Izgleda da je Coverdale s Whitesnakeom ovom trećom kompilacijom zabio tricu i to, košarkaški gledano, onako s centra, u posljednjoj minuti napete kompilacijske utakmice. Slušajući ovaj album, vjerojatno će se mnogi sa sjetom prisjetiti brojnih nastupa koje je Whitesnake održao na ovim prostorima, a koji se, kako stvari stoje, u dogledno vrijeme nažalost neće ponoviti. A David i ekipa bi svojom snagom, energijom i repertoarom još nebrojeno mnogo koncerata mogli održati. Ovako, ne preostaje nam drugo nego slušati njihove albume ili kompilacije među kojima će i ova pronaći istaknutije mjesto.

Ivan Dukić

Hits 928
Love Songs « Love Songs Whitesnake Kompilacije Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma