MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Sonik Kicks

Bookmark

Data

Released Ožujak 2012
Format Albumi
Vrsta / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Contemporary Pop/Rock / Adult Alternative Pop/Rock
Dodano Ponedjeljak, 02 Ožujak 2015
Žanr Rock
Length 43:24
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2012
Država Europa
Etiketa Island Records
Catalog Number 278 980 5
Edition details Objavljeno: 27.3.2012.; produkcija: Simon Dine i Paul Weller; snimano: 2010. - 2011.
Tags Island Records Paul Weller Simon Dine

Review

Sklona sam kovanici: “Pravila su zato da se ruše” i to za stvari koje niti onima koji inače uobičajeno “ruše pravila” (gdje ih ja ne rušim) to ne miriši raditi. Ljudi koji tako funkcioniraju nema mnogo, ali oni koji to rade dokazano su vizionari, genijalci, katkad i neshvaćeni, često hvaljeni ... u našem slučaju umjetnici. Woody Allen britanske scene. Paul Weller zasigurno spada u taj soj.

Recenziju njegovog fenomenalnog (malo šizoidnog začina) prethodnog albuma “Wake up the nation” završila sam s nazivom jedne od pjesama s albuma: “Whatever next?” ali bez nekog straha da će me naredni album razočarati. Pred nama je “Sonic Kicks”, jednako fenomenalan ali i (naravno) drugačiji album. Od također sjajnog “22 Dreams” duplog albuma iz 2008. na kojemu je vladao neki kvazi folk rock (kada je u pitanju Weller ništa nemojte shvaćati niti doslovno niti pravocrtno) pa do odvaljenog, stilski jedanko i razdrobljenog i sastavljenog “Wake up the Nation”, sada nam je Weller, u jeku svoje krize “srednjih godina” servirao elekrično-eklektičan, opet na rubu i pameti i pravila (koje je fino zgazio po punoj crti, ponovo) i ponovo mračno dobar.

Ako je Weller sada zaista u krizi srednjih godina, onda ja jako želim da i mene u svoje vrijeme ista takva pukne. Možda se britanski mediji malo zabavljaju na njegov račun s obzirom da se ponovo oženio i dobio uz pet prethodnih još dvije prinove, ali iako ima već skoro posloženu prvotimsku nogometnu momčad, bit će da mu jako paše, pogotovo jer je i (nova) žena Hannah i glazbeno vrlo u onome što Weller radi. Zajedno ih možete čuti na jednoj od najlucidnijih i najboljih stvari na albumu “Study in Blue” “kilometarskoj” kovanici od stilova (nešto poput “Trees” na prošlom albumu) a koja završava u hebenom dub-jazzu.

Sonična raznovrsnost i razigranost već je odavno postao Wellerov trademark i iako se više ne čudim tome, ipak me uvijek iznova ta činjenica jednako oduševi (pa čak i više kako on sve više stari).

Na ovom albumu nema toliko izvjesnih i očitih singlova odnosno hitova, ali jedan od njih je svakako radiofonični “The Attic”, pa čak i otkačena “Kling I Klang”. “Green” je moderna psihodelična rasturačina, na koju se nadovezuju pred kraj “klasičnije” po stilu “Dragonfly” i “Drifter” koja pak to sve diže još par stepenica iznad.

No prije njih će vas posred čela bubnuti “That Dangerous Age” totalna pop pjesma koju je lako mogao potpsati i David Bowie, recimo.

Nije li vam ovo dovoljno da smjestite “Sonic Kicks” i (opet) Paula Wellera među kandidate za naj album godine?

Anastazija Vržina

Hits 763
Wake Up The Nation « Wake Up The Nation Paul Weller Albumi Kronologija Saturns Pattern » Saturns Pattern

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42