MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Scott Walker
Žanr Rock
Grad Hamilton
Država Ohio, SAD
Aktivan od 1958. - 2019.
WEB 4ad.com/artists/scottwalker
Tags Scott Walker

Bookmark

Scott Walker jedan je od najzanimljivijih i najinovativnijih autora i izvođača suvremene popularne glazbe, čovjek koji je svojim radom inspirirao veličine poput Davida Bowieja i Nicka Cavea.

Rođen kao Noel Scott Engel, Walker je šezdesetih bio svojim predivnim baritonom najistaknutija figura američkog pop-sastava The Walker Brothers, koji su s hitovima poput "The Sun Ain't Gonna Shine Anymore" i "Make It Easy on Yourself" svojedobno parirali i Beatlesima, u čiju su rodnu Englesku tada i preselili. Scott Walker je 1967. objavio svoj prvi samostalni album, iznimni "Scott", za kojim su uslijedila tri sjajna, ali i sve zahtjevnija albuma kojima se korak po korak odmicao od konvencija popularne glazbe. Izuzetni reinterpret pjesama Jacquesa Brela i Tima Hardina sve je više i sam skladao, što je kulminiralo 1969. na remek-djelu "Scott 4". Međutim, pjesme poput Bergmanovim "Sedmim pečatom" nadahnute "The Seventh Seal" ili "The Old Man's Back Again" inspirirane sovjetskom invazijom na ondašnju Čehoslovačku bile su prevelik zalogaj za publiku naviknutu na nebeske melodije The Walker Brothersa pa se Walker počeo povlačiti, snimajući sve blijeđe albume.

Nije pomoglo ni ponovno okupljanje The Walker Brothers sredinom sedamdesetih. Usprkos zanimljivim novim albumima, primljenim iznimno dobro od kritike, značajniji uspjeh je izostao i činilo se kako se Scott Walker posve povlači u osamu.

U kreativnu se formu vratio 1984. sa sjajnim, eksperimentalnim popom ozračenim albumom "Climate of the Hunter", nakon kojeg u iznimno sporom ritmu snima tri albuma izrazito eksperimentalne forme, odmičući se sve dalje ne samo od žanrovskih kanona već i od uobičajenog poimanja pjesme kao forme. "Tilt" (1995.), "The Drift" (2006.) i "Bish Bosch" (2012.) ostaje zastrašujuće odvažna i stilski opora trilogija, testament jednog od najpovučenijih i najdarovitijih glazbenika najšire zajednice popularne kulture. Pred kraj života, 2014. je pomogao metal bendu Sunn O))) snimiti album "Soused", glasom nadopunivši guste glazbene teksture još jednog izrazito eksperimentalnog albuma.

"Kroz pola stoljeća, genij čovjeka rođenog kao Noel Scott Engel obogaćivao je živote tisućama", oglasila se Walkerova diskografska kuća 4AD povodom Walkerove smrti. Odlazak ovog velikog, samozatajnog glazbenika i umjetnika novi je tako prilog tužnoj listi preminulih velikana u zadnjih nekoliko godina, ali i poziv da se vratimo i vraćamo pjesmama The Walker Brothers te cijelom nizu iznimnih samostalnih albuma s kojima je i u kojima i sama pop-glazba sazrijevala i mijenjala svoje zakonitosti i forme.

Preminuo je 25. ožujka 2019.

Toni Matošin

Albumi (6)
Songs (71)
# Song
Hits 2477

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42