MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Colorado


Bookmark

Data

Released Listopad 2019
Format Albumi
Vrsta Hard rock / Singer-songwriter / Contemporary Pop/Rock / Country-Rock / Album Rock / Psychedelic/Garage
Dodano Ponedjeljak, 28 Listopad 2019
Žanr Rock
Length 50:21
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2019
Država Europa
Etiketa Reprise Records
Catalog Number 093624898900
Edition details objavljeno: 25.10.2019.; producenti: John Hanlon i Neil Young; snimano: 2019. Studio in the Clouds, Rocky Mountains, Colorado
Tags Neil Young Neil Young & Crazy Horse John Hanlon Reprise Records

Review

Postoje glazbenici o kojima se ne diskutira, njih se voli, obožava i poštuje. Jedan iz te galerije privilegiranih zacijelo je Neil Young.

Iskreno priznajem da sam se odavno „zakačio“ za njegovu glazbu, jedinstveni produkt njegove karizmatske ličnosti u uskoj korelaciji s njegovim impostiranim vokalom i gotovo nesagledivom sposobnošću pisanja melodičnih rock 'n' roll pjesama. Bilo je u njegovoj karijeri i zbrkanih aranžmana (naročito na prvijencu) što je bilo neugodno iznenađenje obzirom na djelovanje u Buffalo Springfieldu. Poznato je njegovo hirovito ponašanje, serija loših koncerata kada je sam sebi zapinjao noge u nastranim pokušajima uništavanja karijere, a pri tome izražavajući prijezir, gotovo mržnju prema glazbenoj industriji. Bilo je u njegovoj karijeri i beskompromisnih uradaka (album „Tonight's the Night“) koji je iziskivao veliki napor kako za Neila, tako i za vjernu publiku, dokument u kojem je njegov prepoznatljiv rukopis naprosto opustošen bez ikakvih komercijalnih ustupaka.

Rezime njegove dugogodišnje karijere sveo bi se na mix zagonetne i često nepredvidljive naravi velikog dijela njegovih radova uz, naravno i onu sretnu, svijetlu stranu koja je urbi et orbi do dana današnjeg ostavila nezaboravan trag u suvremenom glazbenom Panteonu. Jer bez ikakve subjektivnosti ili podilaženja, Neil Young je zaista jedan od vertikala rock 'n' roll panoptikuma.

Ovo je Neilov 39 po redu album, ovog puta s novim materijalom i a odličnom glazbenom podrškom njegovog „kućnog“ benda Crazy Horse, koji ga je zadnji put pratio davne 2012 godine. Tročlani bend, u sastavu: Ralph Molina-bubnjevi; Nils Lofgren-gitara, klavir, vokal i Billy Talbot-bas uz Neilov crni Les Paul ultimativna je garancija odlične svirke, što je i potvrđeno u jednoj od okosnica albuma - „She Showed Me Love“ dugometražnom uratku (13:37) s početkom koji apsolutno asocira na „Alabamu“ i s pretpostavkom da će prilikom žive izvedbe ove pjesme opet pucati žice na Neilovoj gitari uz neizbježne distorzije i gromovita sola s učinkom Torovog malja. Can't wait to hear it.

Pjesme s ovog albuma zadržale su iste koordinate Neilovog glazbenog univerzuma u kojem se on osjeća zaštićeno i sigurno i nisu mu potrebne promjene za kojima kritika neprestano vrišti često iz hira, a ne iskrene potrebe. Uostalom, Neil ima 74 godine tek, 39 albuma iza sebe, broj pjesama pokušajte sami prebrojiti, njemu nisu potrebni ni kompjuteri ni hip-hoperi u cilju animiranja publike uobičajeno poznatim, jeftinim trikovima. A najmanje ga je briga za kritičare, nužno zlo glazbene industrije. „Colorado“ njeguje američku glazbenu tradiciju, nešto poput materijala sa zadnjeg Bossovog albuma s Neilovim poznatim obećanjem: „Rust never sleep“, naime stara kuka još zna izvući dobar gitarski solo („Shut it Down“); usnu harmoniku nanovo revitalizirati („Think of Me“); napisati pristojne balade („Green is Blue“ s njegovom poslovičnom protestnom notom i „Olden days“); neprofanirano odsvirati rasni country („Rainbow of Colors); obogatiti svoj katalog neobaveznom „Eternity“, i da, „uništiti“ svoju gitaru u urnebesnoj, gotovo epski obojanoj „She Showed me Love“.

Što kazati o bendu?

Jednom glazbenik, uvijek glazbenik najbolje ocrtava njihovo naoko jednostavno glazbeno umijeće u kojem Ralph Molina ne popušta ritam ni za trenutak, a kojeg s odličnim grooveom prati Billy Talbotov bas. A o Nilsu Lofgrenu zaista nije potrebno trošiti ni jednu sekundu. Ukratko, „košulja“ koja Neilu savršeno pristaje.

Poznavajući Neilovu energiju, gotovo sam siguran da predstoji nova turneja na kojoj će iz prve ruke s neskrivenim oduševljenjem moći čuti najnovija avantura ovog neuništivog glazbenika.

Đorđe Škarica

Hits 2011
Tuscaloosa « Tuscaloosa Neil Young Albumi Kronologija Homegrown » Homegrown

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima