Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

monkees1966. The Monkees su snimili pjesmu Neila Diamonda ‘I’m A Believer’, koja je postala njihova kultna pjesma. Bila je broj 1 i u SAD-u i u Britaniji.

buddy-holly1955. Buddy Holly nastupio je kao predizvođač Billu Haleyju & His Comets u svom rodnom gradu Lubbocku, Texas te pridobio pažnju glazbenih izdavača. Kratka, ali plodna karijera trajala mu je svega četiri godine prije smrti u avionskoj nesreći s 22 godine.

the-whoDogađaji
1965. The Who su snimili pjesmu ‘My Generation’ u IBC studiju u Londonu. Pjesma se našla na istoimenom albumu prvijencu grupe. Smatra se ključnom u razvoju rock glazbe zbog tematike, Daltreyevog načina pjevanja i revolucionarnog bas sola. Također se vodi kao prva prava hard rock, pa i punk pjesma. Gitaristu Pete Townshendu su kao inspiracija poslužili navodni incident s Kraljicom, kojoj je smetalo Townshendovo pogrebno vozilo kraj kojeg je svakodnevno prolazila te Mose Allisonov ‘Young Man Blues’. Dosegla je drugo mjesto na britanskoj top listi singlova. Rolling Stone je pjesmu proglasio 11. najboljom svih vremena, dok je na VH1 listi zauzela 13. mjesto. Također se nalazi u Grammy Kući Slavnih.

frank-sinatra1944. Policija je morala praviti red na koncertu Franka Sinatre u kinu Paramount u New Yorku, budući da je nastup bio ometan burnim reakcijama publike, uglavnom tinejdžerica.

Elvis Presley

1955. Elvis Presley, Johnny Cash i Carl Perkins krenuli su na zajedničku američku turneju od ukupno jedanaest nastupa.

Les Paul Gibson
1902. Orville Gibson osnovao je The Gibson Mandolin-Guitar Mfg. Co., Ltd. u mjestu Kalamazoo u  američkoj saveznoj državi Michigan. Prvu električnu gitaru tvrtka je proizvela 1936., a legendarni Les Paul prvi put je ugledao svjetlo dana 1952. Gibson je danas, uz Fender, najpoznatiji brend električnih gitara u svijetu.

tunnel of love springsteen
1987. Izašao je ‘Tunnel of Love’, osmi studijski album Brucea Springsteena. Album su obilježili singlovi ‘Briliant Disguise’, ‘Tunnel of Love’ i ‘Tougher Than the Rest’. Većinu albuma snimio je Springsteen, rijetko koristivši pomoć svog E Street Banda. Album je po izlasku dobio sjajne kritike, a magazin Q ga je imenovao 91. najboljim albumom svih vremena, dok ga je Rolling Stone proglasio 25. albumom 1980-ih i 467. najboljim ikada.

LittleRichard1962. Little Richard vratio se nastupima uživo nakon stanke od pet godina, za vrijeme koje je bio propovjednik. Točno 23 godine kasnije, teško je ozlijeđen u prometnoj nesreći, a tvrdio je da ga je spasila vjera.

LP-ElvisPresley-ECA-AFM1-5486-f1957. Elvisov ‘Božićni album’ postao je prvi album koji je dobio zlatni certifikat za 500.000 prodanih primjeraka prije nego što je uopće pušten u prodaju. Kasnije je postao najprodavaniji božićni album svih vremena u SAD-u s više od 10 milijuna prodanih primjeraka.

abba1978. Nakon tri godine braka rastali su se Anni-Frid i Benny iz švedske grupe ABBA.

Johnny-Cash1965. Johnny Cash uhićen je na meksičko-američkoj granici kod El Pasa, Texas, zbog švercanja stotina tableta u SAD. Kažnjen je uvjetnom zatvorskom kaznom i 1000 dolara globe.

Eric Clapton

1963. 17-godišnji Eric Clapton održao je svoj prvi veliki nastup u karijeri. Dogodilo se to u klubu Crawdaddy u engleskom Richmondu, a svirao je s grupom The Yardbirds. Na taj datum pet godina kasnije, Clapton se kao svjetska glazbena zvijezda opraštao od supergrupe Cream, koja je započela svoju posljednju turneju.

The Victor Talking Machine Company1901. Osnovana je prva diskografska kuća, The Victor Talking Machine Company.

bing crosby1947. Po prvi puta je emitirana unaprijed snimljena radijska emisija – bila je to ‘Filco Radio Time’ pjevača Binga Crosbya. Točno trideset i pet godina kasnije, Sony je predstavio još jednu veliku inovaciju – prvi uređaj za reprodukciju kompaktnih diskova, popularnije CD-ova.