Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

farm-aid

1985. Održan je prvi festival Farm Aid za pomoć američkim farmerima, u organizaciji Neila Younga, Willieja Nelsona i Johna Mellencampa. Nastupili su uglavnom glazbenici iz country miljea, među ostalim i Bob Dylan, John Fogerty i Johnny Cash. Šesnaest godina kasnije, glazbenici velikog srca udružili su se u akciji ‘A Tribute To Heroes’, kako bi pomogli žrtvama napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, a nastupili su U2, Paul Simon, Bruce Springsteen i mnogi drugi.

1969. Bivši prateći sastav Boba Dylana, The Band, objavio je istoimeni album, poznat i kao 'The Brown Album'. Dosegao je deveto mjesto američke ljestvice. Na albumu se nalazila i kultna ‘The Night They Drove Old Dixie Down’. Rolling Stone ga je svrstao na 45., a Q na 76. mjesto najboljih albuma svih vremena.

1979. Singl ‘Cars’ i album ‘The Pleasure Principle’ tada 21-godišnjeg Garya Numana dosegli su vrh britanske top ljestvice. Numana danas smatraju jednim od pionira komercijalne elektronske glazbe te industriala.

1980. David Geffen, nekad osnivač Asylum Records, osnovao je Geffen Records u New Yorku. Kuća je bilježila izvanredne uspjehe od samog početka djelovanja zahvaljujući Donni Summer te Johnu Lennonu i Yoko Ono, a kasnije i Eltonu Johnu, Neilu Youngu i Peteru Gabrielu. Svjetsku prepoznatljivost pak doživljava krajem 80-ih i početkom 90-ih, kada su za njih snimali Whitesnake, Guns’n’Roses, Aerosmith, Sonic Youth i Stone Roses. Od kraja 90-ih krenulo je postupno stapanje Geffena s Interscope Records pod pokroviteljstvom Universal Music grupe.

1998. Objavljen je istoimeni debi album grupe Queens of the Stone Age. Bend su tada činili pjevač i multiinstrumentalist Josh Homme te bubnjar Alfredo Hernandez, Hommeov kolega iz benda Kyuss. Album je reizdan 2011. uz tri dodane pjesme.

2005. Jimmy Page imenovan je počasnim građaninom Rio de Janeira zbog svojih zasluga u borbi protiv siromaštva u tom gradu. Otvorio je ‘Casa Jimmy’ još 1998. godine, koja je dosad pomogla stotinama djece.

2008. Škotska post-rock grupa Mogwai je izdala svoj šesti studijski album, 'The Hawk Is Howling', koji je bio njihov prvi u potpunosti instrumentalni album.

Rođeni:

1951. David Coverdale, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač Whitesnakea. Prije toga je bio članom Deep Purple (od 1973. do 1976.). Aktivno se bavi glazbom od svoje 14. godine, a najveći uspjeh postigao je s pjesmom ‘Here I Go Again’, hitom Whitesnakea iz 1987. godine. S Jimmyjem Pageom je 1993. izdao uspješni album 'Coverdale•Page'.

1957. Nicholas Edward ‘Nick’ Cave, australski glazbenik i autor. Kao tinejdžer suosnovao je post-punk sastav The Birthday Party, koji su iz rodne Australije odselili u London. Godine 1983. započinje samostalnu karijeru s pratećim bendom The Bad Seeds koja traje do danas. Neke od najpoznatijih pjesama sastava su ‘The Mercy Seat’, The Ship Song’, ‘Red Right Hand’, ‘Where the Wild Roses Grow’ (s Kylie Mingoue) i ‘Into My Arms’. U nekoliko navrata bio je aktivan i s projektom Grinderman. Skladao je nekoliko soundtrackova, pisao scenarije, a o njemu je snimljen polufiktivni '20 000 Days on Earth' i dokumentarac 'One More Time with Feeling'. Osim glazbom, Cave se bavi i književnošću.

1958. Joan Jett, rođena kao Joan Marie Larkin, američka glazbenica, producentica i glumica, najpoznatija kao gitaristica i pjevačica The Runaways te po zapaženoj samostalnoj karijeri s pratećim sastavom The Blackhearts. Najveći hit imala je 1982., kada je singl ‘I Love Rock’n’Roll’ (obrada The Arrows) dosegao vrh američke top ljestvice. Primljena je u Rock and Roll Hall of Fame 2015., a Rolling Stone ju je proglasio 87. najboljim gitaristom ikada.

1970. Mystikal, rođen kao Michael Lawrence Tyler, američki reper i glumac. Najpoznatiji je po singlu ‘Stutter’ (s Joeom), koji je bio američki broj jedan 2001. godine, te po nedavnoj suradnji s Markom Ronsonom na pjesmi ‘Feel Right’ s Ronsonova albuma ‘Uptown Special’.