Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

The Letter The Box Tops

1967. 'The Letter' The Box Topsa dosegao je vrh američke top ljestvice i tamo ostao čak četiri tjedna. U Britaniji je dosegao pet mjesto. Hit u trajanju manje od dvije minute otpjevao je pjevač grupe Alex Chilton, kojem je tada bilo tek 16 godina, a koji je kasnije zapaženiju karijeru ostvario kao frontman power-pop grupe Big Star. 'The Letter' je planetarno popularnom učinila obrada Joe Cockera iz 1970., uvrštena na njegov album 'Mad Dogs And Englishmen'.

Događaji

1957. The Crickets su zauzeli 1. mjesto američke ljestvice singlova sa "That'll Be The Day". Naslov pjesme je preuzet iz fraze koju je John Wayne rekao u filmu 'The Searchers'.

1965. The Walker Brothers su bili na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa pjesmom Burta Bacharacha, "Make It Easy On Yourself", njihovim prvim od ukupno dva britanska broja 1.

1969. 'Paul je mrtav!', objavile su novine The Northern Star na Sveeučilištu North Illinois. Vijest se munjevito proširila diljem SAD-a i svijeta tijekom idućih mjesec dana, sve dok se naposljetku Paul McCartney nije sam obratio javnosti. Mediji su pisali kako je Macca poginuo u prometnoj nesreći, što je vjerojatno potaknuto njegovom izolacijom od javnosti na škotskoj farmi u to vrijeme.

1977. Jazz-rock skupina Steely Dan izdala je svoj šesti album, 'Aja'. Album je dobitnik Grammya ('Best Engineered Non-Classical Recording'), dosegao je broj 3 u SAD-u i broj 5 u Britaniji te se prodao u više od 5 milijuna primjeraka. Uvršten je na 145. mjesto najboljih albuma svih vremena prema Rolling Stoneu, a 2011. ga je Kongresna knjižnica u SAD-u uvrstila među svoju zbirku albuma od 'kulturološke, povijesne ili estetske važnosti'.

1977. Izdan je drugi album britanske skupine The Stranglers, 'No More Heroes'. Izbacio je poznate singlove 'No More Heroes' i 'Something Better Change'.

nomoreheroes

1977. David Bowie je objavio "Heroes" kao singl. Na koautoru su Bowie i Brian Eno, na pjesmi je nastupio gitarist grupe King Crimson, Robert Fripp, a singl je postao jedan od Bowievih autorskih pjesama.

1978. 10cc su imali svoj treći i posljednji singl na britanskom broju 1, "Dreadlock Holiday". Tekst o bijelcu izgubljenom na Jamajci temelji se na istinitom događaju koji se dogodio pjevaču Moody Bluesa, Justinu Haywardu i Ericu Stewartu iz 10cc, na Barbadosu.

1980. Bob Marley održao je posljednji koncert u životu u Stanley Theateru u Pittsburghu, Pennsylvania. Dva dana prije srušio se tijekom jogginga u njujorškom Central Parku, a ponovno mu je pozlilo na nastupu u Pittsburghu. Preminuo je od raka u svibnju naredne godine.

1989. dvojac Milli Vanilli su započeli dvotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "Girl I'm Gonna Miss You". Dvojac je istoga dana zasjeo i na 1. mjesto američke ljestvice albuma sa "Girl You Know It's True".

1991. Objavljen je posljednji album Pixies tijekom njihovog prvog razdoblja djelovanja. 'Trompe Le Monde' je označio povratak abrazivnog zvuka grupe nakon mekšeg 'Bossanova'. Na njemu se nalazi i 'Head On', obrada grupe The Jesus and Mary Chain.

1991. Izdan je 'Screamadelica', treći studijski album škotske grupe Primal Scream. Album je to koji je proslavio grupu u jeku popularnosti acid-housea i neo-psihodelije u Britaniji. Dosegao je osmo mjesto britanske ljestvice te se prodao u preko tri milijuna primjeraka diljem svijeta. Osvajač je prvog Mercury Prize-a 1992. godine. Melody Maker i Select su ga proglasili albumom godine, dok su ga NME i Q proglasili 15., odnosno 18. najboljim britanskim albumom ikada.

1995. Shaggy je postigao svoj drugi singl na britanskom broju 1 sa "Boombastic". Pjesma je također bila broj 1 i u SAD-u.

2001. Singl Kylie Minogue 'Can't Get You Out Of My Head' popeo se na pvo mjesto britanske top ljestvice, što mu je uspjelo u ukupno 40 zemalja svijeta. U rodnoj Australiji to joj je bio već šesti broj 1.

2010. Objavljen je 'My Father Will Guide Me up a Rope to the Sky', prvi studijski album Swans nakon 14 godina. BBC ga je nazvao 'veličanstvenim povratkom', a The Wire imenovao trećim najboljim albumom te godine.

Rođeni

1926. John William Coltrane, jazz saksofonist i skladatelj. Ostvario je velik utjecaj na jazz glazbu te ostao jedan od najvećih u tom žanru. Proslavio se sviranjem s trubačem Milesom Davisom i pijanistom Theloniusom Monkom, a njegovim ključnim albumom smatra se 'A Love Supreme' iz 1965. godine. Iste godine uvršten je u Down Beat Jazz Hall Of Fame. Umro je od raka jetre 1967., u svojoj 40. godini. Afrička ortodoksna crkva proglasila ga je svojim svecem te zaštitnikom svih umjetnika.

1930. Ray Charles, američki R&B i soul glazbenik. Smatran je jednim od najvećih glazbenika svih vremena (deseti na listi Rolling Stonea), a najviše je ostao upamćen po hitovima 'Mess Around', 'Lonely Avenue', 'What I'd Say' i 'I Can't Stop Loving You'. Bio je slijep od sedme godine, imao je dvanaestero djece s deset žena, a dvaput se ženio. Najbolji prijatelj mu je bio James Brown. Preminuo je u lipnju 2004., a u filmu 'Ray' sjajno ga je utjelovio Jamie Foxx.

1943. Steve Boone, basist američkog rock benda The Lovin Spoonful, koji je 1966. imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 8, "Summer In The City".

1943. Julio Iglesias, španjolski pjevač, koji je 1981. imao singl na britanskom broju 1, "Begin The Beguine". Iglesias je prodao preko 100 milijuna albuma.

1943. blizanci Walter i Wallace Scott, pjevači američke R&B grupe The Whispers koja je 1980. Imala singl na britansom broju 2, "And The Beat Goes On".

1947. Neal Smith, bubnjar američkog rock sastava Alice Cooper, koji je 1972. imao singl na britanskom broju 1 i američkom broju 7, "School's Out", a 1973. album na britanskom i američkom broju 1, "Billion Dollar Babies".

1949. Bruce Frederick Joseph Springsteen, američki glazbenik. Potekao je iz skromne obitelji nizozemskog, irskog i talijanskog porijekla te odgojen u strogom katoličkom duhu, što je snažno utjecalo na njegovu karijeru i privatni život. Prva dva albuma objavio je 1973., sa svojim vjernim E Street Bandom, no uspjeh je doživio tek dvije godine kasnije s albumom 'Born to Run', a planetarnu slavu s dvostrukim albumom 'The River' iz 1980. i kultnim 'Born in the USA' iz 1984. godine. Karijeru, koja je pomalo zamrla devedesetih, oživio je albumom 'The Rising' iz 2002. te nastavio nizati uspješne albume do danas. Uvršten je u Rock And Roll Hall Of Fame 1999., a do danas je prodao više od 120 milijuna albuma diljem svijeta.

bruce springsteen

Bruce Springsteen u Milanu 2016., foto: Elvis Kosina, arhiva SG

1979. Erik-Michael Estrada, član američkog boy benda O-Town, koji su bili pobjednici američkog TV showa "Making The Band". 2001. su postigli singl na američkom broju 3 sa "All Or Nothing".

Preminuli

2019. Robert Hunter, tekstopisac grupe Grateful Dead preminuo je u 78. godini. Za Grateful Deadu je napisao mnoge njihove živopisne tekstove, uključujući "Uncle John’s Band", "Scarlet Begonias" i "Dark Star".



Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski