Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Les Paul Gibson
1902. Orville Gibson osnovao je The Gibson Mandolin-Guitar Mfg. Co., Ltd. u mjestu Kalamazoo u  američkoj saveznoj državi Michigan. Prvu električnu gitaru tvrtka je proizvela 1936., a legendarni Les Paul prvi put je ugledao svjetlo dana 1952. Gibson je danas, uz Fender, najpoznatiji brend električnih gitara u svijetu.

1969. objavljen je 'Arthur (Or the Decline and Fall of the British Empire)', sedmi studijski album The Kinks. Radi se o konceptualnom albumu te tzv. 'rock operi'. Uvršten je u knjigu '1001 Albums You Must Hear Before You Die'.

1970. britanski glazbeni časopis Sounds doživio je svoje prvo izdanje. Tjednik je zajedno s NME-om i Melody Makerom tvorio ‘Sveto Trojstvo glazbenih tjednika’. Prestao je izlaziti u travnju 1991. godine.

1970. na britanskom broju 1 našao se album Black Sabbatha ‘Paranoid’, danas smatran heavy metal klasikom. Jedanaest godina kasnije, na istom mjestu našao se ‘Ghost in the Machine’ The Police, a na današnji dan 1992. svoj drugi britanski broj 1 imali su R.E.M. s ‘Automatic for the People’, koji je nominiran za Grammy iste godine.

1975. objavljen je deseti studijski album grupe Deep Purple, 'Come Taste the Band', jedini s gitaristom Tommyjem Bolinom u grupi, koji je zamijenio Ritchieja Blackmorea. Također je posljednji od tri s Davidom Coverdaleom na vokalu.

1979. gradonačelnik Los Angelesa proglasio je ovaj dan Danom grupe Fleetwood Mac, a bend je dobio zvijezdu na holivudskom Šetalištu Slavnih. Istog dana holivudsku premijeru doživio je ‘The Rose’, biografski film o životu Janis Joplin, koju je glumila Bette Midler.

1980. objavljen je 'Kilimanjaro', debitantski album liverpulske skupine The Teardrop Explodes. Nju je predvodio karizmatični pjevač Julian Cope, koji je kasnije ostvario zapaženu samostalnu karijeru. Magazin Q je album proglasio 95. najboljim britanskim albumom svih vremena.

1988. izdan je 'Rattle and Hum', šesti studijski album U2. Pratio ga je istoimeni dokumentarni film. Na albumu je grupa nastavila istraživati izvornu američku folk, blues i gospel glazbu, no djelo je znatno slabije prihvaćeno od godinu starijeg 'The Joshua Tree'. Bez obzira na to, album je dosegao vrh ljestvice u sedam zemalja, među kojima i UK i SAD. Među brojnim gostima albuma bili su Bob Dylan i B.B. King.

1994. Izašao je 'Dog Man Star', drugi album grupe Suede i njihov posljednji s gitaristom Bernardom Butlerom. Dosegao je treće mjesto britanske ljestvice. NME ga je 2013. proglasio 31. najboljim albumom svih vremena.

2001. U2 su putem interneta uživo prenosili svoj koncert u South Bendu u Indiani, gdje su promovirali album ‘All That You Can’t Leave Behind’.

2006. na tržište je izašao Stingov kolaboracijski album s bošnjačkim lutnjistom Edinom Karamazovim, ‘Songs From the Labyrinth’. Dosegao je 24. mjesto top ljestvice u Britaniji, a 25. u SAD-u.

2006. izdan je soundtrack za dokumentarni film 'American Hardcore: The History of American Punk Rock 1980-1986'. Film je temeljen na knjizi 'American Hardcore: A Tribal History' Stevena Blusha. U filmu i na soundtracku pojavljuju se legendarni američki hardcore-punk sastavi poput Bad Brains, Black Flag, D.O.A., Minor Threat i Minutemen.

2007. objavljen je sedmi studijski album Radioheada, 'In Rainbows'. Najviše ga se pamti po tome što ga je bend ponudio kao download uz plaćanje po želji, što je dotada bilo neviđeno za svjetski poznate glazbenike. Debitirao je na vrhu britanske i američke ljestvice, a bendu je priskrbio dva Grammyja. Billboard, Mojo i PopMatters su ga proglasili albumom godine, NME desetim najboljim tog desetljeća, a Rolling Stone ga je 2012. imenovao 336. najboljim albumom svih vremena.

2008. Alicia Keys je u sklopu turneje ‘As I Am’ nastupila u Domu sportova. Tamo je koncert premješten iz KC Dražen Petrović zbog iznimnog interesa publike.

Rođeni:

1917. Thelonius Sphere Monk, američki jazz pijanist i skladatelj, jedan od ključnih jazz glazbenika u povijesti američke glazbe. Imao je karakterističan pristup u sviranju klavira, glasan i disonantan, nasuprot klasičnom, nježnijem načinu sviranja tog instrumenta.  Njegove poznate skladbe su ‘Round Midnight’, ‘Blue Monk’, ‘Ruby, My Dear’, ‘In Walked Bud’ i ‘Well, You Needn't’. Jedan je od pet džezista koji su se pojavili na naslovnici časopisa Time.

1953. James Midge Ure, škotski glazbenik i humanitarac. Midge je obrnuti izgovor umanjenice njegova imena, Jim. Bio je član bendova Silk, Thin Lizzy, Rich Kids i Visage, a najpoznatiji je kao pjevač synth-pop grupe Ultravox. Ultravox je na vrhuncu slave bio 1980. po izdanju albuma ‘Vienna’, na kojem se nalazio istoimeni hit, britanski singl broj 2. Ure je istovremeno bio član Visagea, koji je iste godine izdao eponimni album s hitom ‘Fade to Grey’. 1984. Ure je supotpisao i koproducirao božićni hit-singl ‘Do They Know It’s Christmas?’, koji je do danas drugi najprodavaniji singl u Britaniji svih vremena. Također je bio suorganizator humanitarnih koncerata Band Aid, Live Aid i Live 8.

1954. David Lee Roth, američki pjevač i glumac, najpoznatiji kao član heavy metal grupe Van Halen od 1972. do 1985., 1996. i 2001. te od 2007. do danas. Ranih 70-ih upoznaje braću Van Halen i s njima osniva istoimeni bend. Pažnju su privukli već debitantskim albumom ‘Van Halen I’ 1978. godine. S Van Halenom je snimio još šest albuma, a samostalnu karijeru počeo je dok je još bio u bendu. S njim je u ranoj fazi samostalne karijere svirao i virtuoz Steve Vai. Prije nekoliko godina vodio je ‘The David Lee Roth Show’ na satelitskom radiju SIRIUS. Godine 2007. primljen je zajedno s ostalim članovima Van Halen u Rock And Roll Hall of Fame.

Preminuli:

2010. Solomon Burke (r. 1940.), američki soul pjevač. Jedan je od ključnih figura u nastanku američke soul glazbe 60-ih godina. Nizao je hitove poput ‘Cry to Me’, ‘If You Need Me’, ‘Got to Get You Off My Mind’, ‘Down in the Valley’ i ‘Everybody Needs Somebody to Love’. Imao je mnogo nadimaka, poput ‘Biskup soula’ i ‘Kralj Solomon’. U 55 godina karijere snimio je 38 studijskih albuma. Dobitnik je jednog Grammya, primljen je u Rock And Roll Hall of Fame 2001. godine, a magazin Rolling Stone postavio ga je na 89. mjesto liste najvećih pjevača svih vremena. Preminuo je 10. listopada 2010. godine u avionu koji je slijetao u Amsterdam. Navodni uzrok smrti bila je plućna embolija.