Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

rs

1969. Rod Stewart se pridružio bendu The Faces, prije znanom kao The Small Faces, kao pjevač. Iste godine u bend je ušao i gitarist Ronnie Wood, sadašnji basist The Rolling Stones, a obojica su došli iz The Jeff Beck Group. The Faces su izdali četiri studijska albuma prije raspada, a utjecali su značajno na bendove poput Sex Pistols, Guns&Roses i Pearl Jam.

Događaji

1967. The Bee Gees su bili na 1. mjestu britanske top liste singlova sa "Massachusetts', prvim od pet britanskih brojeva 1. Engelbert Humperdink je bio je na 2. mjestu sa "The Last Waltz", a Traffic na 3. mjestu sa "Hole In My Shoe".

1969. The Temptations su osvojili svoj drugi singl na američkom broju 1 sa "Can't Get Next To You", pjesma je bila hit na britanskom broju 13.

1969. Bill Haley je nastupio na prvom izdanju Rock and Roll Revival festivala u njujorškom Madison Square Gardenu te na kraju svirke dobio ovacije u trajanju čak osam minuta. Istog dana, Jackson 5 su prvi puta nastupili na televiziji.
1974. pjevača Ala Greena ozlijedila je prijateljica, ulivši mu vrući griz u kadu u kojoj se nalazio. Nakon toga otišla je u susjednu sobu Greenovog doma i ubila se pucnjem iz puške. Pjevač je to shvatio kao božji znak te se okrenuo gospel glazbi.

1974. Sweet Sensation su bili na 1. mjestu britanske top liste singlova sa "Sad Sweet Dreamer", njihovim jedinim britanskim brojem 1.
1975. Simon i Garfunkel nastupili su zajedno nakon pet godina, a bilo je to u drugom izdanju danas kultne emisije ‘Saturday Night Live’.
1979. The Buggles su imali američki singl broj 1 s ‘Video Killed The Radio Star’, a to je ujedno i prva pjesma emitirana na američkom MTV-u.

1981. Dave Stewart i Barbara Gaskin su bili na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa svojom verzijom hita Lesley Gore iz 1963., "It's My Party".

1988. objavljen je peti studijski album grupe Sonic Youth, ‘Daydream Nation’. Radi se o kritički najprihvaćenijem albumu grupe i onom koji je privukao pažnju velikih diskografskih kuća. Rolling Stone je u recenziji albuma grupu prozvao ‘definitivnim američkim gitarskim bendom u naponu snage’, dok u knjizi o albumu unutar serije ‘33 1/3’ stoji kako se radi o ‘dijelu Svetog Trojstva američkih alternativnih duplih albuma zajedno s ‘Zen Arcade’ Husker Du i ‘Double Nickels on the Dime’ The Minutemen’. Album sadrži i najpoznatiju pjesmu grupe, ‘Teen Age Riot’. ‘Daydream Nation’ je u Pitchforku proglašen najboljim albumom 80-ih, a američka Kongresna knjižnica ga je svog njegove kulturalne vrijednosti uvrstila među svoju glazbenu građu 2006. godine.
2000. pjevač Zack de la Rocha napustio je rap metal grupu Rage Against the Machine. U njoj se nalazio od osnutka 1991., a proboj na svjetsku glazbenu scenu ostvarili su već godinu dana kasnije istoimenim debijem, danas kultnim albumom ovog žanra. RATM se ponovno okupio sedam godina kasnije, no posljednje četiri godine ne snimaju niti nastupaju.
2009. post punk sastav Editors sa svojim su trećim studijskim albumom, ‘In This Light And On This Evening’, dosegli vrh britanske ljestvice albuma. Obilježio ga je hit singl ‘Papillon’, a to je posljednji album benda s Chrisom Urbanowiczem na mjestu gitarista.
2011. Stone Roses su na press konferenciji najavili ponovno okupljanje nakon 15 godina neaktivnosti. Bend je osnovan 1984. te do 1987. doživio nekoliko promjena u postavi i glazbenom izričaju. Dvije godine kasnije snimaju svoj prvijenac, ‘The Stone Roses’, kojeg NME kasnije proglašava najboljim britanskim albumom u povijesti. Do idućeg albuma, ‘Second Coming’, prolazi čak pet godina, a ubrzo svađe unutar benda kulminiraju katastrofalnim nastupom na Reading festivalu i prestankom rada.

Rođeni

1926. Charles Edward Anderson ‘Chuck’ Berry, američki kantautor, jedan od pionira rock and rolla. Od rane mladosti je pokazivao sklonost glazbi, ali se i često sukobljavao sa zakonom, služeći i trogodišnju zatvorsku kaznu od svoje 18. godine. Serijom sjajnih singlova iz druge polovice 50-ih, poput ‘Maybellene’, ‘Roll Over Beethoven’ i ‘Johnny B. Goode’, proslavio se i postavio standarde za rock glazbenike s obje strane Atlantika. Posebno je na rock glazbu utjecao čestim sviranjem solaža te svojim atraktivnim nastupima uživo. Karijera mu je počela stagnirati sredinom 60-ih te je kasnije nije mnogo snimao, a posljednji album je izdao daleke 1979. Nastavio je održavati koncerte do prije nekoliko godina, kad mu je zdravlje počelo onemogućavati naporne turneje. John Lennon ga je prozvao ‘drugim imenom za rock and roll’, a to su prepoznali i brojni mediji i udruženja, uvrstivši njega i njegovu glazbu na brojne ‘best of’ liste. Godine 1984. dobio je Grammy za životno djelo.

1938. Ronnie Bright, član vokalne skupine The Coasters. Američka ritam i blues / rock and roll vokalna skupina je 1958. imala singl na američkom broju 1, "Yakety Yak", godinu dana kasnije singl na američkom broju 2 i britanskom broju 6, "Charlie Brown", plus hitove "Young Blood" i "Poison Ivy".

1949. Gary Richrath, gitarist rock sastava REO Speedwagon, koji su 1981. imali singlove na američkom broju 1, "Keep On Loving You" i "Can't Fight Flying This Feeling". Preminuo je 13. rujna 2015.

1949. Joe Egan, pjevač, gitarist i klavijaturist škotskog rock sastava Stealers Wheel, od 1972. Do 1975. Za vrijeme njegove karijere u sastavu, 1973. su postigli singl na britanskom broju 8, "Stuck In The Middle With You", pjesma je korištena u filmu Quentina Tarantina iz 1992. "Reservoir Dogs", tijekom poznate scene "uha".

1952. Keith Knudson, bubnjar, i povremeni pjevač američke rock grupe The Doobie Brothers, koji su 1979. imali singl na američkom broju 1, "What A Fool Believes". Preminuo je od upale pluća 8. veljače 2005.

1974. Peter Svensson, gitarist švedskog rock sastava The Cardigans, koji su 1997. imali singl na britanskom broju 2, "Lovefool", koji je uvršten u soundtrack filma "Romeo + Juliet" iz 1996. godine.

1977. Simon Rix, basist engleskog rock sastava Kaiser Chiefs, koji su 2005. imali album na britanskom broju 3, "Employment", i 2007. singl na britanskom broju 1, "Ruby".

1979. Ne-Yo, američki glazbenik

Preminuli

2000. Julie London (r. 1926.), pravim imenom Gayle Peck, američka jazz i pop pjevačica te glumica. 50-ih i 60-ih je izdala ukupno 32 studijska albuma, a bila je i vrlo uspješna na velikom platnu. Najpoznatija je po  pjesmi ‘Cry Me a River’, hitu iz 1955. Preminula je 2000. u 75. godini života.

2020. José Padilla, španjolski džokej i producent ambijentalne glazbe, najpoznatiji po svom radu kao rezident DJ-a u baru Café del Mar na otoku Ibiza. Rođen u Barceloni u Španjolskoj, Padilla se 1975. godine preselio na Ibizu, 1991. godine postao je rezident DJ u Café del Maru. Posljednji album objavio je 2015. godine.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici