Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

nirvana-unplugged1994. u SAD-u je izašao live album Nirvane, ‘MTV Unplugged’. Bend je, osim autorskih pjesama, svirao obrade Davida Bowieja, The Vaselines, Leadbellyja i Meat Puppets. Album je dosegao vrh američke ljestvice albuma i prodan je u više od 5 milijuna primjeraka u SAD-u do 1997. godine. Također je dobitnik Grammya za najbolji album alternativne glazbe 1996. godine.

Događaji

1968. izdan je soundtrack za film ‘Wonderwall’ nazvan ‘Wonderwall Music’ Georgea Harrisona. Album je inkorporirao utjecaje indijske tradicionalne glazbe u moderni zapadnjački izričaj, a bio je inspiracija za naziv Oasisovog hita iz 1995. godine. Na albumu su gostovali, među ostalima, Ringo Starr i Eric Clapton. Bilo je to prvo izdanje diskografske kuće Apple u vlasništvu The Beatles.

1969. Elvis Presley je zauzeo 1. mjesto američke ljestvice singlova sa "Suspicious Minds", svojim 18. američkim brojem 1. Pjesma je bila na 2. mjestu u Velikoj Britaniji.

1970. članovi ABBA-e, tada okupljeni pod imenom Festfolk Quartet, održali su svoj prvi zajednički nastup.

1974. objavljen je četvrti studijski album njemačke grupe Kraftwerk pod nazivom ‘Autobahn’. Bend ga smatra svojim prvim pravim albumom, a fanovi i kritika ponajboljim u njihovoj diskografiji. Album je također na glasu kao jedan od začetaka komercijalne electro glazbe, a trebao je u slušateljima pobuditi osjećaj vožnje autocestom. Naslovna pjesma, skraćena s 22 na nešto više od 3 minute, bila je hit u UK, dosegavši 11. mjesto ljestvice singlova. Album je svrstan u knjigu ‘1001 Albums You Must Hear Before You Die’.

1975. Elton John je započeo trotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "Island Girl", svojim 5. američkim brojem 1.

1980. dvostruki album Brucea Springsteena ‘The River’ zauzeo je prvo mjesto američke ljestvice albuma. Najveći hit albuma bila je pjesma ‘Hungry Heart’, koju je Springsteen izvorno napisao za The Ramones.

1997. Dansko-norveški One-hit-wonder sastav Aqua imao je britanski broj 1 u pjesmi ‘Barbie Girl’. Na tom mjestu ostala je čak četiri tjedna, a singl se prodao u 8 milijuna primjeraka diljem svijeta. Godine 2011. Rolling Stone ju je proglasio najiritantnijom pjesmom 90-ih.

2005. Black Sabbath su primljeni u UK Music Hall of Fame. Inaugurirao ih je Brian May iz Queen, a bend je izveo svoj hit ‘Paranoid’.

Rođeni

1945. Boris Barbarović, hrvatski glazbenik i član legendardne pop-rock grupe Crveni koralji.

1946. Rick Grech, rođen kao Richard Roman Grechko, britanski glazbenik, basist sastava Family, Traffic, Blind Faith i Ginger Baker’s Air Force. Preminuo je 1990. od posljedica zatajenja jetre.

1950. Dan Milton Peek, pjevač, gitarist, basist, klavijaturist i harmonikaš folk rock benda America od 1970. do 1977. Sa grupom je 1972. imao singl na američkom broju 1 i britanskom boju 3, "Horse With No Name". Peek je preminuo 24. srpnja 2011.

1951. Ronald Bell, američki skladatelj, pjevač i tekstopisac koji je sa Kool & The Gang 1981. imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 7, "Celebration", i 1984. singl na britanskom broju 2, "Joanna", plus još preko 15 drugih singlova na top 40 . Preminuo je 9. rujna 2020. u dobi od 68 godina.

1952. Bora Đorđević, srbijanski pjevač i kantautor. Osnivač i glavni vokal sastava Riblja čorba.

1954. Chris Morris, gitarist engleske pop grupe Paper Lace, koji je 1974. imao singl na britanskom broju 1, "Billy Don't Be A Hero", i iste godine singl na američkom broju 1, "The Night Chicago Died".

1962. Anthony Kiedis, pjevač i suosnivač Red Hot Chili Peppersa.  S grupom je 2002. imao album na britanskom broju 1, "By The Way". Godine 2004. je objavio svoju autobiografiju pod nazivom "Scar Tissue", koja je postala bestseler New York Timesa.

1963. Rick Allen, bubnjar engleske rock grupe Def Leppard, s kojom je 1987. imao svjetski album broj 1, "Hysteria", i godinu dana kasnije singl na američkom broju 1, "Love Bites".

1992. Bruce Fielder, poznatiji kao Sigala, engleski DJ, producent i remixer, najpoznatiji po svom debiju iz 2015. i singlu na britanskom broju 1, "Easy Love", koji semplira "ABC" Jacksona 5.



Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere