Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

the-doors-image-jim-morrison-81966. The Doors su potpisali ugovor s Elektra Records za idućih sedam albuma. Također su odlučili izdati ‘Break on Through’ kao prvi singl. Debitantski album, ‘The Doors’, objavljen je na samom početku iduće godine.

1969. Janis Joplin je uhićena tijekom svog nastupa u Tampi na Floridi zbog vrijeđanja policajca. Puštena je uz jamčevinu.

1970. Posljednji album The Velvet Underground s Louom Reedom, ‘Loaded’, izašao je na tržište. Pitak i hitoidan album zajedničko je autorsko djelo Reeda i Douga Yulea, koji je ranije zamijenio Johna Calea. Sadrži poznate pjesme grupe poput ‘Rock‘n’Roll’, ‘Sweet Jane’ i ‘Oh! Sweet Nuthin’. Rolling Stone ga je proglasio 110. najboljim albumom svih vremena.

1980. ‘The Tide Is High’ postao je peti singl na vrhu britanske ljestvice za Blondie, a treći te godine. Pjesma je obrada reggae hita Johna Holta.

2015. Slušatelji BBC Radio i Jazz FM su izglasali Milesa Davisa najvećim jazz glazbenikom ikada. U prvih deset ankete mjesto su našli i Louis Armstrong, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Charlie Parker i Billie Holiday.

Rođeni:

1932. Petula Sally Olwen Clark, britanska pjevačica i glumica, prva britanska pjevačica s američkim singlom broj jedan (‘Downtown’ iz 1965.). Prozvana je ‘prvom damom Britanske Invazije’.

1945. Anni-Frid Synni Lyngstad, švedska pjevačica norveškog porijekla, najpoznatija kao članica pop grupe ABBA od 1972. do 1982. godine.

1968. Ol’ Dirty Bastard, rođen kao Russell Tyrone Jones, američki reper i producent, najpoznatiji kao suosnivač rap kolektiva Wu-Tang Clan. Osim rada u Wu-Tang Clan i još nekoliko manje slavnih sastava, Bastard je izdao i dva samostalna albuma. Često je dolazio i u sukob s zakonom. Preminuo je od posljedica predoziranja dva dana prije svog 36. rođendana.

1974. Chad Robert Kroeger, kanadski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist post-grunge benda Nickelback.