Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

wham

1985. Wham! su osvojili prvo mjesto britanske ljestvice albuma s 'Make It Big' i prvo mjesto američke ljestvice singlova s 'Wake Me Up Before You Go Go'. Michael je dobio inspiraciju u poruci koju je njegov kolega iz dua Andrew Ridgeley ostavio roditeljima. Ona je trebala glasiti 'wake me up before you go', no 'up' je napisao dvaput pa je Ridgeley to prepravio i napisao dvaput 'go'.

1979. The Commodores su osvojili vrh američke ljestvice singlova sa 'Still'. Bio je to njihov drugi broj jedan u Americi, dok je u Britaniji postigao četvrto mjesto.

1990. Hospitaliziran je David Crosby iz Crosby, Stills, Nash & Young jer je slomio nogu, rame i zglob u motociklističkoj nesreći.

1996. Spice Girls su došle na prvo mjesto britanske ljestvice albuma s debitantskim izdanjem 'Spice'. S njega je skinuto pet uspješnih singlova: 'Wannabe', 'Say You'll Be There', '2 Become 1', 'Who Do You Think You Are' i 'Mama'. Prvi singl 'Wannabe' osvojio je prvo mjesto u trideset i jednoj zemlji, a sljedeća su dva osvojila vrhove ljestvica u pedeset i tri zemlje.

2003. Britney Spears je postala najmlađa pjevačica sa zvijezdom na Stazi slavnih u Hollywoodu sa samo dvadeset i jednom godinom. U toj je dobi svoju zvijezdu dobila samo glumica Melissa Gilbert za ulogu u filmu 'Little House On The Prairie'.

Rođeni:

1938. Gordon Meredith Lightfoot Jr., kanadski glazbenik. Jedan je od najslavnijih kanadskih kantautora. Imao je tri singla u top 5 američke ljestvice ('Sundown', 'The Wreck of Edmun Fitzgerald' i 'If You Could Read My Mind'). Njegove su pjesme snimali Elvis Presley, Johnny Cash, Hank Williams, Bob Dylan, Neil Young, Jerry Lee Lewis, Eric Clapton i mnogi drugi slavni glazbenici. Nastupio je na otvaranju Zimskih Olimpijskih igara u Calgaryju 1988., a 2012. je uvršten u Songwriters Hall of Fame.

1944. Harlod Eugene 'Gene' Clark, američki glazbenik, najpoznatiji kao osnivač i koautor većine ranijih pjesama folk-rock sastava The Byrds. Osim rada u The Byrds, izdao je i šest samostalnih albuma i bio dijelom nekoliko manjih sastava. Razne ovisnosti kumovale su njegovoj smrti u 47. godini života. Četiri mjeseca ranije postao je članom Rock and Roll Hall of Fame kao dio The Byrds. Njegove su pjesme obradili ili semplirali Yo La Tengo, Death in Vegas sa Paulom Wellerom, Soulsavers sa Markom Laneganom, Flamin' Groovies te Robert Plant sa Alison Krauss, među ostalima. Škotski bend Teenage Fanclub mu je posvetio pjesmu 'Gene Clark'.

1946. Martin Lancelot Barre, britanski glazbenik, najpoznatiji kao (primarno) gitarist benda Jethro Tull.

1966. Jeffrey Scott ‘Jeff’ Buckley, američki kantautor. Sin poznatog glazbenika Tima Buckleyja je odrastao sa svojom majkom i očuhom, a odlučio je ponovno uzeti prezime Buckley nakon smrti svog biološkog oca. U glazbenom smislu počeo je privlačiti pažnju početkom 90-ih, uz pomoć očevog bivšeg menadžera i brojnih samostalnih kavanskih koncerata. Jedini album, ‘Grace’, izdao je 1994., a javno su ga hvalile veličine poput Jimmyja Pagea, Boba Dylana i Davida Bowieja. Buckley je iduće dvije godine bio na turneji, a 1997. je počeo pripremati svoj drugi album, no jedne večeri je odlučio zaplivati u rijeci Mississippi te se utopio. Imao je 30 godina. Pjesme su mu posvetili Massive Attack, Chris Cornell, Coldplay i PJ Harvey, između ostalih.

1977. General Woo, rođen kao Srđan Ćuk, hrvatski hip-hop/rap glazbenik. Karijeru je započeo u Tram 11, sastavu kojeg je osnovao 1996. s Nenadom Šimunom. Nakon tri studijska albuma i tri kompilacije, Tram 11 se raspao 2003., a Woo je samostalnu karijeru već započeo godinu ranije. Izdao je pet solo albuma, od kojih je jedan suradnja s Neredom. Godine 2017. zajedno je s Targetom ponovno okupio Tram 11.

Preminuli:

2003. Donald Eugene 'Don' Gibson (r. 1928.), američki glazbenik. Najpoznatiji je po pjesmama 'Oh Lonesome Me' (obradio Neil Young) i 'I Can't Stop Loving You' (obradio Ray Charles). Inauguriran je u Country Music Hall of Fame 2001. godine.