Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

chelsae1976. Bend Chelsea je nastupio kao predgrupa popularnim The Stranglers u Londonu. Bio je to posljednji nastup Billyja Idola s Chelsea, a kasnije je ušao u punk sastav Generation X, nakon kojeg je počela njegova samostalna karijera svjetskog glasa.

1970. Voodoo Child (Slight Return) bio je posthumni hit broj jedan u Britaniji za tada nedavno preminulog Jimija Hendrixa. Pjesma je inače bila posljednja na albumu 'Electric Ladyland'. Solo iz pjesme je proglašen 11. najboljim svih vremena u magazinu Guitar World, a Rolling Stone je pjesmu proglasio 102. najboljom ikada.

1975. Elton John je dobio zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih, a ujedno je u Los Angelesu počeo 'tjedan Eltona Johna'.

1980. Objavljen je 'Gaucho', sedmi studijski album američke jazz-rock grupe Steely Dan. Sniman je više od godinu dana s preko 40 gostujućih glazbenika, a lideri benda, Fagen i Becker, koristili su ritam-mašinu vrijednosti 150 000 dolara. Album je bendu priskrbio Grammy za najbolju snimku ne-klasične glazbe, a The New York Times ga je proglasio albumom godine.

1981. Olivia Newton-John je imala američki singl na broju jedan s 'Physical', dok je istog dana u Britaniji na vrh ljestvice singlova dospio 'Under Pressure' Queen i Davida Bowieja.

1988. Izdan je prvi LP album irske grupe My Bloody Valentine, 'Isn't Anything'. Bio je to prvi album s gitaristicom i pjevačicom Bilindom Butcher. Pitchfork ga je proglasio 22. albumom desetljeća, Slant 92., a NME 187. najboljim albumom svih vremena.

1994. Stone Roses su objavili svoj povratnički singl 'Love Spreads', skinut s albuma 'Second Coming'. Bio je to prvi singl grupe nakon ožujka 1992. godine. Bobby Gillespie iz Primal Scream ga je proglasio 'najboljim povratničkim singlom ikad', a NME ju je svrstao na 44. mjesto liste najvećih indie himni.

1995. Objavljen je 11. album Brucea Springsteena, 'The Ghost of Tom Joad'. Drugi je to akustični album Springsteena nakon 'Nebraske' iz 1982. godine. Na njemu je sedam samostalnih Bruceovih pjesama i pet s E Street Bandom. Album je dosegao 11. mjesto američke ljestvice te osvojio Grammy za najbolji folk album 1997. godine.

2003. Producent Phil Spector službeno je optužen za ubojstvo glumice Lane Clarkson.

2004. Eminem je dobio svoj treći album na vrhu američke ljestvice s 'Encore'.

2015. Whitesnake su u KC Dražen Petrović po treći puta nastupili u Hrvatskoj.

Rođeni:

1940. Dr. John, rođen kao Malcolm John Rebennack, američki glazbenik. Proslavio ga je album 'Gris-Gris' i singl 'Right Place, Wrong Time'. Dobitnik je šest Grammyja, a stanovnik je Rock and Roll Hall of Fame od 2011. godine.

1965. Björk Guðmundsdóttir, islandska glazbenica i glumica. Vodi samostalnu karijeru više od 20 godina, a prije toga je bila pjevačica grupe The Sugarcubes. VH1 ju je imenovao 29. najvećom ženskom glazbenicom u popularnoj glazbi, a Rolling Stone 60. najboljom pjevačicom svih vremena.

1968. Steven Alexander 'Alex' James, britanski glazbenik i novinar, najpoznatiji kao basist britpop sastava Blur od 1989. do 2003. i od 2008. do danas. Također je bio dio supergrupe Bad Liutenant.