Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

johnny cash1955. Johnny Cash je imao prvi singl na američkoj ljestvici. Zvao se ‘Cry! Cry! Cry! i dospio je do 14. mjesta. Idućih sedam singlova mu je ušlo u prvih deset pjesama američke ljestvice, a među njima su ‘I Walk the Line’ i ‘There You Go’ bili na samom vrhu.

1965. Izdan je 'The Kink Kontroversy', treći studijski album The Kinks. Sadrži poznate pjesme benda poput 'Till the End of the Day' i 'Where Have All the Good Times Gone'.

1976. Sex Pistols su izdali svoj prvi singl ‘Anarchy in the U.K.’. Singl je najavio njihov naposljetku jedini LP album, ‘Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols’. Rolling Stone ju je svrstao na 56. mjesto najboljih pjesama svih vremena, a uvrštena je i među '500 pjesama koje su oblikovale rock'n'roll', listi Rock and Roll Kuće Slavnih.

1981. Jazz trubač Miles Davis je oženio glumicu Cicely Tyson, a kum mu je bio glumac Bill Cosby. Treći Davisov brak potrajao je sedam godina.

1988. Live album ‘Delicate Sound of Thunder’ grupe Pink Floyd bio je prvi album puštan u svemiru. Sa sobom su ga ponijeli ruski astronauti u letjelici Soyuz 7, a David Gilmour i Nick Mason iz benda su nazočili uzlijetanju.

1994. Live album Eaglesa ‘Hell Freezes Over’ popeo se na vrh američke ljestvice albuma. Album je snimljen povodom ponovnog okupljanja grupe, koja nije djelovala 14 godina. Posebno je pamtljiva poluakustična verzija njihovog najvećeg hita ‘Hotel California’.

Rođeni:

1939. Tina Turner, rođena kao Anne Mae Bullock, američka pjevačica, glumica i plesačica, zvana ‘Kraljicom rock’n’rolla’. Karijeru je počela u Kings of Rhythm, pratećem sastavu Ikea Turnera. Kasnije se udala za njega, a par je pokrenuo Ike & Tina Turner Revue, koji je dosegao planetarnu popularnost singlovima poput (obrade) ‘Proud Mary’ iz 1971. te energičnim nastupima uživo. Godine 1978. se rastala od Ikea zbog zlostavljanja te je započela vrlo uspješnu samostalnu karijeru. Najveći samostalni uspjeh doživjela je po izlasku albuma ‘Private Dancer’ 1984. godine. Ostvarila je i vrlo zapažene filmske uloge u mjuziklu ‘Tommy’ te filmu ‘Mad Max Beyond Thunderdome’. Jedna je od najuspješnijih glazbenica svih vremena prema broju prodanih albuma i ulaznica za koncerte. Ušla je u Rock and Roll Hall of Fame 1991., a dobitnica je i osam Grammyja. Rolling Stone ju je svrstao na 63. mjesto najboljih izvođača svih vremena. Danas živi u Švicarskoj.

1945. John Graham McVie, britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist John Mayall’s Bluesbreakers od 1963. do 1967. i Fleetwood Mac od 1967. do danas. Bend je dio imena dobio upravo po njegovom prezimenu, što je bio potez osnivača Petera Greena kako bi privolio McViea da mu se pridruži. Bio je u braku s članicom Fleetwood Mac, Christinom McVie (Perfect). Ušao je u Rock and Roll Hall of Fame s Fleetwood Mac 1998. godine.

1981. Natasha Anne Bedingfield, britanska pjevačica, autorica britanskog singla broj jedan ‘These Words’. Nominirana je za tri puta za nagradu Grammy. VH1 ju je 2012. imenovao 66. najvećom glazbenicom ikad.