Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

pink floyd animals1976. Započelo je snimanje fotografija za kultnu naslovnicu albuma ‘Animals’ grupe Pink Floyd. Mjesto snimanja bila je elektrana Battersea.

1978. Rod Stewart je imao britanski singl na broju jedan: ‘Do Ya Think I’m Sexy’ bio je pet njegov singl na vrhu britanske ljestvice.

1983. MTV je po prvi puta emitirao 14-minutni spot za pjesmu ‘Thriller’ Michaela Jacksona. Spot se s pravom danas smatra jednim od najutjecajnijih u povijesti pop glazbe. Režirao ga je filmski redatelj John Landis.

2000. The Smashing Pumpkins su održali svoj posljednji nastup u prvoj inkarnaciji tog sastava, koji je s djelovanjem započeo 1988. godine. Koncert je održan u čikaškom Metro Clubu, a snimljen je i izdan kao live album. ‘Bundeve’ su se ponovno okupile šest godina kasnije te su i dalje aktivne.

2016. Izdan je album obrada 'Blue and Lonesome' The Rolling Stones. To je prvi u potpunosti cover album u njihovoj karijeri te prvo LP izdanje nakon 'A Bigger Bang' iz 2005. godine. Među 12 pjesama čak su tri obrade Little Waltera, a na dvije pjesme je gostovao Eric Clapton. Album je dosegao vrh britanske i četvrto mjesto američke ljestvice.

Rođeni:

1978. Nelly Kim Furtado, kanadska pjevačica portugalskog porijekla. Proslavila se već debijem ‘Whoa! Nelly’ iz 2000. godine, nakon čega joj je popularnost dodatno rasla s idućim albumima 'Folklore' i 'Loose'. Dobitnica je jednog Grammyja i čak deset kanadskih Juno nagrada.

1981. Britney Jean Spears, američka pjevačica, nekoć poznata kao ‘Princeza popa’. Svrnula je pažnju na sebe još kao maloljetnica, nastupajući u brojnim dječjim emisijama poput ‘The Mickey Mouse Club’. Njen debitantski album ‘Baby One More Time’ iz 1999. najprodavaniji je album neke tinejdžerice do danas. Izdala je ukupno devet studijskih albuma koje je prodala u preko 37 milijuna primjeraka.

Preminuli:

2006. Mariska Veres (r. 1947.), nizozemska pjevačica, najpoznatija kao članica rock sastava Shocking Blue. Bend je najveću slavu doživio sa singlom ‘Venus’ iz 1970., koji je 16 godina kasnije vrlo uspješno obradila Bananarama. Još jednu poznatu obradu njihove pjesme napravila je Nirvana s ‘Love Buzz’, koja se našla na njihovom debiju ‘Bleach’.