Na današnji dan

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

1973. u New Yorku se otvorio klub CBGB (Country, bluegrass, blues). Prvotno je bio namijenjen za koncerte u nazivu navedenih žanrova, no postao je poznat kao ishodišna točka punk i new wave sastava poput Patti Smith Group, Blondie, Television i The Ramones. Klub je zatvoren 2006. godine.

Događaji

1949. Fats Domino je snimio svoje prve pjesme za Imperial Records. Jedna od tih pjesama zvala se "The Fat Man", što mu je kasnije postao nadimak.

1959. četiri muška člana The Plattersa uhićeni su pod sumnjom da su počinili nekoliko kaznenih djela poput potpomaganja prostitucije. Iako nijedan od njih na kraju nije osuđen, naklonost medija naglo im je pala te se to odrazilo i na popularnost The Plattersa te su se okrenuli europskom tržištu.
1966. The Beach Boys su s ‘Good Vibrations’ imali već treći američki singl broj jedan. Pjesma je kasnije inaugurirana u Grammy Hall of Fame te dospjela na popis 500 pjesama koje su oblikovale rock’n’roll. Rolling Stone ju je postavio na visoko šesto mjesto najboljih pjesama svih vremena.
1971. ljubomorni fan napao je Franka Zappu za vrijeme nastupa u londonskom Rainbow Theatre (prvi koncert u njemu su održali The Who mjesec dana ranije). Zappa je srušen na betonski pod te je zadobio teže ozljede, zbog kojih je na neko vrijeme završio u kolicima te mu se raspon glasa nakon operacije spustio za trećinu oktave. Zappa više od pola godine nakon toga nije mogao nastupati.

1975. ABBA je objavila "Fernando". Pjesma je jedan od najprodavanijih singlova grupe svih vremena, sa 6 milijuna prodanih primjeraka samo 1976. Pjesma je napisana za članicu grupe Anni-Frid Lyngstad i uključena je na njezin debi album "Frida Ensam" iz 1975.

1983. Paul McCartney i Michael Jackson su započeli šestotjedni niz na 1. mjestu američke ljestvice singlova s pjesmom "Say Say Say". Bio je to Jacksonov 10. broj 1 i McCartneyev 29. broj 1.
2007. Led Zeppelin su održali svoj prvi koncert u 19 godina. Nastup se dogodio u londonskoj O2 Areni u čast Ahmeta Erteguna, šefa Atlantic Recordsa koji je preminuo godinu ranije. Snimljeni materijal ugledao je svjetlo dana kao koncertni film pod nazivom ‘Celebration Day’.

Rođeni

1926. Eddie "Guitar Slim" Jones, blues gitarist iz New Orleansa, najpoznatiji po milijunski prodanoj pjesmi "The Things That I Used to Do", pjesmi koja je uvrštena u Kuću slavnih rock and rolla pod 500 pjesama koje su oblikovale rock and roll. Preminuo je 1959. godine.

1941. Ralph Tavares, član američke R&B, funk i soul grupe Tavares, koja je 1976. godine imala singl na britanskom broju 4 i američkom broju 15, "Heaven Must Be Missing An Angel". Preminuo j 2021., dva dana prije svog 80. rođendana.

1946. Ace Kefford, basist britanskog rock benda The Move, koji je 1969. godine imao singl na britanskom broju 1, "Blackberry Way", i hitove s "I Can Hear The Grass Grow", "Flowers In The Rain" i "Fire Brigade".

1954. Geoff Deane, pjevač britanskog pop sastava Modern Romance, koji je 1982. imao singl na britanskom broju 4, "Best Years Of Our Lives".

1957. Paul Hardcastle, britanski skladatelj, glazbenik i multiinstrumentalist, koji je 1985. imao singl na britanskom broju 1, "Nineteen", koji je postao najprodavaniji singl u 13 zemalja svijeta.

1965. J Mascis, rođen kao Joseph Donald Mascis Jr., američki pjevač i gitarist, član grupe Dinosaur Jr. Karijeru je počeo u hardcore sastavu Deep Wound kao bubnjar, a potom je suosnovao Dinosaur Jr. 1984. te prešao na gitaru i vokal. Mascis se vratio bubnjanju u metal bendovima Upsidedown Cross i Witch, a snimio je i nekoliko samostalnih albuma, od kojih je posljednji, ‘Tied to a Star’, izdan 2014. godine. Magazin Spin ga je proglasio petim najboljim gitaristom svih vremena, a Rolling Stone 86.
1972. Brian Molko, škotsko-američki pjevač i gitarist, član Placebo. Poznat je po svom visokom vokalu i androginom izgledu. Surađivao je i s The Cure, Michaelom Stipeom, Jane Birkin i Timom Maasom.
1974. Meg White, rođena kao Megan Martha White, američka bubnjarka, članica ugaslih The White Stripes. Počela je svirati bubnjeve na nagovor Jacka Whitea, a nakon raspada The White Stripesa 2011. nije se više bavila glazbom. Bila je u kratkom braku s Jacksonom Smithom, sinom Patti i Freda ‘Sonic’ Smitha.

1985. Grace Chatto violončelistica, udaraljkašica i pjevačica grupe Clean Bandit. Grupa je 2017. imala singl na britanskom broju 1 u suradnji sa Zarom Larsson, "Symphony".

Preminuli

1991. Karlo Metikoš (r. 1940.), poznat i kao Matt Collins, hrvatski glazbenik. Karijeru je započeo krajem 50-ih nakon što se oduševio novom američkom glazbom - rock‘n’rollom. Nezadovoljan prijemom na domaćem tlu, otišao je u Pariz 1961. te uspio snimiti nekoliko albuma kao Matt Collins. Ubrzo se vratio u Hrvatsku te nastavio snimati za PGP RTB i Jugoton, među kojima se najviše pamti album ‘16 originalnih snimaka’. Surađivao je s Josipom Lisac, svojom suprugom, na albumima od ‘Dnevnika jedne ljubavi’ 1973. do ‘Boginja’ 1987. godine. Posljednja snimka mu je bila obrada Elvisa ‘Blue Christmas’ iz 1985. godine. Šest godina kasnije iznenada je preminuo u dobi od 51 godine.
1967. Otis Redding (r. 1941.), američki soul pjevač. Karijeru je započeo kao tinejdžer u pratećem sastavu prvo Little Richarda, a zatim Johnnyja Jenkinsa. Samostalnu karijeru je započeo ranih šezdesetih i vrlo se brzo etabilirao kao jedan od najpoznatijih soul pjevača tog desetljeća. Nakon nastupa na Monterey Pop festivalu 1967., napisao je svoju najpoznatiju pjesmu ‘Sittin on the Dock of the Bay’. Stigao ju je snimiti, kao i čitav album ‘Dock of the Bay’, netom prije svoje smrti u padu aviona. Imao je 26 godina. Album je postao prvi posthumno izdani album na vrhu britanske nacionalne ljestvice. Posthumno je prozvan ‘Kraljem soula’ te je dobio Grammy za životno djelo, a ušao je i u Rock and Roll Hall of Fame i Songwriters Hall of Fame.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici