Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

cbgb

1973. U New Yorku se otvorio klub CBGB (Country, bluegrass, blues). Prvotno je bio namijenjen za koncerte u nazivu navedenih žanrova, no postao je poznat kao ishodišna točka punk i new wave sastava poput Patti Smith Group, Blondie, Television i The Ramones. Klub je zatvoren 2006. godine.

1959. Četiri muška člana The Plattersa uhićeni su pod sumnjom da su počinili nekoliko kaznenih djela poput potpomaganja prostitucije. Iako nijedan od njih na kraju nije osuđen, naklonost medija naglo im je pala te se to odrazilo i na popularnost The Plattersa te su se okrenuli europskom tržištu.
1966. The Beach Boys su s ‘Good Vibrations’ imali već treći američki singl broj jedan. Pjesma je kasnije inaugurirana u Grammy Hall of Fame te dospjela na popis 500 pjesama koje su oblikovale rock’n’roll. Rolling Stone ju je postavio na visoko šesto mjesto najboljih pjesama svih vremena.
1971. Ljubomorni fan napao je Franka Zappu za vrijeme nastupa u londonskom Rainbow Theatre (prvi koncert u njemu su održali The Who mjesec dana ranije). Zappa je srušen na betonski pod te je zadobio teže ozljede, zbog kojih je na neko vrijeme završio u kolicima te mu se raspon glasa nakon operacije spustio za trećinu oktave. Zappa više od pola godine nakon toga nije mogao nastupati.
2007. Led Zeppelin su održali svoj prvi koncert u 19 godina. Nastup se dogodio u londonskoj O2 Areni u čast Ahmeta Erteguna, šefa Atlantic Recordsa koji je preminuo godinu ranije. Snimljeni materijal ugledao je svjetlo dana kao koncertni film pod nazivom ‘Celebration Day’.

Rođeni:
1965. J Mascis, rođen kao Joseph Donald Mascis Jr., američki pjevač i gitarist, član grupe Dinosaur Jr. Karijeru je počeo u hardcore sastavu Deep Wound kao bubnjar, a potom je suosnovao Dinosaur Jr. 1984. te prešao na gitaru i vokal. Mascis se vratio bubnjanju u metal bendovima Upsidedown Cross i Witch, a snimio je i nekoliko samostalnih albuma, od kojih je posljednji, ‘Tied to a Star’, izdan 2014. godine. Magazin Spin ga je proglasio petim najboljim gitaristom svih vremena, a Rolling Stone 86.
1972. Brian Molko, škotsko-američki pjevač i gitarist, član Placebo. Poznat je po svom visokom vokalu i androginom izgledu. Surađivao je i s The Cure, Michaelom Stipeom, Jane Birkin i Timom Maasom.
1974. Meg White, rođena kao Megan Martha White, američka bubnjarka, članica ugaslih The White Stripes. Počela je svirati bubnjeve na nagovor Jacka Whitea, a nakon raspada The White Stripesa 2011. nije se više bavila glazbom. Bila je u kratkom braku s Jacksonom Smithom, sinom Patti i Freda ‘Sonic’ Smitha.

Umrli:

1991. Karlo Metikoš (r. 1940.), poznat i kao Matt Collins, hrvatski glazbenik. Karijeru je započeo krajem 50-ih nakon što se oduševio novom američkom glazbom - rock‘n’rollom. Nezadovoljan prijemom na domaćem tlu, otišao je u Pariz 1961. te uspio snimiti nekoliko albuma kao Matt Collins. Ubrzo se vratio u Hrvatsku te nastavio snimati za PGP RTB i Jugoton, među kojima se najviše pamti album ‘16 originalnih snimaka’. Surađivao je s Josipom Lisac, svojom suprugom, na albumima od ‘Dnevnika jedne ljubavi’ 1973. do ‘Boginja’ 1987. godine. Posljednja snimka mu je bila obrada Elvisa ‘Blue Christmas’ iz 1985. godine. Šest godina kasnije iznenada je preminuo u dobi od 51 godine.
1967. Otis Redding (r. 1941.), američki soul pjevač. Karijeru je započeo kao tinejdžer u pratećem sastavu prvo Little Richarda, a zatim Johnnyja Jenkinsa. Samostalnu karijeru je započeo ranih šezdesetih i vrlo se brzo etabilirao kao jedan od najpoznatijih soul pjevača tog desetljeća. Nakon nastupa na Monterey Pop festivalu 1967., napisao je svoju najpoznatiju pjesmu ‘Sittin on the Dock of the Bay’. Stigao ju je snimiti, kao i čitav album ‘Dock of the Bay’, netom prije svoje smrti u padu aviona. Imao je 26 godina. Album je postao prvi posthumno izdani album na vrhu britanske nacionalne ljestvice. Posthumno je prozvan ‘Kraljem soula’ te je dobio Grammy za životno djelo, a ušao je i u Rock and Roll Hall of Fame i Songwriters Hall of Fame.