Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Noel-GallagherDogađaji
1999. britanski magazin Guitar proglasio je Noela Gallaghera najprecjenjenijim gitaristom stoljeća. Jimi Hendrix je imenovan najboljim.

1967. Joan Baez je osuđena na 45 dana zatvora nakon što je uhićena zbog sudjelovanja u antiratnim prosvjedima.
1969. Peter, Paul & Mary dosegli su vrh američke ljestvice singlova s ‘Leavin’ On a Jet Plane’. Pjesmu je napisao John Denver još 1966., a zvala se ‘Oh Babe I Hate to Go’. Istog dana, album The Rolling Stones pod imenom ‘Let It Bleed’ bio je na broju jedan britanske ljestvice albuma.
1986. The Bangles su osvojili vrh američke ljestvice singlova s ‘Walk Like An Egyptian’. Pjesma je prethodno bila ponuđena nekolicini pjevača prije nego što ju je ova ženska grupa pristala snimiti i objaviti u sklopu svog albuma ‘Different Light’.
1988. u Rock and Roll Hall of Fame ušli su The Beach Boys, The Beatles, Bob Dylan, The Drifters i The Supremes. ‘Beach Boy’ Mike Love tom je prilikom održao kontroverzni govor, vrijeđajući publiku.

Rođeni:
1945. Peter Criss, rođen kao George Peter John Criscuola, američki bubnjar, najpoznatiji kao član grupe Kiss od 1973. do 1980. te od 1996.-2001. i 2002.-2004. godine. U bendu je uzeo alter-ego ‘Catman’. Pjevao je na nekoliko pjesama, uključujući hit-baladu ‘Beth’. Nakon teške prometne nesreće službeno napušta bend 1980. te počinje samostalnu karijeru, svirajući povremeno s drugim sastavima. Glumio je u nekoliko serija i filmova. Svoj život u Kiss je opisao u autobiografiji ‘Makeup to Breakup: My Life In and Out of Kiss’.
1948. Alan Parsons, britanski inženjer zvuka, producent i glazbenik. Sudjelovao je, među ostalim, u snimaju ‘Abbey Road’ The Beatlesa i ‘Dark Side of the Moon’ Pink Floyda. Osnivač je i grupe the Alan Parsons Project.
1957. Billy Bragg, rođen kao Stephen William Bragg, britanski kantautor i aktivist. Poznat je po svojoj glazbi koja kombinira folk i punk-rock te po političkom aktivizmu. Prvi album objavio je 1983. godine, a posljednji, ‘Tooth & Nail’, 2013. godine.

1957. Michael David ‘Mike’ Watt, američki glazbenik, najpoznatiji kao basist, pjevač i autor pjesama punk rock skupine The Minutemen. Grupu je osnovao s gitaristom i pjevačem D. Boonom pod imenom The Reactionaries, a uskoro su se preimenovali u The Minutemen i postali jedni od rodonačelnika tzv. college-rocka, naročito albumom ‘Double Nickels on the Dime’ iz 1984. godine. Grupa se raspala nakon što je Boon poginuo u prometnoj nesreći godinu kasnije, a Watt je svirao u Firehose, nakon čega je započeo samostalnu karijeru te bio osnivačem i frontmanom više bendova. Svirao je kao gost na albumima nebrojenih alter-rock grupa, a trenutni je član The Stooges Iggyja Popa.

1966. Chris Robinson, američki glazbenik, frontmen grupe The Black Crowes.

Umrli:
1973. Bobby Darin, rođen kao Walden Robert Cassotto 1936., američki pjevač i glumac. Bio je jedan od prvih teen idola u svjetskoj glazbi. Najpoznatiji je po megauspješnim singlovima ‘Dream Lover’ i ‘Mack the Knife’, obradi glazbenog komada iz ‘Opere za tri groša’. Bio je lošeg zdravlja kroz čitav svoj život, a preminuo je u dobi od 37 godina nakon operacije srca. Ušao je u Rock and Roll Hall of Fame 1990. te u Songwriters Hall of Fame, a dobitnik je i Grammyja za životno djelo.