Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

transistor 1

1947. predstavljen je tranzistor, ključna komponenta u kasnijem razvoju radija, kalkulatora, računala i sličnih aparata. Zasluge su pripisane trojici znanstvenika: Johnu Bardeenu, Walteru Brattainu i Williamu Shockleyju, koji su za svoj izum dobili Nobelovu nagradu 1956.

Događaji

1964. počeo se emitirati program Radio Londona, piratskog radija čija je baza bila na brodu MV Galaxy u Sjevernom moru. Njegovo pokretanje bilo je odgovor na pionirske pirat-postaje poput Radio Caroline, a postaja je bila jedna od dražih članovima The Beatlesa. Kao 'Wonderful Radio London' spominju je i The Who na albumu 'The Who Sell Out' te u filmu 'Quadrophenia'. Postaja je prestala s radom 1967. godine.

1977. britanski kantautor Cat Stevens, poznat po hitu 'Wild World', službeno je promijenio ime u Yusuf Islam nakon prelaska na muslimansku vjeru.

1985. dva fana Judas Priesta upucali su se nakon slušanja albuma 'Stained Class'. Jedan od njih je preminuo na mjestu, a drugi tek tri godine nakon događaja. U to vrijeme sve se češće počeo povezivati utjecaj heavy metala s ponašanjem, zdravljem i općenito životima mladih ljudi.

1989. 'Another Day in Paradise' Phila Collinsa dosegla je vrh američke ljestvice singlova. Bio mu je to već sedmi singl na vrhu Billboarda. Za nju je dobio i Grammy 1991. godine.

2007. The Police su proglašeni grupom s najvećom zaradom na turnejama u prošloj godini, zaradivši gotovo 66,5 milijuna funti (132 milijuna dolara). Bendova 54-dnevna sjevernoamerička turneja generirala je gotovo dvostruko više nego drugoplasirani izvođač, country zvijezda Kenny Chesney.

Rođeni

1935. Johnny Kidd, rođen kao Frederick Albert Heath, britanski pjevač i lider Johnny Kidd and the Pirates. Bio je jedan od prvih britanskih rock glazbenika koji je dosegao svjetsku slavu. Najpoznatija njegova pjesma je ‘Shakin’ All Over’, koja je ubrzo postala rock’n’roll standard te predmet brojnih obrada. S naletom ‘Britanske invazije’ Kiddova popularnost je naglo počela jenjavati. Johnny Kidd poginuo je 1966. u prometnoj nesreći. Bilo mu je 30 godina. U njegovom autu nalazio se i basist Piratesa Nick Simper, koji je lakše ozlijeđen, a koji će postati prvi basist grupe Deep Purple.

1935. Esther Phillips, američka soul pjevačica koja je 1975. imala singl na britanskom broju 6 i američkom broju 20, "What A Difference A Day Makes", Preminula je 1984. godine.

1940. Jorma Kaukonen, američki blues, folk i rock gitarist, najpoznatiji po radu s Jefferson Airplane i Hot Tuna.

1941. Tim Hardin, američki pjevač i tekstopisac, koji je 1967. imao singl na britanskom broju 50, "Hang On To A Dream". Preminuo je 1980.

1941. Ron Bushy, bubnjar američkog rock sastava Iron Butterfly, koji je iz 1968. imao singl na američkom broju 14, "In-A-Gadda-Da-Vida". Preminuo je 2021. u dobi od 79 godina.

1946. Ray Tabano, gitarist i jedan od osnivača Aerosmitha. Tabano je bio prijatelj iz djetinjstva pjevača grupe Aerosmith, Stevena Tylera i bio je u Stevenovom prvom bendu The Strangeurs. Tabana je zamijenio Brad Whitford u Aerosmithu 1971. godine.

1949. Ariel Bender, gitarist grupe Mott The Hoople, koja je 1972. imala singl na britanskom broju 3, "All The Young Dudes", koju je za njih napisao David Bowie. Ostali poznati hitovi grupe su "All The Way From Memphis" i "Roll Away The Stone".

1949. Adrian Belew, rođen kao Robert Steven Belew, američki glazbenik i producent, najpoznatiji po radu u progresivnom bendu King Crimson od 1981. do 2009. Primano je gitarist, a surađivao je još i s Frankom Zappom, Bowiejem, Talking Heads, Tom Tom Club, Nine Inch Nails te je predvodio nekoliko manje poznatih sastava. Snimio je i preko 20 samostalnih albuma.

1956. David Michael Murray, britanski gitarist i tekstopisac, najpoznatiji kao član heavy metal sastava Iron Maiden.

1964. Eddie Vedder, rođen kao Edward Louis Severson, američki pjevač i glazbenik, član grupe Pearl Jam. Karijeru je započeo u spomenutom sastavu nakon uspješne audicije na mjesto pjevača. Već su prvim albumom 'Ten' iz 1991. Pearl Jam i Vedder dosegli svjetsku slavu te prevodili tadašnji grunge pokret. Bio je dijelom one-off supergrupe Temple of the Dog, a snimio je i dva samostalna albuma: soundtrack za film 'Into the Wild' i 'Ukulele Songs'. Rolling Stone ga je proglasio sedmim najboljim lead vokalom svih vremena.

eddie

1974. Montsho Eshe, član američke hip hop grupe Arrested Development, koja je 1992. postigla singl na britanskom broju 2 i američkom broju 8, "People Everyday". Grupa je 1993. osvojila 2 nagrade Grammy za najboljeg novog izvođača i najbolju rap izvedbu, a časopis Rolling Stone ih je također proglasio bendom godine.

1975. Katie Underwood, australska pjevačica, pobjednica reality showa Australian Popstars, koja je 2000. imala singl na australskom broju 1, "Poison", i iste godine istoimeni album na 1. mjestu u Australiji.

1977. Jari Mäenpää, finski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač melodic death metal/folk metal sastava Wintersun u kojemu pjeva i svira gitaru. Također je svirao i bas i klavijature prije okupljanja kompletnog benda.

Preminuli

2007. Oscar Emmanuel Peterson (r. 1925.), kanadski jazz glazbenik. U karijeri dugoj preko 60 godina stekao je ugled ponajboljeg jazz pijanista svog vremena. Duke Ellington ga je prozvao 'Maharadžom klavijatura'. Osvajač je osam Grammyja, a snimio je i objavio više od 200 albuma.

2022. Masimo Savić, hrvatski glazbenik.

2022. Maxi Jazz, britanski glazbenik, suosnivač grupe Faithless.