Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

the-faces

Događaji

1975. Raspali su se utjecajni rokeri The Faces. Rod Stewart je započeo samostalnu karijeru, Ronnie Wood je otišao u Stonese, Ronnie Lane u Slim Chance, a bubnjar Kenney Jones u The Who.

1975. Queen su bili na britanskom broju jedan s albumom ‘A Night at the Opera’, njihovim prvim albumom kojem je to uspjelo. Navodno je to bio najskuplji album za snimanje dotad.
1980. Na vrhu američke ljestvice albuma našao se ‘Double Fantasy’ Johna Lennona i Yoko Ono. Dobio je Grammy za najbolji album naredne godine.

2018. preminuo je akademik Jakša Fiamengo. Rođen je 26. studenoga 1946. g. u Komiži na otoku Visu gdje je živio sve do 1962. g. kada seli u Split gdje piše i objavljuje poeziju, eseje, kritike, scenarije i knjige za djecu. Fiamengo pripada krugu najistaknutijih recentnih hrvatskih pjesnika, autor je tekstova mnogih klapskih, pop i zborskih pjesama dalmatinskog melosa među kojima su „Piva klapa ispo’ volta“, „Karoca“, „Produži lađo“, „Nadalina“, „U prolazu“, „Infiša san u te“… , a čije pjesme pjevaju najveća imena hrvatske glazbene scene. Njegovu poeziju bitno određuje pripadnost mediteranskom prostornom i duhovnom ozračju. Oduvijek su more, Komiža, Dalmacija i Mediteran bili neiscrpan izvor njegova nadahnuća. Za njegovo pjesništvo kritika ističe da se gotovo u cijelosti organizira u iščitavanju arhetipskih signala podneblja. U neprestanom kontaktu s krajolikom, u kojem je bitni znak more i njegovo mnogoznačje, pjesnik se iskazuje kao pažljivi motritelj i osluškivač njegovih vibracija, osobito onih duhovnih, temeljenih na nepresušnim tradicijskim izvorištima, trajnim inspiratorima Fiamengova poetskog iskaza.

Autor je više od trideset zbirki pjesama, a iznimno je popularan i znan kao autor šansona, balada i šlagera. Njegovi su stihovi dugi niz godina inspiracija hrvatskim skladateljima različitog opredjeljenja i stilske orijentacije. Autor je dokumentarnog filma I palača rodi grad koji je dobitnik osam međunarodnih nagrada.

Član je Društva hrvatskih književnika od 1969. godine (član Upravnog odbora) i Hrvatskog društva skladatelja gdje je tri puta izabran u Predsjedništvo Društva . Odlikovan je ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1999.), a dobitnik je i nagrade Vladimir Nazor za književnost (1998.) Od svibnja 2008. ima status člana suradnika HAZU a od svibnja 2014. redoviti je član HAZU. Višestruki je dobitnik brojnih nagrada među kojima je i glazbena nagrada Porin 2002. i 2007. godine., a 23. ožujka 2018. na svečanoj dodjeli uručen mu je Porin za životno djelo.

Objavljeno:
1967. Leonard Cohen je u dobi od 33 godine objavio svoj debitantski album ‘Songs of Leonard Cohen’. Veći je uspjeh postigao u Britaniji nego u Sjevernoj Americi, gdje je postigao zlatnu nakladu tek 1989. godine.
1967. Bob Dylan je izbacio ‘John Wesley Harding’, album na kojem se vratio korjenskoj folk glazbi. Bio je to njegov osmi studijski album, a ponajviše je upamćen po pjesmi ‘All Along the Watchtower’, koju je dodatno proslavila Hendrixova obrada. Album je svrstan na 301. mjesto najboljih svih vremena u Rolling Stoneu.

Rođeni:
1941. Michael Thomas ‘Mike’ Pinder, britanski klavijaturist, najpoznatiji po radu u The Moody Blues od 1964. do 1978. godine.
1952. David Knopfler, britanski gitarist, suosnivač i ritam gitarist sastava Dire Straits, zajedno s bratom Markom. Napustio je bend tijekom snimanja njihovog trećeg albuma ‘Making Movies’ 1980. Kasnije je započeo samostalnu karijeru, snimio nekoliko soundtracka te se bavio pjesništvom i pisanjem proze.
1988. Hayley Nichole Williams, američka pjevačica, članica grupe Paramore.