Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Aretha FranklinDogađaji
1987. Aretha Franklin postala je prva dama u Rock and Roll Hall of Fame. Te godine inaugurirani su još Eddie Cochran, Bo Diddley, The Coasters, Marvin Gaye, Bill Haley, Rock Nelson, Roy Orbison, Carl Perkins, Smokey Robinson, Clyde McPhatter i Jackie Wilson.

1955. Elvis Presley je nastupio u Boonesvilleu, Virginia. Dvadesetogodišnji pjevač još je tada bio samo regionalna zvijezda da bi do kraja 1956. postao nacionalnom senzacijom, snimivši dva albuma (Heartbreak Hotel i Blue Suede Shoes), pojavivši se na nacionalnoj televiziji 11 puta, odsviravši više od 100 koncerata te potpisavši sedmogodišnji ugovor s Paramount Picturesom.

1957. Guy Mitchell osvojio je vrh britanske ljestvice singlova s pjesmom ‘Singing the Blues’. Verzija te pjesme koju je snimio Tommy Steele kasnije je zamijenila Mitchellovu verziju na broju jedan.

1964. U klubu Glenlyn Ballroom u engleskom Forest Hillu nastupili su The Rolling Stones, s The Detours kao predgrupom, koja će ubrzo uzeti ime The Who. Istoga dana, Amerikanci su prvi puta vidjeli TV snimku nastupa The Beatlesa, koji su izvodili ‘She Loves You’.

1967. Carl Wilson iz The Beach Boysa dobio je poziv da pristupi američkoj vojsci, no isti je odbio pozvavši se na priziv savjesti.

1969. The Jimi Hendrix Experience nastupili su u emisiji The Lulu. Trebali su izvesti dvije pjesme. Od te dvije Voodo Child je izvedena u cijelosti, dok je tijekom izvedbe novog singla Hey Joe, nakon refrena, Hendrix prešao u izvedbu pjesme Sunshine Of Your Love, kao tribute par dana ranije razišlom bendu Cream. Hendrix je nastavio svirati te je premašio vrijeme predviđeno za nastup, čime je spriječio voditeljicu emisije da istu normalno zaključi.

1970. B.J. Thomas bio je na vrhu američke ljestvice singlova zahvaljujući pjesmi ‘Raindrops Keep Falling on My Head’, koju je proslavio film ‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’. Autori pjesme su slavni skladateljski par Hal David i Burt Bacharach. Prethodno su je odbili snimiti Ray Stevens i Bob Dylan.

1970. radeći na materijalima za Get Back u studiju dva EMI Studija u Londonu, tri Beatlesa (Paul, Ringo i George) napravili su 16 snimki pjesme "I Me Mine" Georgea Harrisona. Lennon je za to vrijeme bio u Danskoj. Dekadu kasnije to će biti naslov Harrisonove autobiografije.

1972. nakon dva tjedna probi, u londonskom Bermondseyu (u vlasništvu grupe The Rolling Stones) započela je turneja The Dark Side of The Moon grupe Pink Floyd.

1974. Bob Dylan i The Band nastupili su po prvi puta uživo nakon više od sedam godina. Time je započeta sjevernoamerička turneja od 39 datuma, a za 660 000 ulaznica prijavilo se oko pet milijuna zainteresiranih.

1976. pjesma "Hurricane" Boba Dylana dosegla je 33. mjesto Billboardove liste singlova. Pjesma je izazvala dovoljno publiciteta da bivšeg boksača Rubina 'Hurricane' Cartera oslobodi iz zatvora.

2017. objavljen je podatak da je prodaja vinila u godini prije dosegla je brojku od 3 milijuna, što je bila najbolja prodaja u britaniji u posljednjih 25 godina. Broj prodanih primjeraka premašio je 3,2 milijuna, što je u odnosu na 2015. godinu bio skok od čak 53%. Najprodavaniji je bio Bowiev album Blackstar, koji se prodau u više od dvostrukom broju primjeraka nego album 25 pjevačice Adele godinu ranije.

Rođeni:
1926. Sir George Henry Martin, britanski producent, inženjer zvuka, skladatelj i glazbenik. Diplomirao je klavir i obou na Guildhall School of Music and Drama te se zaposlio u BBC-ju, a ubrzo u EMI. Počeo je raditi s Beatlesima 1962. kao producent te producirao i aranžirao njihove singlove i albume. Postao je integralni dio sastava, što mu je priskrbilo nadimak ‘Peti Beatle’. Surađivao je i s Gerry and the Pacemakers, America, Jeffom Beckom, Eltonom Johnom, Ultravox te mnogim drugima. Producirao je čak 30 britanskih singlova broj 1. Za svoje zasluge u glazbi i popularnoj kulturi dobio je naslov viteza 1996. godine.

george martin

1945. Stephen Arthur Stills, američki glazbenik, član Buffalo Springfield i Crosby, Stills & Nash. Nakon karijere u ta dva benda i dostizanja međunarodne slave, 1970. započinje samostalnu karijeru eponimnim albumom te vrlo uspješnim singlom ‘Love the One You’re With’. Snimio je još osam samostalnih albuma. Rolling Stone ga je proglasio 47. najboljim gitaristom svih vremena. Prva je osoba inaugurirana dvaput u istoj večeri u Rock and Roll Hall of Fame – kao član Buffalo Springfield i CSN.

stephen stills

1946. John Paul Jones, rođen kao John Baldwin, britanski glazbenik, najpoznatiji kao basist i klavijaturist grupe Led Zeppelin. Nakon raspada grupe, Jones je započeo samostalnu karijeru. Poznat je i kao vrlo vješt multiinstrumentalist. Trenutno je i član supergrupe Them Crooked Vultures s Joshom Hommeom i Daveom Grohlom. Kao glavni utjecaj navode ga John Deacon, Geddy Lee, Steve Harris, Flea, Gene Simmons i Krist Novoselic. Magazin Paste ga je proglasio ‘najpodcjenjenijim basistom svih vremena’.

john paul jones

1975. Thomas Bangalter, francuski glazbenik, najpoznatiji kao dio dua Daft Punk te Stardust i Together.

Umrli:
2014. Phillip ‘Phil’ Everly, američki pjevač, dio dua The Everly Brothers, kojeg je formirao sa starijim bratom Donom. Duo je profesionalnu karijeru započeo 1956. te vrlo brzo postao jedan od najpopularnijih sastava u SAD-u zahvaljujući hitovima poput ‘Wake Up Little Susie’ i ‘All I Have to Do Is Dream’. 1960-ih su ostvarili najveći komercijalni uspjeh, a početkom 70-ih započeli svoje samostalne karijere. Phil je najveći samostalni uspjeh postigao albumom ‘Phil Everly’ iz 1983. Nakon toga braća su se ponovno glazbeno ujedinila te zajednički nastupala do Philove smrti u dobi od 74 godine. Zajedno s bratom inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame 1986. i Country Music Hall of Fame 2001. godine. Paul Simon je za braću rekao da su ‘duo koji najbolje zvuči od svih koje je ikad čuo’.

phil everly