Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

saturday night feverDogađaji
1979. Soundtrack filma ‘Saturday Night Fever’ postao je najprodavaniji LP svih vremena, dostigavši prodaju u 25 milijuna primjeraka diljem svijeta.

1961. The Beatlesi su svirali u Litherland Town Hallu u Liverpoolu. U publici su ih tijekom nastupa gledala dva člana benda Rory Storm & the Hurricanes: Johnny Guitar i Ringo Starr koji su se upravo vratili iz Hamburga.

1968. Jimi Hendrix je proveo dan u zatvoru u glavnom gradu Švedske, Štokholmu, zbog alkoholiziranosti, uslijed koje je uništio sav inventar u svojoj hotelskoj sobi u Goteberg hotelu.

1969. tijekom svoje prve sjevernoameričke turneje, Led Zeppelini su održali posljednji od četiri koncerta u glasovitom klubu Whisky A Go-Go u Los Angelesu. Predgrupa je bio Alice Cooper, a koncert Zeppelina najavljen je kao "Led Zeppelin sa Jimmyem Pageom, bivši članom Yardbirdsa".

1969 01 whiskey ad 2

1979. Prince je koncertno debitirao u Capri Theatreu u Minneapolisu. Čelnici Warner Brosa gledali su koncert te su zaključili kako Princeu i njegovom bendu treba još vremena da bi razvili svoju glazbu.

1989. U godišnjoj anketi Melody Makera The Mission su izabrani za bend godine, Morrissey za muškog izvođača godine, a House of Love su proglašeni najboljim novim sastavom.

1991. ‘Bring Your Daughter... to the Slaughter’ postao je prvim i do danas jedinim singlom na broju jedan britanskih metalaca Iron Maiden. Najmanje prodavani singl na prvom mjestu te ljestvice od 1960. zapažen je kao dio soundtracka za film ‘A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child’.

2003. Debitantski album kanadske pjevačice Avril Lavigne, ‘Let Go’, stigao je do prvog mjesta britanske ljestvice albuma. Prodan je u preko 16 milijuna primjeraka diljem svijeta, a 21. je najprodavaniji album prošlog desetljeća u cijelom svijetu.

2003. pjevač grupe Green Day, Billie Joe Armstrong je uhićen pod sumnjom vožnje u alkoholiziranom stanju, nakon što je zaustavljen u Californiji zbog prebrze vožnje u svojem crnom BMW kabrioletu. Pušten je uz plaćenu jamčevinu od 1.053 dolara.

2004. Nekadašnji pjevač Kinksa Ray Davies upucan je u nogu nakon što je progonio lopove koji su njegovoj djevojci na ulici New Orleansa ukrali torbicu. Davies je lakše ranjen.

Ray Davies The Kinks 770

2015. Taylor Swift bila je na broju 1 američke liste albuma aktualnim izdanjem "1989". Navedeni album je bio najprodavaniji album 2014. godine u SAD-u s preko 5.5 milijuna prodanih primjeraka.

Objavljeno:
1973. 23-godišnji Bruce Springsteen dočekao je izdavanje svog prvog albuma, ‘Greetings from Asbury Park, N.J.’. U toj godini prodan je u samo 25 000 primjeraka, unatoč odličnim kritikama. Nakon Bruceovog probitka na sceni idućih godina i ovaj je album prepoznat kod šire publike. Rolling Stone ga je svrstao na 379. mjesto najboljih albuma svih vremena.

greetings

Rođeni:
1923. Sam Phillips, rođen kao Samuel Cornelius Phillips, američki DJ, poduzetnik, producent i glazbeni direktor. Osnovao je Sun Studio i Sun Records, gdje su snimali i svoje albume izdavali Elvis, Howlin’ Wolf, Carl Perkins, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, B.B. King i mnogi drugi velikani glazbe. Prodao je Sun korporaciju 1969. godine. Član je Rock and Roll Hall of Fame te Blues i Country Hall of Fame zbog svojih zasluga u glazbi. Preminuo je 2003. godine u dobi od 80 godina.

1934. Phil Ramone, jedan od najuspješnijih producenata u povijesti s 14 osvojenih Grammya. Surađivao je s glazbenim veličinama, kao što su: Ray Charles, Bob Dylan, Elton John i Paul McCartney

1941. Grady Thomas, bivši član grupe Parliament and Funkadelic.

1949. George Brown, pjevač grupe Kool & The Gang.

1950. Christopher ‘Chris’ Stein, američki gitarist, suosnivač i član novovalne grupe Blondie. Zajedno s pjevačicom Debbie Harry, autor je mnogih hitova grupe poput ‘Heart of Glass’ i ‘Rapture’. Stein se, uz glazbu, aktivno bavi i fotografijom. 2006. godine ušao je u Rock and Roll Hall of Fame kao član Blondie.

1951. Biff Byford, pjevač engleskog heavy metal benda Saxon.

1963. Grant Young, bubnjar američkog alternativnog rock benda Soul Asylum, koji je 1993. imao hit singl 'Runaway Train' s kojim su u SAD-u došli do 5., a u Britaniji do 7. mjesta liste singlova.

1969. Marilyn Manson, rođen kao Brian Hugh Warner, američki glazbenik. Uzeo je umjetničko ime po Marilyn Monroe i masovnom ubojici Charlesu Mansonu, a uz glazbu se bavio i glumom, slikanjem i novinarstvom. Poznat je po svojoj heavy metal i shock rock glazbi i estetici, a proslavio se albumima ‘Antichrist Superstar’ iz 1996. i ‘Mechanical Animals’ iz 1998. Hit Parader ga je svrstao na 44. mjesto najboljih heavy metal pjevača.

1970. Troy Dean Van Leeuwen, američki gitarist i producent, član A Perfect Circle i Queens of the Stone Age.

Umrli:
1979. Charles Mingus, američki jazz glazbenik, basista, pijanista, skladatelj i vođa benda u 56. godini. Posljednji projekt mu je bio "Mingus", suradnja s Joni Mitchell.

Mingus

1998. Sonny Bono, rođen kao Salvatore Phillip Bono 1935., američki pjevač, najpoznatiji kao dio dua Sonny&Cher od sredine 1964. do 1977. Nakon toga se nastavio samostalno baviti glazbom te glumom. Bio je i gradonačelnik Palm Springsa u Kaliforniji. Preminuo je u dobi od 62 godine prilikom skijaške nezgode.

1998. Ken Forssi basista grupe Love.