Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

pink-floyd-1968

Događaji

1968. Pink Floyd su na Southampton University održali prvi nastup bez Syda Barretta. Odlučili su ga ne uzeti sa sobom u auto kad su putovali prema odredištu. Barrettov školski prijatelj David Gilmour postao je od tada stalni član sastava. Predgrupa su im bili Tyrannosaurus Rex, koji su kasnije promijenili ime u T Rex.

1961. Elvis je bio na vrhu britanske ljestvice singlova s ‘Are You Lonesome Tonight?’, svojim šestim britanskim brojem jedan. Recitirani dio pjesme baziran je na djelima Williama Shakespearea.

1965. tijekom koncerta Rolling Stonesa u The Town Hallu u Brisbaneu, u sklopu njihove turneje po Australiji i Novom zelandu, 50 fanova popelo se na pozornicu i napravilo metež u kojem je Keithu Richardsu rastrgana majica.

RS 1965 ANZ

1965. Petula Clark došla je na 1. mjesto liste singlova u SAD-u. Mladi gitarista Jimmy Page svirao je kao session gitatarist na toj pjesmi te mu je to bio prvi broj 1 hit u SAD-u.

1973. Glam rockeri Sweet imali su svoj jedini britanski singl broj jedan u pjesmi ‘Blockbuster’. Glavni riff pjesme nalikuje onom u Bowievoj ‘Jean Genie’, no nije bilo tužbe.

1986. nakon što je preživio pad aviona 1977., u kojem su poginula trojica njegovih kolega iz benda, gitarist Lynyrd Skynyrda Allen Collins doživio je tešku automobilsku nesreću. Ostao je paraliziran od struka naniže, a njegova djevojka je poginula. Collins više nikada nije nastupao, a preminuo je gotovo točno četiri godine kasnije od posljedica paralize nastale nakon ove prometne nesreće.

1991. Queenov ‘Innuendo’ dospio je do vrha britanske ljestvice singlova. Postao je treći britanski singl broj jedan gledano prema trajanju pjesme (iza ‘Hey Jude’ Beatlesa i ‘Belfast Child’ Simple Mindsa). Na njoj je svirao i gitarist Yesa Steve Howe.

2003. Justin Timberlake imao je album na vrhu britanske ljestvice. ‘Justified’ je na ljestvici ostao više od godinu dana.

2008. na vrhu liste albuma u SAD-u našla se Alicia Keys studijskim izdanjem "As I Am". Treći studijski album popularne pjevačice prodao se u prvom tjednu u više od 742.000 primjeraka.

2011. Wilco su najavili osnivanje vlastite diskografske kuće dBpm Records.

2016. preminuo je Colin Vearncombe, poznatiji pod umjetničkim imenom Black. Karijeru mu je obilježio veliki hit iz 80-ih "Wonderful Life". Colin Vearncombe pretrpio je teške ozlijede glave kada je 10. siječnja doživio prometnu nesreću te je stavljen u induciranu komu, javlja BBC. Od tada nikada nije došao svjesti te je preminuo 26. siječnja u bolnici okružen članovima obitelji. Vearncombe je rođen 1962. Prvi hit singl imao je u srpnju 1987., bila je to pjesma "Sweetest Smile" s albuma Wonderful Life", koji je dosegao broj 3 liste albuma u njegovoj domovini. Nakon njega, na listi se našla i pjesma "Wonderwul Life" koja je obilježila njegovu karijeru i koja je ušla u top 10 lista singlova diljem Europe i u Australiji.

Colin Vearncombe

Rođeni:

1953. Lucinda Williams, američka kantautorica. Svoj najveći uspjeh dosegla je albumom ‘Car Wheels on a Gravel Road’ iz 1998. godine. Pjesma ‘Passionate Kisses’ iz 1994. priskrbila joj je Grammy za najbolju country pjesmu. Magazin Time proglasio ju je ‘najboljim američkim kantautorom’.

1955. Eddie Van Halen, rođen kao Edward Lodewijk Van Halen, američki gitarist nizozemskog porijekla, najpoznatiji kao suosnivač i član hard rock sastava Van Halen. Kao sedmogodišnjak se preselio iz Nizozemske u kalifornijsku Pasadenu. Kao dječak, učio je svirati klavir sa svojim bratom Alexom. Kasnije je prešao na bubnjeve, dok je Alex poćeo svirati bubnjeve. Braća su se zamijenila za instrumente te je Eddie vježbao svoje umijeće na albumima Creama i Led Zeppelina. Braća su osnovala bend Van Halen 1972., a krajem desetljeća i početkom 80-ih stječu status jednog od najslavnijih svjetskih hard rock sastava. S različitim vokalima ostali su na okupu do danas. Eddie je ostao upamćen kao jedan od najboljih gitarista-tehničara svih vremena. S Van Halenom je ušao u Rock and Roll Hall of Fame 2007., a Guitar World ga je proglasio najboljim gitaristom svih vremena.

Eddie Van Halen

1957. Norman Hassan, prekusionista grupe UB40.

1963. Andrew John Ridgeley, britanski glazbenik, najpoznatiji kao dio dua Wham! s Georgeom Michaelom.