Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

acdc

Događaji
1980. AC/DC su u engleskom Southamptonu održali svoj posljednji nastup s pjevačem Bonom Scottom. On je preminuo 19. veljače u Londonu nakon trovanja alkoholom. Bend je ubrzo nastavio s djelovanjem i u roku od pet mjeseci objavio album ‘Back in Black’, jedan od najprodavanijih albuma svih vremena.

1968. The Bee Gees su održali svoj prvi američki koncert u kalifornijskom Anaheimu.
1973. ‘Superstition’ Stevieja Wondera je zasjela na vrh američke ljestvice singlova. Beat za pjesmu je osmislio Jeff Beck, kojemu je originalno bila ponuđena pjesma. Ipak ju je snimio Wonder, a zauzvrat mu je prepustio skladbu ‘Cause We Ended As Lovers’, koju je Beck snimio za album ‘Blow by Blow’.

1977. The Clash su potpisali svoj prvi profesionalni ugovor sa CBS Records.
1979. ‘Hit Me With Your Rhythm Stick’ Iana Duryja i The Blockheadsa postala je jedini njihov singl broj jedan u Britaniji. Magazin Village Voice ga je proglasio singlom godine, a prodan je u ukupno preko milijun i sto tisuća primjeraka.
1979. U kalifornijskom Redondo Beachu održan je prvi nastup grupe prije poznate pod imenom Panic, a otada Black Flag. Proboj na širu scenu ostvarili su nakon što im se 1981. godine pridružio pjevač Henry Rollins.
1984. Michael Jackson je doživio nezgodu na snimanju reklame za Pepsi – zapalila mu se kosa te je zadobio opekline drugog stupnja. Nagodio se s korporacijom da mu isplate 1,5 milijun dolara, koje je potom proslijedio u dobrotvorne svrhe.

2002. Enrique Iglesias je dobio singl na broju jedan u Britaniji u pjesmi ‘Hero’. Pjesma je imala posebno značenje za Amerikance jer je izlazak singla u SAD-u koincidirao s događajima 11. rujna 2001.
Objavljeno:
1956. RCA Records izbacila je singl tek potpisanog Elvisa Presleyja pod nazivom ‘Heartbreak Hotel’. Pjesma je snimljena samo 17 dana ranije, a gitaru je na njoj svirao slavni Chet Atkins. Singl je ubrzo dosegao vrh Billboardove ljestvice. S vremenom je postala jedna od Elvisovih najupamćenijih pjesama te je uvrštena na brojne liste najboljih pjesama svih vremena, kao i u Grammy Hall of Fame.

elvis hh

Rođeni:
1918. Elmore James, rođen kao Elmore Brooks, američki blues glazbenik, poznat kao ‘King of the Slide Guitar’. Počeo je snimati 1951., a autor je standarda poput ‘Dust My Broom’, ‘The Sky Is Crying’ i ‘Shake Your Moneymaker’. Izvršio je velik utjecaj na kasnije blues i rock glazbenike, posebno Briana Jonesa, Alana Wilsona (Canned Heat) i Jeremyja Spencera (Fleetwood Mac). John Mayall i The Beatles su mu posvetili pjesme. Preminuo je od posljedica srčanog udara 1963. godine.
1930. Bobby ‘Blue’ Bland, rođen kao Robert Calvin Brooks, američki blues pjevač. Prozvan je ‘Lion of the Blues’ i ‘Sinatra of the Blues’. Najveće uspjehe doživljavao je krajem 50-ih i početkom 60-ih singlovima ‘Farther Up the Road’, ‘I Pity the Fool’ i ‘Turn On Your Love Light’. Primljen je u Blues (1981.) i Rock and Roll Hall of Fame (1992.) te je primio Grammy za životno djelo 1997. Preminuo je 2013. godine.
Bobby Blue Bland1944. Nicholas Berkeley "Nick" Mason, bubnjar Pink Floyda. On je jedini član koji je u sastavu od samih početaka. Studirao je na Regent Street Polytechnic fakultetu, gdje je upoznao Rogera Watersa, Boba Klosea i Richarda Wrighta, s kojima je formirao sastav Sigma 6.
Mason je svirao na svakom albumu Pink Floyd-a. Minimalno je sudjelovao na albumu A Momentary Lapse of Reason, i to na pjesmama Learning to Fly, On the Turning Away i Yet Another Movie.
Unatoč konfliktima zbog vlasništva imena Pink Floyd, Roger Waters i Nick Mason se sad dobro slažu.
Masonov glas je uključen na albumima Pink Floyda u pjesmama Corporal Clegg, One of These Days, Signs of Life i Learning to Fly.
Mason je po drugi put oženjen, ima četvero djece. Dvije kćeri iz prvog braka i dva sina iz drugog. Njegov pravi hobi su utrke auta. Posjeduje nekoliko klasičnih auta i uspješno se natjecao na utrci 24 hours of Le Mans. (preuzeto s: hr.wikipedia.org)

nm

1958. Krešimir Blažević, hrvatski pjevač, osnivač Animatora. Poznat i kao "hrvatski Elvis Costello", Blažević je rođen 1958. godine u Slavonskom Brodu gdje je završio realnu gimnaziju i osnovnu glazbenu školu za violinu i gitaru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je etnologiju i komparativnu književnost. Radio je sve što se u glazbi može raditi. Od 1982. intenzivno se bavi glazbom kada je osnovao vlastitu grupu Animatori te u njoj bio skladatelj, tekstopisac, pjevač i gitarist.
2001. godine zajedno s Brankom Bogunovićem Pifom snimio je album Julija je bacila svoj krevet kroz prozor.
1989. godine bio je glazbeni urednik i organizator programa u Glazbenom klubu Kulušić te glazbeni producent. 1991. godine radio je kao urednik publishinga u Croatia Recordsu.
Objavio je zbirku poezije I jedne i druge i knjigu pripovijedaka Sam u koloni. Pisao je glazbene kritike u časopisima Vijenac, Kana i Cantus. Bio je član Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije, čiji je jedan od osnivača, a njegova kratka biografija nalazi se i u izdanju Sveučilišta Cambridge Who is Who in Popular Music. Autor je prve domaće rock autobiografije, naziva "Ostat ću mlad". Preminuo je 19. ožujka 2007. u Zagrebu (izvor: hr.wikipedia.org)

1961. Gillian Lesley Gilbert, britanska glazbenica, najpoznatija kao klavijaturistica i gitaristica sastava New Order od 1981. godine (s prekidima). Prije New Ordera bila je dio ženskog punk benda The Inadequates, a početkom 90-ih formirala je The Other Two s mužem i kolegom iz New Ordera, Stephenom Morrisom.
1968. Mike Patton, rođen kao Michael Allan Patton, američki glazbenik, producent i glumac, najpoznatiji kao pjevač alter-metal skupine Faith No More.

mike patton

Umrli:
1972. Mahalia Jackson (r. 1911.), američka gospel pjevačica. Bila je poznata kao ‘The Queen of Gospel’. Snimila je 30 studijskih albuma te bila smatrana jednim od najmoćnijih afroamerikanki svog vremena. Poznata je po izvedbama pjesama poput ‘What Child This Is’, ‘How I Got Over’, ‘Silent Night’, ‘Go Tell It on a Mountain’, ‘Amazing Grace’, ‘Joshua Fit the Battle of Jericho’, ‘Move On Up a Little Higher’, ‘Take My Hand, Precious Lord’ i ‘We Shall Overcome’. Preminula je 1972. godine. Dio je Rock and Roll, Gospel, Hollywood i Louisiana Music Hall of Fame.

1992. Ivica Čuljak, poznatiji kao Satan Panonski. Godine 1979. započinje svoj umjetnički životni pravac, okušavši se kao pjevač alternativnog sastava Pogreb X, nakon čega, četiri godine kasnije, preuzima pseudonim "Satan Panonski" pod kojim nastaju tri autorska albuma, desetak demo snimki uživo, nekoliko "Hard-blood-shock" video zapisa, zbirka poezije te mnogi recitali i performansi. U umjetnosti je prije svega sudjelovao i svojim svakidašnjim ekscentričnim odijevanjem i mističnim ponašanjem. Poginuo je u Domovinskom ratu, 27. siječnja 1992., kao hrvatski vojnik u Aninoj ulici u Vinkovcima. (izvor: hr.wikipedia.org)

2014. Pete Seeger (r. 1919.), američki folk glazbenik i aktivist. Proslavile su ga protestne i radničke pjesme poput ‘We Shall Overcome’, ‘Where Have All the Flowers Gone?’, If I Had a Hammer’ i ‘Turn! Turn! Turn!’. Njegovoj popularnosti pomogao je i folk revival 60-ih. Preminuo je u dobi od 94 godine. Dobitnik je pet Grammyja, među kojima i onog za životno djelo, a dio je i Songwriters (od 1972.) i Rock and Roll Hall of Fame (od 1996.).