Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1988. debitantski i jedini album Sex Pistols, ‘Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols’, jedanaest godina nakon izlaska, konačno je u SAD-u dostigao zlatnu nakladu od 500 tisuća. Naziv albuma inspiriran je izjavom gitarista Stevea Jonesa tijekom rasprave o mogućem nazivu, a smatra se temeljem punk-glazbe.

Događaji

1956. Elvis Presley se zajedno sa Scottyem Mooreom i Billijem Blackom po prvi puta pojavio na nacionalnoj televiziji u "Stage Showu" braće Dorsey. Bilo je ovo prvo od šest pojavljivanja te prvi od osam uzastopnih nastupa snimljenih i emitiranih na CBS TV-u u New York Cityu.

1965. The Who su svojim nastup debitirali na britanskoj televiziji pojavivši se u emisiji ‘Ready Steady Go!’. U to vrijeme su imali već nekoliko hitova "Zoot Suit" i „I'm the Face“, a te iste godine uslijedili su njihovi hitovi „I Can't Explain“ ,"Anyway, Anyhow, Anywhere" i „My Generation“.

1968. Jim Morrison je uhićen u Las Vegasu zbog remećenja javnog reda u alkoholiziranom stanju te fizičkog napada na čuvara u kinu s filmovima za odrasle.

1977. album "Animals" grupe Pink Floyd se na britanskoj listi albuma popeo na drugo mjesto. Omot albuma prikazivao je energetsku stanicu Batters, u blizini koje je Roger Waters u to vrijeme živio i pored koje je svakodnevno prolazio. Ovaj konceptualan album nastao je inspiriran Orwellovom „Životinjskom farmom“ i bio je drugačiji od prethodnih „The Dark Side Of the Moon“ i „Wish You Were Here“.

1978. ‘Rumours’ Fleetwood Maca zasjeo je na sam vrh britanske ljestvice albuma. Album je ujedno bio i na broju jedan američke ljestvice, a do danas je prodan u oko 45 milijuna primjeraka te se smatra jednim je od najprodavanijih svih vremena.

rumours

1978. The Doobie Brothers su nastupili u prvom nastavku od dvije epizode televizijske emisije „What's Happening!“ u kojima su podučavali djecu zašto je krijumčarenje i ilegalna prodaja loša stvar.

1984. pjesma 'Relax!' grupe Frankie Goes to Hollywood osvojila je broj jedan britanske ljestvice. Bio im je to prvi singl, a zbog provokativne naslovnice neke su ga radio postaje odbijale emitirati.

1985. u A&M Studiu u Hollywoodu započelo je snimanje pjesme „We Are The World“. Pjesmu su napisali Michael Jackson i Lionel Richie, a neki od pjevača koji su sudjelovali u izvođenju pjesme bili su: Stevie Wonder, Tina Turner, Bruce Springsteen, Diana Ross, Bob Dylan, Ray Charles, Daryl Hall, John Oates, Cyndi Lauper, Steve Perry i Bob Geldof. Prihod od pjesme namijenjen je kao pomoć za gladnu djecu Afrike. Osvojila je niz nagrada Grammyja (za najbolju pjesmu i pop pjesmu godine), kao i nagrade MTV-a po izboru gledatelja.

1995. američka djevojačka grupa TLC singlom 'Creep' je započela svoj četverotjedni boravak na broju 1 liste singlova u SAD-u. Prvi je to singl grupe koji je dosegao broj 1 u SAD-u, dok je pjesma u Velikoj Britaniji dosegnula tek šesto mjesto.

2001. Shaggy i Ricardo Rikrot osvojili su pjesmom ‘It Wasn’t Me’ prvo mjesto na obje strane Atlantika. Tekst pjesme govori o razgovoru jednog muškarca (Rikrok) koji pita svog prijatelja (Shaggy) što da radi nakon što ga je njegova djevojka uhvatila kako ju vara s "djevojkom iz susjedstva". Savjet prijatelja je bio da sve porekne, unatoč jasnim dokazima koji govore suprotno, poznatom frazom "To nisam bio ja".

2008. Madonna se našla na samom vrhu Forbesove liste najbogatijih glazbenica. Bila je ovo prva lista koja se usmjerila na uspjehe žena u glazbenoj industriji. Procjena je bila da je glazbenica u razdoblju između lipnja 2006. i 2007. zaradila čak 72 milijuna dolara.

2015. sud u Los Angelesu je presudio da Slyu Stoneu treba isplatiti 5 milijuna dolara na ime neplaćenih tantijema. Pjevač je tvrdio da su ga bivši manager Gerald Goldstein i odvjetnik Glenn Stone prevarili za prihode ostvarene prije 20 godina.

Objavljeno

1978. Van Halen je objavio svoj prvi singl „You Really Got Me“, obradu pjesme grupe The Kinks. Dave Davies iz grupe Kinks tvrdio je kako mu se ne sviđa Van Halenova izvedba ove pjesme te izjavio kako mu je jednom kasnije posjetitelj nekog njihovog nastupa nakon koncerta Kinksa prišao i čestitao mu na izvođenju "sjajne obrade pjesme Van Halena".

Rođeni

1923. Ivo Robić, hrvatski glazbenik, komercijalno najuspješniji hrvatski glazbenik svih vremena. Zvali su ga ‘Mister Morgen’ zbog velikog uspjeha i prepoznatljivosti albuma ‘Morgen’. Njegovi su albumi i singlice objavljene u Jugoslaviji, Njemačkoj i Čehoslovačkoj, a pokušao je proboj u SAD. Preminuo je 2000. godine. Tri godine ranije primio je ‘Porin’ za životno djelo.

1927. Roy Caton, američki trubač i studijski glazbenik. U karijeri je surađivao s mnogim značajnim glazbenim imenima kao što su Nancy Sinatra, The Monkees, Harpers Bizarre, The Byrds, Love (Forever Changes), The Righteous Brothers i The Beach Boys (Pet Sounds). Preminuo je 29. srpnja 2010. s 83 godine.

1943. Dick Taylor, rođen kao Richard Clifford Taylor, britanski glazbenik, najpoznatiji kao prvi basist Rolling Stones te osnivač i gitarist sastava The Pretty Things. Osim gitare i bas gitare, svira još klavir i bendžo.

1945. Robert Wyatt, multiinstrumentalist, član grupe Soft Machine. Tijekom jedne zabave u Londonu Wyatt je pao kroz prozor s četvrtog kata te je ostao paraliziran od struka na niže. Povukao se sa scene 2014. godine.

1946. Rick Allen, basist američkog rock sastava The Box Tops, koji je 1967. godine imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 5, "The Letter".

1957. Borislav ‘Boris’ Leiner, hrvatski glazbenik. Svirao je u mnogim sastavima iz Hrvatske i bivše Jugoslavije, od čega su najpoznatiji angažmani u Haustoru, Azri, Vješticama, Naturalne mistike i Šo!Mazgoona. Pored glazbe bavi se i kiparstvom. Autor je i autobiografije „Sve bio je ritam“.

vjestice

1968. Sarah Ann McLachlan, kanadska kantautorica. Najveći uspjeh ostvarila je albumom ‘Surfacing’ iz 1997., kojim je osvojila i dva Grammyja. Ukupno je prodala preko 40 milijuna albuma.

1968. Lawrence Muggerud, znan kao DJ Muggs, član grupe Cypress Hill. Velik uspjeh ostvarili su albumom 'Black Sunday' iz 1991., a 2011. nastupili su i na zagrebačkom INmusic Festivalu.

1975. Lee Latchford-Evans, pjevač britanske dance-pop grupe Steps. Grupa je između 1997. i 2001. postigao dva singla na britanskom broju, dva albuma na broju 1 i 14 uzastopnih singlova na britanskoj ljestvici top 5.
1976. William Leonard Roberts II, poznatiji po svom umjetničkom imenu Rick Ross (ponekad stilizirano kao RICK RO$$), američki reper i glumac. Svoju glazbenu karijeru je započeo 2002. godine gostujući na nekoliko pjesama drugih izvođača s kojima je surađivao sve do 2006. godine, kada je objavio svoj debitantski studijski album s naslovom ‘Port of Miami’. Dosada je izdao jedanaest studijskih albuma koji su uglavnom uvijek bili plasirani između prvog i šestog mjesta američke ljestvice. Posljednji „Richer Than I Ever Been“ objavio je krajem 2021. godine.

1977. Joseph Fatone, pjevač američkog boy benda *NSYNC. Neki od njihovih hitova su: 'Bye Bye Bye', 'This I Promise You', 'Girlfriend' i 'It's Gonna Be Me'. Drugi studijski album, "No Strings Attached" prodan je u više od milijun primjeraka.

1980. Nicolas Carter, pjevač američkog boy benda Backstreet Boys. Grupa se proslavila već svojim prvijencem „Backstreet Boys“ (1996.), a do razine superzvijezdi popeli su se trećim albumom „Millennium“ (1999.). Njihov album „DNA“ iz 2019. godine dostigao je prvo mjesto Bilboard ljestvice te su tako postali prvi boy bend koji je u tri uzastopna desetljeća bio na samom vrhu Bilboardove američke ljestvice albuma.

Preminuli

2005. Jim Capaldi, rođen 1944. kao Nicola James Capaldi., britanski bubnjar. Najpoznatiji je kao suosnivač i bubnjar grupe Traffic, a između ostalih svirao je i s Ericom Claptonom, Georgeom Harrisonom i Jimijem Hendrixom.

2009. Billy Powell, rođen 1952. kao William Norris Powell, američki klavijaturist, najpoznatiji kao član grupe Lynyrd Skynyrd s kojima je svirao s prekidom od 1970. pa sve do svoje smrti. Umro je od srčanog udara u svom domu u Orange Parku, Florida.

2016. Paul Lorin Kantner, američki glazbenik. Rođen je 1941., a najpoznatiji kao suosnivač i gitarist grupe Jefferson Airplane koja se smatra prvim psihodeličnim sastavom u povijesti rocka, a koja je od 1974. promijenila naziv u Jefferson Starship. Primljen je u Rock And Roll Hall of Fame 1996. godine kao član Jefferson Airplane.

2017. Geoff Nicholls, britanski glazbenik i klavijaturista te dugogodišnji član heavy metal grupe Black Sabbath, koja se smatra jednim od prvih heavy metal sastava u povijesti glazbe. Prodali su više od 70 milijuna nosača zvuka diljem svijeta. Primljeni su u Rock and Roll Hall of Fame 2006. godine. Imao je 68 godina.

2020. Bob Nave, američki klavijaturist, član psihodeličnog rock benda The Lemon Pipers, koji se u SAD-u proslavio svojim hitom 'Green Tambourine'. Umro je u dobi od 75 godina.