Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

abbey road studios

Događaji
2010. Abbey Road studio u Londonu zaštićen je kao spomenik kulture. U njemu su Beatlesi snimili slavni istoimeni album.

1961. Petula Clark je dobila svoj prvi singl na vrhu britanske ljestvice, ‘Sailor’. Sljedeći i posljednji broj jedan u Britaniji bio joj je ‘This Is My Song’ iz 1967. Njezina najpoznatija pjesma, ‘Downtown’, kao singl je dospjela do drugog mjesta.
1978. ‘Rumours’ Fleetwood Maca osvojio je Grammy za album godine, a snimka godine bila je ‘Hotel California’ The Eaglesa. ‘Best Vocal Pop Performance’ imali su Bee Gees sa ‘How Deep Is Your Love’.

1978. Grupa Whitesnake, koju je osnovao David Coverdale, ubilježila je debitantski nastup u engleskom Nottinghamu. Na isti datum 24 godine kasnije, oproštajni nastup u Miamiju održali su Bee Gees.
1985. Stevie Wonder uhićen je zbog prosvjedovanja protiv apartheida ispred južnoafričkog veleposlanstva u Washingtonu. Pušten je nakon ispitivanja.
2003. Norah Jones pokupila je čak pet Grammyja na dodjeli u New Yorku, uključujući one za album i snimku godine. Najbolji rock vokali bili su Bruce Springsteen i Sheryl Crow, a najbolji rock sastav Coldplay. Simon i Garfunkel zapjevali su na svečanosti prvi put nakon 10 godina, a povod je bio primitak Grammyja za životno djelo.

Rođeni:
1944. Johnny Winter, rođen kao John Dawson Winter III, američki blues glazbenik i producent. Bio je poznat po energičnim nastupima uživo. Snimio je 19 studijskih albuma za života, a producirao je tri albuma Muddyja Watersa koji su nagrađeni Grammyjem. Preminuo je 2014. godine. Rolling Stone ga je uvrstio na 63. mjesto najboljih gitarista svih vremena.

jw

Johnny Winter u Tvornici kulture 2012., foto: Dragutin Andrić (arhiva SG)

1961. Ivan "Ivica" Vdović poznat i kao VD (Beograd, 23. veljače 1961. - 25. studenog 1992.), bio je srpski rock glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar beogradskih rock skupina Ekatarine Velika i Šarlo akrobata. U trećem razredu gimnazije, Vdović postaje član sastava Limunovo drvo, kojeg je vodio Milan Mladenović. Kasnije je svirao bubnjeve u sastavu Bore Đorđevića, Suncokret, ali postaje poznat kao bubnjar sastava Šarlo akrobata u kojem su još članovi bili Mladenović i Dušan Kojić. U ovom sastavju ostaje od travnja 1980. do listopada 1981., a onda se pridružuje Mladenoviću koji osniva sastav Katarina II zajedno s Bojanom Pečarom, Gagijem Mihajlovićem i Margitom Stefanović. Kada je Mihajlović napustio sastav, dolazi do promjene imena u Ekatarina Velika, a Vdović napušta sastav 1985. Iste godine, testiran je pozitivan na HIV. Bio je prva osoba u tadašnjoj Jugoslaviji koja je registrirana kao pozitivna na HIV. Umro je od AIDSa, 1992., i sahranjen je u Beogradu. (hr.wikipedia.hr)
1967. Chris Vrenna, američki glazbenik, producent i inžinjer zvuka. Osnivač je elektronskog sastava Tweaker, a bio je bubnjar u Nine Inch Nails od 1989. do 1997., no najpoznatiji je kao producent i inžinjer albuma Marilyna Mansona, NiN-a, U2-a, Garyja Numana, Metallice, Rammsteina, Megadetha, Davida Bowieja, Smashing Pumpkinsa, Green Daya i mnogih drugih.

Umrli:
2003. Howard  Norman ‘Howie’ Epstein (r. 1955.), američki basist, najpoznatiji kao član The Heartbreakersa, pratećeg sastava Toma Pettyja.