Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

2000. bend Santana je osvojio nevjerojatnih osam Grammyja na godišnjoj dodjeli tih nagrada.

Događaji

1969. The Jimi Hendrix Experience održali su nastup u londonskom Royal Albert Hallu, za kojeg se kasnije ispostavilo da je bio njihov posljednji britanski nastup. Četiri godine kasnije, The Byrds su se u New Jerseyju oprostili od publike, a grupa se ponovno okupila (i to u drukčijem sastavu) tek 1989. godine.
1973. Roberta Flack je dobila svoj drugi singl na američkom broju jedan. ‘Killing Me Softly With His Song’ je navodno inspirirana Donom McLeanom, a Roberti je priskrbila Grammy.
1982. u Londonu je održana prva dodjela Brit Awardsa. Najboljom grupom proglašeni su The Police, najbolji album bio je ‘King of the Wild Frontier’ Adam and the Antsa, a najbolji novi zvođač bili su Human League. Iste večeri održana je dodjela Grammyja na kojoj je albumom godine proglašen ‘Double Fantasy’ Johna Lennona i Yoko Ono, a najbolja pjesma bila je ‘Bette Davis Eyes’ Kim Carnes.

1992. na plaži Waikiki na Havajima u bračne vode su uplovili Kurt Cobain iz Nirvane i Courtney Love, frontwoman benda Hole.
1998. Elton John proglašen je vitezom zbog svojih zasluga u glazbi na ceremoniji u Buckinghamskoj palači.
2000. bend Santana je osvojio nevjerojatnih osam Grammyja na godišnjoj dodjeli tih nagrada. Razlog tomu bio je superuspješan album ‘Supernatural’. Stingu su pripale dvije nagrade, a Phil Collins je dobio Grammy za najbolji soundtrack (‘Tarzan’).

Rođeni

1942. Paul Jones, rođen kao Paul Pond, britanski glazbenik, glumac te radio i TV voditelj, najpoznatiji kao pjevač i svirač usne harmonike u sastavu Manfred Mann. Nakon raspada grupe, imao je samostalnu karijeru te je bio članom The Blues Banda i The Manfredsa.
1944. Nicholas Christian ‘Nicky’ Hopkins, britanski klavijaturist. Karijeru je počeo u Savages, pratećem sastavu Screaming Lord Sutcha kad mu je bilo 16 godina. Kasnije je dospio na glas kao vrhunski sesijski glazbenik te je svirao s najvećima: Beatlesima, Rolling Stonesima, Kinksima, The Who, Led Zeppelinima, Jefferson Airplane i mnogim drugima. Bio je i član The Jeff Beck Group. Njegove klavijature mogu se čuti na pjesmama poput ‘Symphaty for the Devil’, ‘Gimme Shelter’, ‘Street Fightning Man’, ‘My Generation’, ‘Revolution’, ‘Sunny Afternoon’, ‘You Are So Beautiful’, ‘Volunteers’, ‘Jealous Guy’ i ‘Matthew And Son’, između ostalih. Karijeru je službeno prekinuo 1985., a preminuo je 1994. od posljedica Crohnove bolesti.

1947. Rupert Holmes, britansko-američki skladatelj i kantautor koji je 1980. imao singl na američkom broju 1, "Escape (The Pina Colada Song)". Pjesma je u Velikoj Britaniji zapela na 23. mjestu.

1947. Lonnie Turner, basist američkog rock sastava Steve Miller Band, koji je 1974. imao singl na američkom broju 1, "The Joker". Pjesma je bila broj 1 u Velikoj Britaniji 1990. godine. Godine 1976. su imali singl na američkom broju 1, "Abracadabra".

1950. George Thorogood, američki pjevač i tekstopisac. Njegov visokoenergetski boogie-blues zvuk je postao glavni dio rock radija 1980-ih, sa hitovima poput njegovih originalnih pjesama "Bad To The Bone" i "I Drink Alone".

1959. Colin Farley, basist engleskog rock sastava Cutting Crew, koji je 1987. imao singl na američkom broju 1, "I Just Died In Your Arms Tonight".

Preminuli

1990. John Alvin ‘Johnnie’ Ray (r. 1927.), američki glazbenik, jedan od najpopularnijih glazbenika 50-ih. Neki ga smatraju i pravim začetnikom rock and rolla i ‘Elvisom prije Elvisa’. Najveću popularnost ostvario je van granica svoje domovine. Proslavile su ga pjesme ‘All of Me’, ‘Don’t Blame Me’, ‘Ain’t Misbehavin’, ‘Everyday I Have the Blues’, ‘Just Walkin’ in the Rain’, ‘As Time Goes By’, ‘Flip, Flop and Fly’ i mnoge druge. Preminuo je u dobi od 63 godine. Dobio je zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih, ali još veće priznanje dali su mu glazbenici koji su ga spomenuli u svojim pjesmama: Dexys Midnight Runners u ‘Come On Eileen’, Billy Joel u ‘We Didn’t Start the Fire’ te Tom Jones i Van Morrison u ‘Sometimes We Cry’.

2014. Franny Beecher, lead gitarist Bill Haley & His Comets od 1954. do 1962., je preminuo u snu prirodnom smrću, imao je 92 godine. Nastavio je nastupati s preživjelim članovima Cometsa do 2006. godine.