Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Eric-Clapton

Događaji
2000. Eric Clapton je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame kao samostalni izvođač te postao prva osoba koja je tamo inaugurirana tri puta. Clapton je prije toga ušao u Kuću kao član The Yardbirds i Cream.

1965. ‘My Girl’ The Temptationsa se popela na vrh američke ljestvice singlova. Pjesma autora Smokeyja Robinsona svrstana je 2004. godine na 88. mjesto Rolling Stoneove liste najboljih pjesama svih vremena.
1970. Masovni ubojica Charles Manson izdao je album ‘Lie: The Love and Terror Cult’. Album je trebao poslužiti prikupljanju sredstava za Mansonovu obranu na sudu nakon što je optužen za ubojstva Sharon Tate i Rosemary LaBianca. Snimljen je uz pomoć članova The Beach Boysa, s kojima je Manson prije ubojstava (a očito i nakon) bio prijatelj.
1993. Peabo Bryson i Regina Belle bili su na prvom mjestu američke ljestvice singlova s ‘A Whole New World’ iz soundtracka za film ‘Aladdin’. Pjesma je nagrađena Grammyjem za pjesmu godine 1994.
1994. Frank Sinatra se onesvijestio tijekom svog nastupa u Richmondu, Virginia, tijekom izvođenja pjesme ‘My Way’. Bio je to znak ozbiljnog pogoršanja Frankovog zdravlja te se pjevač umirovio naredne godine. Preminuo je 1998. godine.

Rođeni:
1946. David Jon Gilmour, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist i pjevač grupe Pink Floyd od 1968. godine. Gilmouru su Pink Floyd bili prvi ozbiljniji bend u kojem je svirao. Davidovo autorstvo pomoglo je bendu da se iz psych rocka uzdigne do jednog od najpopularnijih bendova svih vremena, a vrhunac opusa bili su albumi ‘Dark Side of the Moon’ i ‘Wish You Were Here’. Usporedo s radom u Pink Floydima, Gilmour je ostvario i uspješnu samostalnu karijeru te nebrojenu količinu kolaboracija s drugim slavnim glazbenicima. Tri Gilmourove skladbe uvrštene su na listu 100 najboljih solaža prema Guitar Worldu: ‘Comfortably Numb’, ‘Time’ i ‘Money’. Rolling Stone ga je proglasio 14. najboljim gitaristom svih vremena.
1974. Guy Edward John Garvey, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač sastava Elbow.

Umrli:
1951. Ivor Novello, rođen 1893. kao David Ivor Davies, velški glazbenik i glumac, jedan od najpopularnijih britanskih zabavljača prve polovice 20. stoljeća. Od 1955. dodjeljuju se glazbene nagrade u njegovu čast pod nazivom Ivor Novello Awards.
2010. Frederick Mark Linkous (r. 1962.), američki glazbenik, najpoznatiji kao frontman alter folk sastava Sparklehorse.
2013. Alvin Lee, rođen 1944. kao Graham Anthony Barnes, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i lead gitarist benda Ten Years After.